A november
telis-tele van születésnapokkal. Legalábbis a mi családi-baráti körünkből
igencsak sokan születtek az ősz végén, többek között az én édes jó Szüléim is.
Na meg – bár ez egy kicsit más kategória – novemberben született a blog is.
Történt, hogy
végre-valahára Férj is szabadságot kapott, így péntek reggelre becsomagoltuk az
életünk felét, és Jóanyám hathatós segítségével felkocsikáztunk Pestre,
nyaralni egyet novemberben. Persze a bő egy hetes vakációban lesz azért nekem
egy kicsi munka is, de nagyobbrészt csak tengünk-lengünk, városnézünk,
barátkozunk, meg szívjuk magunkba Pest kissé füstös-poros, de mindenképpen
egyedi és utánozhatatlan levegőjét.
Szóval pénteken
délután megérkeztünk, némi kulcsvadászás után lecuccoltunk Zs. barátnénknál,
aztán tegnap nekiindultunk egy cseppet a városnak, hogy végül kikössünk a
Rózsák terén, ahol össze kellett fussunk a szüleimmel a megbeszélés szerint. (Igen,
még mindig jellemzőbb ránk, hogy az otthonunktól sokszáz kilométerre, Pesten
tudjuk összehozni a családi találkozókat...) Oka és célja pedig a találkozónak,
hogy Édesapám a tegnap ünnepelte a születésnapját, így joggal tartott igényt
némi fülhúzogatásra.
No aztán
közösségileg nekiindultunk, és elballagtunk a Damjanich utcába, ahol is Éd’sapám
felfedezett egy igen helyre kis vendéglőt. Becsücsültünk, rendeltünk,
koccintottunk az egészségére és beszélgettünk egy jót, csak az volt a baj, hogy
igen rövidre volt szabva az idő, így mire igazán belejöttünk volna a dumába, a
szüleimnek indulniuk kellett tovább.
És itt kell
nyitnom egy naaaagy zárójelet, mert bár mozgalmas napjaink történetéhez nem
tartozna szervesen hozzá, de muszáj áradozzak egy kicsit a vacsoráról. (Végül is
gasztroblogot írnék, vagy mi, szóval logikus, hogy ha kaja is kerül a képbe,
leginkább azon keresztül szemléltetem a családi valóságot.)
Szóval mindenféle
nagyon ínycsiklandó étek kapott helyet az étlapon, de volt egy, ami nagyon
megfogta a fantáziám, nevezik pedig őt marhapörköltnek piros lábosban. Az étlap
szerint Antal Imre, a legtöbbek számára talán a Szeszélyes évszakok című
műsorból ismert, de annál jóval sokoldalúbb színész-humorista kedvenc
vacsoráját tisztelhetjük az ételben, amit gyorsan ki is rendeltem nokedlivel
(házi galuskával, na) és egy adag kovászos uborkával. És higgyétek el:
nagyon-nagyon megérte. Egyrészt a
hangulat miatt: a hely olyan igazi retró, régi rádiókkal, rendes szeparés
asztalokkal, piros-pepita abrosszal, szóval úgy alapból időutazol vagy negyven
évet, ahogy beléptél az ajtón; másrészt pedig az étel tálalása és főképp az íze
miatt.
Szóval képzeld
el, hogy ülsz egy kábé hatvanas évek-beli vendéglőben, ami öléggé hajazik akár
a nagyszüleid ebédlőjére is hangulatban, kirendeled a piros lábosos
marhapörköltet, és rövid várakozás után kiérkezik a vacsorád, egy helyre kis
piros (bordó) láboskában, amit mintha a nagymamád szekrényéből vettek volna
elő. Belekóstolsz, és innentől pedig tényleg úgy érzed magad, mintha
nagymamánál lennél, mert a pörkölt és a nokedli pont olyan, mint amit otthon
ettetek szombat-vasárnaponként, és még a kovászos uborka is ugyanaz, mint amit
napokig érleltetek a napon, hogy aztán fél óra alatt elfogyjon a kánikulában. Szóval
minden a helyén van, és még egy nagy pluszpont a helynek, hogy egyáltalán nem
néztek ránk furán, amikor kenyeret is kértünk, hogy jól kimártogathassuk a
maradék szaftot is. Úgyhogy ha (amikor) visszamegyünk, biztos megint piros
lábosos vacsorát eszünk, legfeljebb annyit változtatok a rendelésen, hogy sör
helyett egy nagyfröccsöt kérek mellé.
Persze mindenki
végigkóstolta, és aztán húúúztunk meg háááztunk, hogy milyen finom. A végén
pedig, mivel úgyis születésnapoztunk, rendeltünk még egy adagnyi túrósgombócot
desszertnek, amit Jóapám kedvenc kombinációjában, egy nagy adag finom tejföllel
nyakonöntve hoztak ki, és szintén igencsak nyami volt.*
Szóval így telt a
tegnapi este, vacsora után még sétáltunk egy nagyot (és összefutottunk egy
nagyon régen nem látott baráttal, mert az a logikus, hogy egy vásárhelyi, egy
udvarhelyi és egy kolozsvári ember Budapesten találkozzon véletlenül) és
igencsak jól éreztünk magunk. Ma pedig, ha már úgyis blogszületésnap van,
gyorsan körbeszaglásztam Zs. konyhájában, és összekutyultam egy egyszerűsített
csupacsoki tortát (egyszerűsített = nem volt benne Bailey's hab meg mazsola meg egyéb ilyen úri huncutságok, volt viszont frissenfőzött tejeskávé meg kókuszreszelék) amit jelenleg is nagy békességben és boldogságban
fogyasztunk.
Ezzel kívánok még egyszer, utólag boldog születésnapot Édesapámnak, előre is Édesanyámnak (és becsszó megsütöm még egyszer Nektek is ezt a tortát), utólag-előre minden barátunknak, ismerősünknek és üzlettársunknak, akik novemberben születtek, és persze a blognak is :)
*Nem, a Piroska vendéglő nem fizetett semmit a reklámért, tényleg annyira jók, hogy ingyen is dicsérem őket. De persze nem fogok megharagudni, ha következőben a ház vendége leszek bár egy kisfröccsre :)
Ezzel kívánok még egyszer, utólag boldog születésnapot Édesapámnak, előre is Édesanyámnak (és becsszó megsütöm még egyszer Nektek is ezt a tortát), utólag-előre minden barátunknak, ismerősünknek és üzlettársunknak, akik novemberben születtek, és persze a blognak is :)
*Nem, a Piroska vendéglő nem fizetett semmit a reklámért, tényleg annyira jók, hogy ingyen is dicsérem őket. De persze nem fogok megharagudni, ha következőben a ház vendége leszek bár egy kisfröccsre :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése