2012. augusztus 16., csütörtök

Lángos, lángos

Megjártuk az EMI-tábort, ahol volt móka-kacagás, no meg persze lángos. A büdzsénk azonban nélkülünk ment nyaralni, úgyhogy lángosevés nélkül tértünk haza, de így legalább megvolt a késztetés itthon elkészíteni a nyár kedvencét. Fincsi lett :) (Az eredeti recept itt található)


Az igazi lángos

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 4 dl víz, 1 tk só, 1 mk cukor, 3 dkg élesztő; olaj, fokhagyma, tejföl, sajt vagy juhtúró

Elkészítés

A fokhagymát apróra vágom (akinek ügyes konyhája van fokhagymanyomóval együtt, az áttörheti :) ), összekeverem 3-4 kanál olajjal és hűtőbe teszem összérni.
Az élesztőt felfuttatom a cukorral és egy kis meleg vízzel. A lisztbe keverem a sót, majd hozzáadom a felfutott élesztőt és a maradék vízzel puha, rugalmas tésztává gyúrom. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. A sajtot lereszelem, a tejfölt (ha kell) egy kis szánával lazítom, hogy folyósabb legyen.
A tésztából kisebb gombócokat szakítok, nagyjából másfél centisre nyújtom őket és még 10-15 percet pihentetem, majd bő, forró olajban gyorsan kisütöm.
A friss lángoskákat gyorsan meglocsolom fokhagymás olajjal, tejföllel és megszórom egy jó adag reszelt sajttal. Gyorsan, frissen jó fogyasztani, egy pohár tejjel reggelire, egy pohár sörrel ebédre vagy vacsorára is tökéletes.

Elkészítési idő: 20 perc + kelés + sütés


Nagyon laktató, kettő darab fejenként bőőőven elég volt egyszerre. Persze az adag többre elég (12 darab jött ki belőle), úgyhogy a tészta maradékát pici olajjal lekenve és alufóliával letakarva hűtőbe tettem következő felhasználásig. Egy napot kényelmesen elüldögélhet a hűtőben - lehet, hogy többet is, de nem maradt további kísérletezésre :)

Friss (2012. október 21.): elkészült még egyszer, ha lehet, még finomabb lett, mint a múltkor. Amit másképp csináltam: formára nyújtás után nem hagytam állni őket (már nagyon éhes volt a Drága) és éppen csak világosra pirultak. Kicsit féltem, hogy nem sültek át rendesen, de vékonyabbra is voltak nyújtva, mint a múltkor, úgyhogy kellőképp átpirultak. Most rendes sajttal és az eltett olajos fokhagyma olajával ettük :)


ÁPDÉT: ide kattintva meg is hallgathatjátok a receptet ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése