2011. december 29., csütörtök

Karácsonyra készült finomságok

Mint ahogy a tegnap is írtam, pár aprósággal készültem csak karácsonyra. Minthogy a Kedves hazament, én pedig nem vagyok édesszájú, inkább a sós apróságokkal foglalkoztam, valamint (az ajándék részeként) egy fincsi hagymás kenyeret sütöttem a nővéremnek. Íme a receptek:


Húsos táska

Hozzávalók - a tésztához: kb. fél kiló liszt, 4 tojás, kb. 100 g vaj, tejföl, só
                     a szószhoz: kb negyed kiló darált hús, kis tejföl, só, paprika, bors, egy tojás
                    plusz egy kis tojásfehérje és ízlés szerint darabos só vagy szezámmag a kenéshez és díszítéshez
Elkészítés
A tésztát ugyanúgy készítem el, mint a spenótos táskáknál (leírás itt). A darált húst kis vajban kicsit fehéredés utánig pirítom. Ha elkészült, egy tálba szedem a vajas levével együtt, a szokásos fasírtfűszerezésnél kicsit erősebben fűszerezem, egy-két kis kanál tejföllel és egy tojással összekeverem, ha kell, kis finomra darált prézlivel sűrítem. Az elkészült tésztát vékonyra nyújtom, kockákra vagy körökre vágom - attól függ, mivel hajtogatom össze. Az első ilyen típusú tésztámnál kézzel hajtogattam, mostanra viszont került egy ravioli-készítő forma a házhoz, úgyhogy azzal dolgoztam. A tészta közepébe egy pici szószt teszek, összehajtom, majd sütőpapírral bélelt vagy erősen kivajazott tepsibe teszem. Lekenem tojásfehérjével és előmelegített sütőben nagyjából 20 percet sütöm. Miután kivettem, még egyszer átkenem tojásfehérjével, hogy fényes legyen - és már tálalható is. Nem kell megijedni, ha kicsit szétnyílik a tészta, a töltelék van annyira kemény, hogy ne folyjon ki és csak finomabbra pirul.

Megjegyzés: ebből az adagból kb 25 táskácska jön ki, de ez a táskák méretétől függően nagyon változó lehet:)

Elkészítési idő: (a tészta meggyúrásával együtt) másfél óra
(Itt sajnos képpel nem tudok szolgálni, elfelejtettem lefényképezni őket a nagy rohanásban :) )

Tepertős (tepertőkrémes) pogácsa

Hozzávalók: kb 40-45 dkg liszt, kb 20-25 dkg tepertőkrém (vagy 30 dkg tepertő), fél pohár tej, egy tojás, só, bors, tejföl, 2 dkg élesztő, egy csipet cukor; a tetejére ízlés szerint durva szemű só, szezám- vagy köménymag
Elkészítés
Az élesztőt a fél pohár langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatom (a tetejére szórok egy pici lisztet, jobban felfut tőle és sztaniollal letakarom, így hamarabb meglesz). A tepertőkrémet 8-10 dkg  (egy csupornyi) liszttel összekeverem, sózom, borsozom. A többi lisztből félreteszek egy csupornyit, a többit a tojással, két-három kanál tejföllel és a felfuttatott élesztővel lágy tésztává gyúrom-dagasztom. A maradék lisztet szépen apránként a tésztához gyúrom, esetleg még kiegészítem, úgy, hogy a tészta lágysága megmaradjon, de már ne legyen ragacsos. Konyharuhával lefedve meleg helyen kelni hagyom - legalább fél órát kell állnia, nálam majdnem három órát ült, mert közben készültek a táskácskák és dagasztottam a kenyérnek valót. Ha szépen megkelt, lisztezett deszkán kinyújtom, megkenem a tepertőkrém felével, összehajtogatom, rákenem a tepertőkrém másik felét, megint összehajtogatom és újabb negyed órára félreteszem. Negyed óra után újból kinyújtom, kivágom, a kis köröcskék tetejét bevagdosom, kizsírozott tepsibe teszem, megkenem tojásfehérjével és előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. A maradék tésztát összegyúrom, itt már nem lehet megoldani, hogy szép rétegesen legyen a tepertős rész, de a kinézetért kárpótol az íz :)

Elkészítési idő: másfél óra, de ebből a valós munka csak 30 perc :)



Hagymás kenyér

Ezt a receptet egy másik oldalról, innen loptam, alig-alig módosítottam rajta. Ami változott, az az, hogy én kb kétszer annyi hagymát tettem bele, mint amennyit a recept ír, libazsír helyett vajat tettem bele (ha nincs ló...) és kiegészítettem egy kis tejföllel is. Minthogy gőzpárolóm nincs, a gyors kelesztést nagyon parasztosan oldottam meg: a megformázott tésztát tálcára tettem, jól bebugyoláltam egy konyharuhába és a sütőbe tettem, alá pedig egy kis edénybe frissen forralt vizet töltöttem. A vizet néhányszor cserélni kell, hogy mindig frissen párologjon, de a célnak igazán megfelel. Nagyjából fél óra alatt megkel, nálam most ez is többet maradt. A megkelt tésztát én nem csak sima vízzel, hanem tojásfehérjével is átkentem, ez egy kicsit jobban védi a kilógó hagymadarabkákat a megégéstől. 
(És egy javítás: a recept szövegében elfelejtették jelezni, de a liszthez, sóhoz, egyebekhez kell az élesztőt is hozzákeverni :) )

Elkészítési idő: cirka egy óra

így nézett ki sütés előtt...

...és ilyen szép mosolygós készen

Ezek készültek karácsonyra, szilveszterre viszont a fentiekből csak a tepertős pogácsa került be a menübe - hogy mik lesznek még, hamarosan bemutatom :)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése