2015. július 26., vasárnap

Tócsni, prósza, lapcsánka

Házias ízeket kedvelők előnyben! Vasárnap esti villámposzt, ha valakinek még kedve támadna főzőcskézni :)


Múlt szombaton a Bulgában fesztiváloztunk a kollégákkal, az építő beszélgetések - értsd: orbitális marhaságok összehordása - közeiben olyan lényegtelen dolgokkal foglalkozva, mint például az önkéntesek megismerése vagy az arculattervezés. De végül is nem pazaroltuk el teljesen a délutánt, lévén hogy egyik kolléga megehülvén kirendelt magának egy adag krumplifasírtot, ahogy az étlapon szerepel. A fantasztikus illatú kaja aztán beleette magát a fejembe, s mivel Férj hazatérésének örömére (családlátogatóban volt a hétvégén) amúgy is főzőcskéztem volna valamit, hát gyorsan összehajítottam a mifelénk csak tócsniként, máshol egyéb zengzetes neveken emlegetett finomságot. Íme :)

Krumplitócsni (krumpliprósza, lapcsánka)

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 nagy fej hagyma, 3-4 ek liszt, aludttej/joghurt/tejföl, , bors, zsír/olaj a sütéshez; joghurt, mustár és vöröshagymaszósz az öntethez

A hagymát megpucolom, felkockázom, kevés zsíron üvegesre pirítom, majd hűlni hagyom. 
A krumplit megpucolom és megmosom, a felét kis, a másik felét nagy lyukú reszelőn lereszelem, majd alaposan kinyomkodom a levét. Elkeverem a liszttel és annyi joghurttal, amennyivel sűrű tésztát kapok, majd hozzákeverem a hagymát és sózom, borsozom. 
10-15 perc pihentetés után kanálnyi adagokat mérek ki belőle, és forró serpenyőben, kevés zsíron vagy olajon ellapogatva 3-4 perc alatt mindkét oldalát megsütöm.
Amíg a tócsnik sülnek, egy kevés joghurtot elkeverek egy kis mustárral és vöröshagymaszósszal, majd ezzel együtt tálalom a kész lapcsánkákat.


Aki ropogósabb tócsnikat szeretne, az inkább olajon süsse, viszont az abszolút házias ízhez kell az a kicsi zsír :)

Elkészítési idő: 1 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése