2012. december 2., vasárnap

Tökös vacsora

Szombat este vendégeink voltak, terveink szerint a sütőtökös csirkecomb készült volna egy új variációban, de kiderült, hogy a sütőtökként érkezett zöldségecskék rendes mezei tökök voltak. (Vagyishogy az egyik valami hibrid volt a tök és a döblec között, de...) Úgyhogy a vacsora csak szimpla szószban sült csirke lett tepsis krumplival, viszont a tököcskékkel valamit kellett kezdeni... Két napig ettünk belőle, az egyik feléből az alábbit.



Tökös-húsos pizza - csigák és batyuk

Hozzávalók - a tésztához: kb 300-350 g liszt, fél csomag száraz élesztő, 2-3 kanál olaj, 2 kanálnyi bazsalikom, 3 kiskanálnyi só, 2 kiskanálnyi bors, víz
- a töltelékhez: egy tök reszelve, kb negyed kiló darált hús (lehet több is :) ), kb 100 g reszelt saj, ketchup, olaj, lenmag

A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrok, hozzákeverem a reszelt tök felét és alaposan átdagasztom, majd kelni hagyom. A darált húst egy kis olajon megpirítom, fűszerezem, felengedem egy kis ketchuppal, majd hozzákeverem a tök másik felét és a reszelt sajtot és alaposan összekeverem, majd leoltom alatta a tüzet.
A tésztát átgyúrom, két darabba vágom, majd az egyik felét lisztezett lapon kb félujjnyi vastagságúra nyújtom és megkenem a töltelék felével. Szorosan feltekerem, a széleit rádolgozom és végül ujjnyi karikákra vágom. A karikákat kiolajozott sütőlapra teszem, egymáshoz nyomom, megszórom egy kis lenmaggal és nagyjából 20 perc alatt megsütöm.
A tészta másik felét szintén kinyújtom, tenyérnyi kockákra vágom. A tölteléket elosztom a kockákon, majd minden kocka széleit összecsippentem és összedolgozom őket. Mivel nekem maradt a tekercsből is egy kicsi, azt is kilapítottam, de annak már nem tudtam összezárni a tetejét - ez látszik középen a képen. A batyucskákat szintén kiolajozott tepsibe teszem és 20-25 perc alatt ezeket is szépre sütöm :)

Elkészítési idő: egy és egy negyed óra





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése