Egy csendes, csinos, csodálatos kicsi házikót, kicsi udvarral, kicsi nappalival, kicsi mindennel, ami kell az élethez. Borostyánnal a fal mellett. Rengetegsok csigával eső után. Körtefával, aminek egyik fele száraz, de a másik fele kettő helyett is terem. Madarakkal, akik belakják a körtefát, felcsipegetik a kőre tévedt kukacokat és koncertet csapnak minden nyári este.
Nem akarok most nagy ömlengésbe csapni, bár az az igazság, hogy mindennap hálásnak és szerencsésnek érzem magam, hogy ezt a házat megtaláltuk, hogy belefért a kereteinkbe, hogy sok-sok apró-cseprő intéznivalója mellett is alakult, otthonunkká vált, vagy válik szépen lassan. Ma épp egy hete, hogy végre itt is lakunk, mostanra a dobozok nagy része kipakolódott, minden kezd helyet és teret találni, s már én sem érzem minden percben, hogy mindjárt felébredek. Illetve: felébredek, s még mindig itt vagyok, s ha kinézek az ablakon, a saját házunk udvarát látom.
Persze az új ház, nyilván, új konyhával is járt.
Egy olyannal, amit – végre – én találhattam ki, tervezhettem meg, s amit a kincses és környéke legjobb asztalosa álmodott fába. Nagy, kényelmes, és ha mindez nem lenne elég, még zöld is :D Néha csak ülünk, s nézzük, hogy milyen szép – s kicsit azt érezzük, hogy ez igazából más lakása, hiszen nekünk soha nem volt még ennyire tüchtig konyhánk :D
De persze ez a féltő bámulat nem akadályozza meg, hogy szép lassan belakjuk, s nyilván egy konyhát hogy is lehetne jobban belakni, mint főzéssel?
Úgyhogy ömlengés OFF, receptek sora ON – s azoknak, akiket csak a kaja érdekel, jöjjön is az új házunk új konyhájának első receptje :)
Pisztrángfilé halászlé-mártással, spenótos-gombás salátával
Hozzávalók: 2 szép pisztráng, 3 szál murok, 1 paradicsom, 2-3 ek görög joghurt, kevés kukoricakeményítő, 100 g bébispenót, 250 g csiperkegomba, fél lime leve, só, pirospaprika, olívaolaj, vaj, pár szál rukkola
Kezdetnek lemosogatom a pisztrángokat, majd kifilézem őket. A fejeket, gerincet, egyéb darabkákat (kivéve a farkakat) kicsi lábosba teszem, melléaprítok egy szál murkot és egy paradicsomot, majd felönöm annyi vízzel, ami épp ellepi. Sózom, megküldöm pirospaprikával, majd kis tűzön rotyogni hagyom. Közben a filéket megtakarítom, és gyengén besózva állni hagyom.
A gombákat megpucolom, óvatosan, hogy a száruk ne essen ki, majd vékony szeletekre vágom. Kevés olívaolajon kis adagonként lepirítom. Közben két szál murkot megpucolok, majd julienre vágok, és a doboznyi bébispenótot is átmosom és laskára vágom. Végül egy nagy edényben ügyesen összekeverem a lepirult gombaszeleteket a spenóttal és a murokkal, gyengén sózom és meglocsolom egy fél lime levével, és alapos átforgatás után meleg helyen pihenni hagyom.
A közben szétesősre főtt „halászlevet” alaposan kinyomkodva leszűröm, a leszűrt levet elkeverem a görög joghurttal, és egy kevés keményítővel finom selymes mártássá forralom.
A közben szétesősre főtt „halászlevet” alaposan kinyomkodva leszűröm, a leszűrt levet elkeverem a görög joghurttal, és egy kevés keményítővel finom selymes mártássá forralom.
Legvégül vajat forrósítok a gomba után maradt serpenyőben, és átsütöm rajta a halfiléket – egyszer bőrrel lefele, majd ha a bőr szépen megpirult, akkor a másik oldalán is – s ekkor egy pár szál rukkolát is rádobok, csak az íze kedvéért.
Igazán jól néz ki. Adja az istenke, hogy még sok-sok finomságot készítsetek-fogyasszatok az új házikótokban.
VálaszTörlésKöszönjük szépen :)
Törlés