2012. január 28., szombat

Krumplis buckók darált húsos töltelékkel

Erősen ránk tört a krumpli-láz mostanában, ezért nem csak palacsintában, de minden lehetséges módon igyekeztem krumplival tervezni az ételeinket. Most egy krumplis ravioli-féle készült belőle, bár én inkább buckónak kereszteltem :)



Krumplis buckók darált hússal

Hozzávalók: öt-hat közepes szem krumpli, 2-3 tojás, liszt (amennyit a krumpli felvesz), egy ujjnyi szelet vaj, só, darált hús, tejföl, fűszerek, paradicsomszósz (vagy ha nincs, ketchup), olaj

Elkészítés
A krumplikat megpucolom, ügyes kockákra vágom és sós vízben főni teszem. A darált húst pici vajon megfuttatom, fehéredésig sütöm gyakran megkevergetve. Két-három kanál tejföllel és a paradicsomszósszal felengedem, fűszerezem és még egy kicsit hagyom, hogy összeérjen. Ha nagyon leves, kis prézlivel vagy liszttel lehet sűríteni, de inkább főzzük el a plusz levét, ha csak nem pirul már nagyon a hús. A szószt tálba szedem, hűlni hagyom.
Közben a megfőtt krumplidarabokat is leszűröm és vagy hagyom magában kihűlni, vagy hideg vízzel átforgatva gyorsan langyosra hűtöm. Ezeket is egy tálba szedem, villával áttöröm, amíg kellően krémes nem lesz (ha elég jól megfőzzük a krumplit, pár forgatással teljesen széttörik). Hozzáadom a tojásokat, ezekkel is összekeverem a tésztát, kis darabokban beletördelem a vajat, majd liszttel addig keverem-gyúrom, amíg jól formázható, sima tésztát kapok. Öt-tíz percig állni hagyom, majd kis golyókat formázok belőle, ezeket pedig kézzel, bőven lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtom. A közepükbe egy kanál hússzószt teszek, majd a tészta széleit szépen egymásra hajtogatom, kicsit összelapogatom és bő forró olajban 5-10 perc alatt mindkét oldalát kisütöm. Normálisan kis tejfölt tettem volna rá, esetleg fokhagymával bolondítva, de mivel az már nem volt itthon, egy kis maradék fokhagymás majonézzel díszítettem. Egy ekkora adagból olyan 14-16 nagyobb buckó jött ki.

Elkészítési idő: egy és egy negyed óra

Nagyon laktató, a három buckó elég volt egy embernek vacsorára :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése