2020. április 5., vasárnap

Lekenyerezlek benneteket

Ha valamiből hiány van mostanában, azt hiszem, az az élesztő. Gyakorlatilag csak olyan posztokat látok körbe-karikába az interneton, ahol élesztőhiányról panaszkodnak a lelkes házikukták. Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy akik felvásárolták mindenki elől az élesztőt, azok hol vannak?... (Jó, tudom, kenyeret sütnek otthon, és a lincseléstől tartva nem posztolják ki sehova.)
Mint az a Karanténkantinban is említettem, mindenféle rossz csillagzatok együttállása miatt úgy futottunk bele a kényszerű itthonlétbe, hogy egy csomagocska élesztő árválkodott csak a polcunkon [azóta kiderült, hogy bujkál még ott kettő, de arról majd később beszélek, mert azokkal az öregtészta-projekt indul majd hamarosan]. És mivel azért kenyér néha-néha mégis kell, hát utánakutakodtam, hogy mit tehetek az ügy érdekében. Hát, ezt.



Ír szódabikarbónás kenyér

Hozzávalók: 420 ml író*, 1 tojás, 200 g barna liszt, 350 g sima liszt, 25 g cukor, 1,5 (csapott) tk szódabikarbóna, 1,5 tk , 75 g hideg sütőmargarin.

*Gondolom, nagyon sokan az első hozzávalónál felhorkantatok, hogy na persze, karantén van, örülök, ha normál alapanyagok vannak itthon, honnan szedjek én most írót... Nyugodjatok meg, nekem sem volt íróm itthon, de találtam egy szupi hamis író-receptet (szintén eredeti irish), amit most végtelen kedvességemben meg is osztok veletek. A hamis íróhoz tehát ez fog kelleni:
- 20 ml citromlé
- 400 ml tej
Ennyi. A citromlé helyettesíthető ecettel, sima háztartásival vagy fehérborecettel, de citromlével jobb lesz a cucc, higgyétek el. A két löttyöt össze kell önteni, kézi habverővel alaposan átkeverni, és hagyni állni 5-10 percet. Nem lesz teljesen ugyanolyan, mint az író, de eléggé hasonlítani fog ahhoz, hogy a kenyérben kihozza a kellő ízeket.

És akkor kezdjük is a kenyérgyártást. A tojást felverem, alaposan elkeverem az „író”-val. A száraz alapanyagokat összekeverem (itt mindenképpen érdemes átszitálni a lisztet, hogy még könnyebb, levegősebb legyen), majd elkezdem összemorzsolni a felkockázott sütőmargarinnal. Ha a margarint alaposan eldolgoztam, mehet hozzá a tojásos-írós keverék (nem kell egyszerre, csak ahogy felveszi), és azzal is alaposan kidagasztom. Akkor jó, ha az átlag kenyértésztánál kicsit puhább, de már nem tapad a kezemhez. Lisztezett deszkán átgyúrom és közben szép cipóformára formázom. Kivajazott aljú tortaforma közepébe teszem (nem kell kitöltse a formát), és a lehető legforróbbra előmelegített sütőben 30 percig fóliával letakarva, majd még 15, maximum 20 percig csupaszon sütöm. Amikor kiveszitek, ne ijedjetek meg az intenzív szódabikarbóna-illattól, ez hamarosan el fog illanni, ha hagyjátok hűlni egy kicsit a kenyérkét.


Elkészítési idő: 1,5 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése