Nna, nekem nem nagyon volt ilyen napom - mostanáig.
Viszont mostanra legalább már csak simán egy műszakot viszek (na jó, kettőt, az egy azért hihetetlen lenne tőlem), lejárt az első/hetedik szesszióm, és körülbelül szép eredményekkel is zártam, mellette meg ugye nyélbe ütöttem néhány projektet. Szóval nagyjából elégedett vagyok magammal :)
Nemrégiben beszélgettük F. barátommal, hogy mi lenne az a tevékenység, ami abszolút felszabadít és amiben igazán nagy örömünket leljük. (És most is muszáj hálásan mosolyognom meg nagyokat bólogatnom arra a kijelentésre, hogy az egyik ilyen tevékenység maga az, hogy beszélgetünk :D) Vagyis hogy mi az, ami segít túlélni akkor is, amikor már nincs erőnk, energiánk, kedvünk; aminek nincs olyan része, amit ne szeretnénk és ne végeznénk örömmel. Számomra - bár sok minden szerepel még a képzeletbeli listán, a Férjjel töltött minőségi időtől elkezdve a barátokkal való találkozáson és a kreatívkodáson keresztül egy jó könyv olvasásáig - nagyon egyszerű volt a válasz: a főzés.
Mindegy, hogy csak a Kedvesnek, vagy a szűkebb baráti körnek, esetleg egy nagyobb társaságnak; mindegy, hogy egyszerű vagy bonyolult, hazai vagy világkonyhából való ételeket főzök, az az időszak, amit a konyhában tölthetek - és nem mosogatással :P -, feltölt és ellazít, megnyugtat és boldoggá tesz.
És pont emiatt hiányzott annyira az elmúlt hetekben, amikor egyszerűen nem tudtam időt szakítani arra, hogy rendszeresen és odaadással főzőcskézhessek.
A fáradtság mellett emiatt voltam többször ideges, mint szabad lett volna, emiatt volt borúsabb a kedvem, mint indokolt lett volna (
Grúz töltött tésztabatyuk
Hozzávalók:
a tésztához: fél kg liszt, 1 púpos tk só, ~2,5 dl meleg víz
a töltelékhez: gyakorlatilag bármi, amit szívesen megesztek :) Nálunk most került bele: ~400 g darált sertéshús, 1 fej hagyma, 1 350 grammos gombakonzerv, 1 kk bors, 1/2 kk só, 2 ek tejföl, 1 ek ketchup, 200 g mozzarella, 1 tk zsír
a tálaláshoz: 3 ek olívaolaj, 1/2 kk édes paprika-őrlemény, 1/2 kk csípős paprika-őrlemény; 3 ek tejföl, 1 tk fokhagyma-granulátum/2 gerezd fokhagyma kinyomva, plusz esetleg egy kevés majonéz
Az igazság az, hogy mikor elterveztem a "feltöltődős vacsorát", még egészen mást szerettem volna készíteni, valami hortobágyi palacsintához hasonló cuccot. Aztán egy kicsit blogbarangoltam, és szembetalálkoztam Elif receptjével - és akkor eldőlt, hogy ezt készítem el :)
Első lépésként egy teáskanálnyi zsíron üvegesre párolom a megpucolt és apróra darabolt hagymát, majd hozzáadom a húst, és alkalmanként megkeverve hagyom rotyogni. Ha már nagyjából átpirult, hozzáadom a lecsepegtetett gombát, és fűszerezem; végül hozzáadom a 2 kanálnyi tejfölt és egy kanálnyi ketchupot. Hagyom még rotyogni egy keveset, majd leveszem a tűzről, hagyom hűlni egy kicsit, aztán hozzákeverem a felkockázott mozzarellát.
Miközben a töltelékkel épp nem kell csinálni semmit, gyorsan összegyúrom a tésztát: a liszthez keverem a sót, majd a meleg vizet fokozatosan adagolva egy középkemény, sima tésztát gyúrok belőle. Lisztezett felületen kisujjnyi vastagságúra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A kiszaggatott köröket egyenként papírvékonyra nyújtom, a közepükbe teszek egy púpos teáskanálnyi tölteléket, majd körbe haladva összecsukom a tésztát, a csúcsát kicsit még megsodrom és visszanyomom a tészta közepébe. (Tudom, ez így egy kicsit futurisztikusan hangzik, de nézzétek meg a képeket, vagy szükség esetén az Elif által linkelt videót, és menni fog :) ) A kész batyukat lobogó sós vízben 8-10 perc alatt megfőzöm.
Amíg az utolsó adag tészta fő, egy kisebb edényben gyorsan felhevítek 3 kanálnyi olívaolajat, majd a tűzről levéve hozzákeverek fél kiskanál édes és fél kiskanál csípős pirospaprikát. Egy tálkában 3 kanálnyi tejfölt összekeverek egy kis fokhagyma-granulátummal, és csempészek bele egy kis majonézt is, de tényleg csak egy lehelletnyit.
Egy kanállal három kört húzok a tányéron a fokhagymás tejfölből, ezekre szedek három batyucskát, majd mindegyik tetejére csurgatok egy kevés paprikás olajat. Frissen-forrón az igazi, de langyoskán is fogyott még belőle, mert bár nagyon laktató, olyan finom, hogy muszáj venni belőle - csak még egyet :)
Elkészítési idő: a tészta bügyürgetése miatt kb 2 órámba telt, de biztos vagyok benne, hogy egy kis gyakorlással ez rövidülni fog :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése