2021. szeptember 13., hétfő

Nyugalomsziget

És íme, elillant ez a nyár is, néha napokra megtorpanva, aztán meglódulva ismét, torlódó, összeolvadó és szétváló feladatokkal, eseményekkel, munkákkal és találkozókkal, egyetlen nagy hömpölygésben. Néha kikandikált egy-egy sziget – egy békés, kettesben töltött este, egy pörgős, vidám grillezés jó emberekkel, szinfonikus koncert vagy a taps öt percnyi, felszabadító nyugalma előadás után – aztán alábuktunk megint. De hát ez így megy, tudom, legtöbbeteknél.

                        
Ha nektek is elegetek van a mókuskerékből – mit mókuskerékből, a mókuskerekek egész láncolatából, ahol egyikből másikba bukdácsolunk folyamatosan –, akkor álljatok meg egy pillanatra, áldozzatok egy kis időt erre a kajára, és egy csendes, beszélgetős vacsora után bújjatok össze egy kicsit a szíveteknek legkedvesebbekkel. Tegyétek meg ezt gyakran, s igyekezzetek rajta – velem együtt –, hogy egyre inkább ilyen békés, nyugalmas szigetekből álljon az életetek. 

                           
Szuperomlós szűzérme langyos almasalátával, lerben sült krumplival

Hozzávalók két személyre: ~300 g sertésszűz, olívaolaj, 3 zöldalma, ~ 50 g vaj, 300 g kéksajt, 250 g bacon, 5 közepes-nagyobbacska krumpli, napraforgó-olaj, , rozmaring, feketebors, rózsabors.


Elsőként lehártyázom és megformázom a szüzet – lehetőleg minél fiatalabb állat minél frissebb húsát válasszátok, mert egy rozé szűzérme lesz a cél –, majd olívaolajban elkevert 2 tk rozmaringgal, 1 tk himalájai sóval, 1/2 tk frissen őrölt feketeborssal fóliába csavarva bepácolom. Minimum egy órát álljon a pácban a hús, de az a legjobb, ha két-három órát vagy akár egy fél napot pácban tölt. Figyeljetek rá, hogy legalább fél órával sütés előtt kikerüljön a hűtőből a hús, hogy szobahőmérsékletűre tudjon melegedni sütésig, s kevésbé sokkolódjon. [Itt szúrom be, hogy a valóságban nem voltak ennyire rózsaszínűek az érmék, de egyszerűen nem tudtam kihozni az eredeti színt sehogy :) ]
Ha a hús készen áll, neki lehet fogni a többi feladatnak. Elsőként krumplit pucolok, felkockázom, majd tepsibe szórom és felöntöm olajjal. A sütőt 150 fokra, alsó-felső sütésre állítom, és betolom a tepsit, majd békénhagyom bugyogni bő ötven percen, szükség esetén egy órán át, amíg a krumplicskák belül krémesek, kívül roppanósak lesznek.














Az almákat alaposan megmosom, kiszedem a magházat és felkockázom. Serpenyőben nagyjából 50 g vajat olvasztok, erre dobom rá (több részletben, hogy ne csak párolódjanak) az almakockákat, és óvatosan rázogatva, kevergetve kicsit átpirítom őket. A kéksajtot nagyjából az almáéhoz hasonló méretű kockákra vágom, a mennyiség felét frissen a serpenyőből kikerülő almakockákra szórom, hogy rá tudjon olvadni, míg a másik felét félreteszem – ezt majd csak a legvégén, a bacon lehűlése után adom hozzá a keverékhez, hogy egyben maradjanak a kockák. Az alma után maradt vajas szaftra dobom a felaprított bacont, és gyakran kevergetve azt is lepirítom, majd az almasalátához adom.

Itt az idő, végre foglalkozhatunk a husikánkkal is. A szüzet kibontom a fóliából, és az eddig használt, vajas-almás-baconös serpenyőben gyorsan körbepirítom – minden oldalt csak addig, amíg ki nem fehéredik. Ezután újra alufóliába csomagolom, kerámiatepsibe teszem, és 12 percre betolom a 150 fokos sütőbe a krumpli mellé, végül kibontom a fóliából, és további 5-6 perc alatt kicsit rápirítok. Figyelem, megvágás előtt mindenképpen pihentetni kell a húst – az idő alatt példul szépen meg lehet teríteni, s még egy gin-tonic elkoccintására is jut idő ;)





Elkészítési idő: aktívan kb 1 óra, a pácolási időt nem számítva.






















 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése