2015. július 18., szombat

Közkívánatra

Adós vagyok nektek... saccperkb 20 poszttal. 



Azt sajnos nem tudom ígérni, hogy ezeket a következő napokon übergyorsan bepótolom - sőt, azt sem tudom ígérni, hogy a következő hetekben nem fogok megint eltűnni a porondról, lévén kereken huszonhat nap múlva indul a fesztivál, aminek hivatalosan projektmenedzsere, gyakorlatban kvázi főszervezője vagyok -, de mivel most akadt pár percem, és néhányan  (kérésemnek megfelelően) - b... figyelmeztettetek, hogy blogom is lenne, hát íme, egy kis ízelítő a mi nyári étrendünkből :)
(Amúgy ti is tapsoljátok meg a képernyők előtt a világ legjobb szervezőcsapatát, akiknek köszönhetően lett pár szabad percem a blogra is, miközben ők gőzerővel dolgoznak itt mellettem :) )


Tzatzikis csirke vegyessalátával

Hozzávalók: a csirkéhez: kb. fél kilónyi csirkemell, 3-4 kanál medvehagyma szósz, 3-4 kanál joghurt;  a tzatzikihez: 4-5 szép uborka, 5-6 kanál joghurt, só, bors, kardamom; a salátához: paradicsom, saláta, hagyma, almaecet; a pitához: 1 pohárnyi meleg víz, 2 kocka friss vagy 2 csomag száraz élesztő, 60 dkg liszt, csipet


Először is begyúrom a pitatésztát, majd kelni hagyom (leírást itt találtok róla). Ezután nagyjából ujjbegynyi kockákra vágom a csirkemelleket, és picit borsozom. A medvehagyma-szószt összekeverem a joghurttal, beleforgatom a csirkemell-kockákat, és hűtőbe téve pácolódni hagyom egy bő másfél órát.
A salátához valókat megmosom, összevágom, összeforgatom és egy kis sóval meg almaecettel ízesítve ezt is érni hagyom.
A tzatzikihez az uborkákat kislyukú reszelőn lereszelem, besózom és 10-15 percig állni hagyom. Ezután kicsavarom (a kicsavart lé két-három jégkockával szuper hűsítő kánikulában, csak úgy szólok :) ), majd annyi joghurtot teszek hozzá, amennyivel szépen el tudom keverni, fűszerezem - és ezt is hűtőbe dugom egy pár órára.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrom, majd 10 darabra vágom, 2-3 milliméter vastagra nyújtom, és kelni hagyom még kb 10 percet, amíg bemelegszik a sütő. Végül sütőpapíros tepsire teszem, megspriccelem olajjal és 8-10 perc alatt készre sütöm. Közben kevés zsíron a joghurtba pácolt csirkemell-kockákat is kisütöm.


Az eredeti terv az volt, hogy rendesen pitába töltve esszük meg a mindenféle finomságokat, de gondolom a liszt sz... gyenge minősége miatt a pitáim nem akartak felhólyagosodni, viszont jó ropogósak lettek. Vigasz, hogy a fiúk oda-s-vissza voltak tőle így is, és tényleg: tzatzikibe mártogatva igazán finom nassolnivaló lett belőle. A csirke pedig... hmmm, mennyeien omlós és puha lett, csak úgy cuppogtunk utána :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése