2015. december 26., szombat

Kiskarácsony, nagykarácsony

Az ember tervez, aztán újratervez, aztán még egyszer. Amíg a végén minden úgy alakul, ahogy nem várta. De amíg ilyen vacsik lesznek az újratervezések végén, addig végül is nem jártunk annyira rosszul :)


Az idei karácsony valahogy nagyon furcsán közeledett. Tudtuk, hogy jön, húzogattuk ki a naptárban a napokat, de mégsem éreztük annyira, hogy itt lesz mindjárt. Attól persze készültek a tervek, hogy mikor, hova, hogy megyünk, csomagolódtak az ajándékok, de valahogy mégis úgy jött el még a huszonharmadika is, hogy úgy éreztük, még sok van karácsonyig. Aztán hirtelen a nyakunkba szakadt minden. Így alakult, hogy belső és külső tényezők együttállásából kifolyólag, bár nem így terveztük, mégis otthon maradtunk karácsony szombatján.
Na de mit csináljon az ember lánya, ha nincs otthon semmi ennivaló - hiszen terv szerint már ő sem lenne otthon -, de azért mégiscsak karácsony szombatja van, s valami jóféle ünnepi vacsorát kellene rittyentenie az asztalra? Hát például körbekutakodik az interneten, levadászik egy pár ötletet, aztán fogja a cekkert és beleveti magát a harcba a vásárlásba. És tudjátok mit? Ennél jobb összecsapott vacsorát még nem ettünk :)



Pikáns pulykamell krumplipürével, pirított gombával és kéksajtmártással

Hozzávalók: egy kb. 400 g-os pulykamell-filé, 5-6 közepes méretű krumpli, 500 g csiperkegomba, 8 vékony baconszelet, 150 g kéksajt, 100 g vaj, fűszeres olívaolaj, olívaolaj, bors, , szerecsendió, kardamom

Először is bepácolom a pulykamellet: megsózom (mivel ünnep van, ezért frissen őrölt himalájai), borsozom (ismét csak frissen őrölt színesbors), alaposan meglocsolgatom fűszeres olajjal (az enyémben fokhagyma, bazsalikom és paradicsom van, és a Kerfúrban vettem) és a hűtőbe teszem néhány órára.
Amikor aztán úgy gondoljuk, hogy lassan ideje vacsorázni, akkor megpucolom és felkockázom a krumplit, és sós vízben felteszem főni. Ezután megtisztítom a gombákat - nem kell megpucolni, csak kicsit ledörzsölgetni. Egy serpenyőben felhevítek kb két evőkanálnyi olívaolajat, majd rádobom a gombafejeket a kalapjukkal felfelé - de egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér úgy, hogy nem érnek össze a fejek, hogy ne kezdjenek párolódni, csak piruljanak. 4-5 perc után megfordítom őket, és hagyom ismét pirulni őket, amíg szép aranybarnák nem lesznek.


Amíg a krumpli fő és az első adag gomba pirul, felteszek egy kerek tepsit is melegedni, illetve begyújtom a sütőt. Tepsi helyett amúgy lehet használni serpenyőt is, ha van olyanotok, amit aztán lerbe is lehet tenni. Ha a tepsi felmelegedett, beleteszem a pulykamellet, és kérget sütök rá.
A baconszeleteket lefektetem úgy, hogy átfedjék egymást, és rátördelek 50 g kéksajtot. Ráfektetem a pulykamellet, szépen becsomagolom, majd visszateszem a tepsibe és a sütőbe tolom. Az én leremben 30 percet kell sülnie ahhoz, a bacon is szép színt kapjon.
A szószhoz felmelegítek 25 g vajat, majd hozzáadok két csapott kanál lisztet, és megpirítom rajta. végül felöntöm egy deci vízzel (tejjel kéne, de ugye az nincs otthon, mert elvileg már mi sem vagyunk otthon), és amikor kezd sűrűsödni, beletördelem a maradék 100 g kéksajtot. Addig kevergetem, amíg a sajt teljesen felolvad, ezután lehúzom alatta a lángot. Időnként megkeverem, ha nagyon sűrűsödik, felöntöm egy kis vízzel.
Végül, mikor már minden majdnem készen van, leveszem a krumplit is a tűzről, leszűröm, hozzáadok kb 75 g vajat, fűszerezem egy kevés szerecsendióval és kardamommal, végül pürésítem.


Ennyi az egész - mi egy jobbacska rozét ittunk hozzá, de egy picit túl gyümölcsösnek tűnt a kajához (igaz, félszáraz volt, nem száraz, mert olyat nem találtam); egy cserszegi fűszerest vagy egy traminit viszont nagyon el tudok képzelni hozzá :)


Elkészítési idő: jó időmenedzsmenttel kb 45 perc


UPDATE: itt a hagymalekvár, itt pedig a fügelekvár receptje hallgatható :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése