2016. december 15., csütörtök

A tél első lehellete

Ma este lehullt az első igazi hó ebben az évben. 
Vagyishogy hó - havacska - volt eddig is egyszer-kétszer, de most néz ki úgy, hogy még meg is marad  - és végre olyan szépen hullt-kavargott ma este, hogy büntetlenül eszembe juthatott az egyik kedvenc téli számom, ami az első kósza hópelyhecskétől az utolsó tavaszi hócsörgedezésig meghatározza minden telemet, lassan tíz éve már.




Persze nem csak téli számok, hanem melengető-finom kaják is eszembe jutnak ilyenkor, de én már csak ilyen vagyok, minden örömömet-bánatomat beleképzelem egy fincsi kajába. És mi lenne jobb egy elsőhavas téli estén, mint egy olvadó sajtos, sült baconös és banános finomság?
Tudom, hogy még sok mindennel adós vagyok, például egy karácsonyi ajándékként is felhasználható adventi naptárral (hogy az adventi "koszorúnkról" ne is beszéljek), meg jópár őszi-téli melengetős étellel - de most csak ennyi jut. És mivel szeretnék szabadságra menni a két ünnep között, nem garantálom, hogy a jövő héten több mindenre is jutna idő... bár azért az adventkalendáriumos-karácsonyfadíszes angyalkáimat még igyekszem megmutatni a napokban ;)
De akkor nézzük is meg, mi melengette a lelkünket és a hasunkat ma este :D

Baconös sült banán bazsalikommal, brie sajttal

Hozzávalók két éhes személyre: 8 szép szelet bacon, 2 szép nagy, érett banán, 2 brie sajt (100 g-os), pár friss bazsalikomlevél, egy kis vaj, pászka a tálaláshoz


Előveszem a frissen vásárolt és minden pénzt megérő (meg helyhiányt legyőző) kerámia-pitesütőket, és egy kis darab vajjal alaposan kikenem őket - és egyáltalán nem baj, ha marad az aljukon egy-két kis darab vaj. Beléjük fektetek négy-négy baconszeletet, hogy szépen borítsák be a forma alját és oldalát. Ezután felkarikázom a két banánt, elosztom a formákba, feltépkedek egy pár bazsalikomlevelet, a banánszeletekre szórom, végül a két brie-sajtot is felkockázom, és a banános-bazsalikomos hóbelevanc tetejére szórom. Aztán sütőbe tolom a formákat (én a könnyebb mozgathatóság kedvéért felpakoltam őket egy nagy pitesütő tepsire, amibe öntöttem még pár csepp vizet is, de ez simán elhagyható), és egyszeri forgatással kb 30-35 perc alatt olvadós-pirosra sütöm őket. 
Mi roppanós pászkával ettük, és hát nem tudom, hogy tudnám ezt szépen megfogalmazni, de minden falatja orgazmikus élmény volt :)

És akkor itt a szám is, hallgassátok meg, miközben belekanalaztok ebbe a finomságba :)


Elkészítési idő: alapból 10 perc, plusz a sütés

ÁPDÉT: hallgassátok szeretettel :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése