Komolyan mondom, kedvesek, oda és vissza vagyok az új konyhával. Mondhatom, szerelem első látásra a miénk, én rajongásig szeretem a szép vonalait, színeit, a rengeteg lehetőséget, ami benne van, ő pedig méltósággal tűri a rajongásomat, és alkalmanként kegyesen kimutatja felém a szeretetét. Persze, mint a kapcsolatok általában, ez sem zökkenőmentes, előző kapcsolatainkból, tapasztalatainkból hozott beidegződéseinket az új kedvessel felül kell írni, ki kell alakítani a mindennap közös kis rutinjait... Egyszóval, elhagyva a metaforák és analógiák színes világ, már megint újra kell tanulnom főzni.
Úgyhogy most, sajnos-nem sajnos, inkább a régi rutinok újraalkotásán van a hangsúly, és nem az új, izgalmas receptek kipróbálásán. De megígérem, hogy ha teljesen egymásra hangolódtunk, én meg a konyhám, akkor ismét sok-sok izgalmas, finom és szép receptet hozok nektek. Meg ki tudja, lehet, egyéb újításokat is... (Konyhatündér halkan kuncogva elsompolyog.)
De, mivel én alapvetően egy kedves ember vagyok, hogy a mindenféle később érkező jóság megérkezéséig se maradjatok éhen, ímé elhoztam egy régi recept újragondolását. Főzzétek, egyétek, szeressétek!
Édesburgonyás-céklás spenótsaláta sült camemberttel, gyömbérsörös gombával
Hozzávalók két éhes szájnak: 2 édesburgonya, 1 cékla, 200 g bébispenót, 5-6 fej közepes méretű csiperkegomba, 2 camembert, kb 1-1,5 deci gyömbérsör, olívaolaj, balzsamecet, 1 lime, kb 100 g vaj, só
Első körben megpucolom az édesburgonyát és a céklát, kockára vágom, és jó nagy tepsibe szórva, kevés olívaolajjal megspriccelve 180 fokos sütőbe tolom (igen, innentől ilyen okosságokat is tudok mondani nektek). Kb 25 perc kell neki, azalatt szépen elkészül a többi elem.
A gombákat alaposan lemosom (a szár kivétele nélkül, hogy kevésbé szívják meg magukat a spóralemezek), a szár legalját lenyisszantom, a többit szépen egyben felszeletelem. Nagy serpenyőben vajat melegítek, s a gombát 2-3 adagban (hogy ne párolja magát rögtön), kevergetés nélkül lepirítom rajta. Egy adag kb 3-4 perc alat van meg, akkor jó, ha már egy kicsit benned van a frász, hogy „minnyáleég”. Ha az adagonkénti pirítás megvolt, az egészet visszaborítom a serpenyőbe, óvatosan megsózom, és bő egy decinyi gyömbérsörrel apránként felöntögetve megkaramellizálom.
A camemberteket olívaolajjal vékonyan kikent sütőformába pakolom, majd a sütőbe teszem. Jó esetben eddigre a köret készen van, ez esetben egyszerűen megcserélem a tepsiket, lennebb húzom a hőfokot 160-ra, és ha már van, hadd szóljon alapon a grillt is benyomom. Ha a köret véletlenül még nincs teljesen kész, akkor is ugyanezt csinálom, csak akkor mindkét tepsi boldogan bennmarad.
Utolsó lépésként a bébispenótot átöblítem, jénaiba borítom. Hozzákeverem a lesült krumplit és céklát, összeforgatom, és megküldöm egy jó kis fűszerkeverékkel, amihez 3 ek olívaolajat kevertem össze 1 ek balzsamecettel, 1 lime levével és 1 tk sóval. Alaposan összeforgatom, aztán csak úgy utógondolatként rálöttyintek egy kevés gyömbérsört is, csak úgy az íze kedvéért. Készen vagyunk.
Elkészítési idő: ~1 óra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése