Történt valamikor még augusztus elejefele, hogy hosszas egyeztetések után sikerült ismét összehoznunk egy találkozót PL-el, és gyenge rohanásban ugyan, de felvettünk egy-két receptecskét a Rádiónak. PL pedig (csekély baráti noszogatásra ;) ) hozott nekem egy kis üvegnyit a frissen készült, cukormentes áfonyalekvárjából - ha szépen kéritek, megpróbálom kikönyörögni belőle a receptet ;) És bár a lekvárszezon még messze van, ez a kicsi adagocska olyan hívogatóan ücsörgött a polcunkon, hogy muszáj volt kezdenem vele valamit, ezért ő lett a luxusvacsora - meg a mai, és a következő bejegyzés - sztárja :)
Marhanyelv és sült camembert áfonyaszósszal, vadrizzsel
Hozzávalók: egy szebbecske marhanyelv, fejenként egy camembert, 150 g vadrizs, két-három kanál a világ legjobb áfonyalekvárjából (oké, ha abból nem jutott, a sajátotok is jó lesz :D ), vaj, olívaolaj, citromlé, víz, só, bors, fokhagymapor, mustármag, babérlevél
Legelsőbben is a marhanyelvet megtakarítgatom, megmosogatom, majd egy nagy lábosba teszem és kétszeres vízzel felöntöm. Alaposan sózom, borsozom, teszek bele 2-3 teáskanálnyi mustármagot, 10-12 babérlevelet és egy bő szórásnyi fokhagymaport, majd lefedve szépen fődögélni hagyom – a marhanyelv-főzés maraton, nem sprint, szánjatok rá bőven időt; viszont cserébe szépen elrotyog magában és nem nagyon kell vele foglalkozni, maximum lehabozni közbe-közbe. Kb bő 3 óra fődögélés után elvileg már hámozható a cucc – a kérges felső réteget kell eltávolítani a nyelvről, de csak akkor, amikor már szinte magától pucolódik, ha még nyúzni, nyesegetni kell, inkább tegyétek vissza egy fél órára. Miután megpucoltam, még egy bő fél órát rotyogni hagyom a nyelvet, és kész is :)
Amikor a marhanyelv már megpucoválva fődögél, nekifogok a kaja többi részének. A camembert-eket alaposan megkenegetem vajjal, kerámiatálkába teszem, és picit sózva a sütőbe tolom - kb fél óra alatt szépen felpuffadnak és barnáspirosra sülnek úgy magukban. A rizset sós vízben szintén főni teszem. Az áfonyalekvárt kis tálkába szedem, teszek hozzá egy kis citromlevet és egy kis vízzel hígítom, hogy szép folyós legyen.
Ha minden kész, a marhanyelvet kiveszem és alaposan lecsepegtetem, majd 5-6 perc pihentetés után szépen vékony szeletekre vágom. A rizset leszűröm és a tányérra halmozom, a közepébe ültetem a camembertet, amire egy kis zsebet vágok, és abba állítom bele a marhanyelv-szeleteket, végül az egészet leöntöm a fíííííínom áfonyaszósszal. Mi az egyik kintülős estéről mentett Balla Géza száraz fehérbort ittunk mellé, jó volt ;)
Elkészítési idő: a marhanyelv főzése miatt ~5 óra, aktív munka 1 óra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése