2020. június 27., szombat

Szezonvég

Kicsit rapszodikus a viszonyom a szezonális élelmiszerekkel, gondolok itt főleg a zöldségekre és gyümölcsökre. Ennek a rapszodikusságnak egyszerű oka van: bár próbálkozom vele, még mindig nem alakult teljesen rutinná a piac/zöldséges látogatása, és nagyüzletben járva el-elcsábulok a nem feltétlen szezonális, de izgalmas zöldek láttán. Most viszont megembereltem magam, és sikerült nem lemaradnom az eperszezonról – ettük magára, ettük fagyival, készült belőle gyors hideg krémleves, no és készült belőle ez a mai csoda. Friss, könnyű, kicsit mediterrán, egyszerű és mégis különleges – szeressétek ti is ;)



Bazsalikomos csirkecomb epres salátával

Hozzávalók: fejenként egy csirkecomb, egy szép fej friss saláta, kb 200 g eper (de több is lehet), kb 100 g zöld olívabogyó, , frissen őrölt zöld- vagy színesbors, bazsalikom (lehetőleg friss, de tapasztalatból mondom, hogy a szárított is műkszik), olívaolaj. Illetve ha olyan szerencsétek van, mint nekem, és lapul a fűszerespolcotokon egy kis narancsos olívaolaj (köszi, Anya ;) ), akkor az is beleillik a menübe :)


Elkészítés:
A combokat megmosom, leszárítgatom. Én bőrös combot használtam, a végére a bőr ropogós-finomra sül, de persze ha valaki nem szereti, készülhet bőr nélkül is (bár szerény véleményem szerint a legfinomabb falatot hagyja ki). Nagyjából kétkanálnyi olívaolajat összekeverek egy kevés sóval és borssal, valamint bő három teáskanálnyi szárított bazsalikommal, és alaposan beleforgatom a combokat. Kis jénai tálba pakolom, és hideg sütőből indítva, lefedés nélkül kb 40-45 perc alatt készre sütöm, közben néha-néha meglocsolgatom a bugyogó olajjal. [Itt jegyzem meg, hogy ha friss bazsalikomot használtok, érdemes lehet lefedni ez első 20-30 percre a combokat, hogy a bazsalikom csak az ízét adja át, de ne égjen meg.]
A salátához a zöldség-gyümölcsöket megmosom, az olívabogyót is gyengén átöblítem, és az egészet alaposan lecsepegtetem. A salátát rövid laskára vágom, az epreket nagyságuktól függően felezem vagy negyedelem, az olívát felkarikázom, és végül az egészet összeforgatom egy kevés frissen őrölt sóval, illetve meglocsolgatom a narancsos olívaolajjal [ez utóbbi pótolható egy kevés sima olívaolajba kevert narancshéj-reszelékkel, ez esetben viszont az olívás keverék elkészítésével kezdjétek az egész főzőcskézést, hogy az olaj át tudja venni a narancs aromáját, míg a salátára kerül]. Érdemes kóstolni; ha nagyon savanyú az eper, egy kis olajban elkevert, felolvasztott mézzel, ha túl édes és kevéssé savas, egy kevés citromlével vagy jó minőségű fehérborecettel beállíthatóak az ízek. Nekünk szerencsénk volt, ezekre nem volt szükség :) Ha kész, a salátát lefedve hagyom összeérni - hűtőbe is lehet tenni, de szerintem azzal túlságosan elüt majd a hőmérséklete a combtól.

Ennyike; ha igazán ínyencek vagytok, valami jóféle, zamatos, harapnivaló fehérbort isztok mellé, mondjuk irsait, cserszegi fűszerest vagy kövidinkát, neadj'Isten zöld vertelinit. De persze egy nagy pohár friss narancslével is igen jó lehet ;)



Elkészítési idő: 50-60 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése