2012. március 7., szerda

Megint gomba, de új fajta: laskagombával töltött csirke

És igen, már megint gombát találtam az akciós polcon, úgyhogy ismét egy gombás recepttel jelentkezem - de megéri :) Enikő mondotta volt, hogy mi nagyon szerethetjük a gombát. Ez így is van, és reménykedem benne, hogy Ti is megszeretitek - esetleg egy kicsit az én segítségemmel is :)



Laskagombával töltött csirkecomb borral párolt krumpli-gomba körettel

Hozzávalók: fejenként egy dupla csirkecomb bőröstül, laskagomba (nálam fél kiló volt), 5-6 közepes szem krumpli, sajt (most kivételesen kevés is elég),  száraz vagy félszáraz vörösbor (két löttyintésnyi), fűszerek, olaj a sütéshez

Elkészítés

Megpucolom és felvágom a krumplit. A gombát megpucolom, 3-4 szebb fejet félreteszek, a többit kockára vágom (a szárát is, ha szép). A gomba- és krumplikockákat kicsit fűszerezem, sütőzacskóba teszem és meglocsolom egy pici borral. Összerázom, bekötöm és a sütőbe tolom - pont elkészül, amíg a csirkét készítem.
A combokat megmosom, leszítatom és óvatosan fellazítom a bőrét. Bekenem olajjal (igen, nálam még mindig a mézes olaj került rá) és bőven befűszerezem, a bőre alatt is, majd állni hagyom.  A félretett gombafejeket apróra metélem és kis vízben puhára párolom. A sajtot lereszelem és a megpárolt, leszítatott gombareszeléket hozzákeverem. Ahogy a sajt kicsit összeolvadt a gombával, annyi adagra választom, ahány combot készítek. A tölteléket óvatosan benyomkodom a bőr alá, majd a bőr szélét pár fogpiszkálóval "levarrom", hogy a töltelék ne fusson ki annyira sütés közben. Olajat forralok és a combok mindkét oldalát ropogós-pirosra sütöm.
Minthogy a combok és a töltelék előkészítése és sütése kb 45-50 percet igénybe vesz, mire azok elkészülnek, a köretnek való is szépen megpárolódik a sütőben - nem kell megijedni, hogy kicsit belilul, a bortól van és az íze ettől függetlenül remek. A köretet kiveszem és szépen, ízlésesen tálalom - bár amilyen hamar fogy, szinte kár is a tálalással vesződni :)

Igen, új tányérokat is kaptunk a hétvégén - szépek, ugye? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése