2012. január 15., vasárnap

Palacsinta-lasagne virslis töltettel

Csütörtökön egy nagyon kedves barátunk ünnepelte a születésnapját, úgy gondoltuk, kiteszünk magunkért. Minthogy jóbarátunk bentlakásban lakik, nála nem lehetett semmiféle összejövetelt tartani, ezért felajánlottuk, hogy szülinapozzon nálunk. Az ajánlat elfogadtatott, így gőzerővel kezdtük tervezgetni az este ránk tarozó részét - lásd kajafelhozatal. Szerencsére már szilveszter óta várakozik egy csodarecept a tarsolyomban, úgyhogy a főmenüre nem volt gondunk, a tortát pedig seperc alatt kitaláltam - meg is lepődtem magamon. 
Szóval következzék az est menürésze:
Sütés előtt...

Palacsinta-lasagne virslis töltettel

Hozzávalók (egy tálnyi adagra): 6-8 normál méretű palacsinta, virsli (minél több, annál jobb, de legalább 8 szál), paradicsomszósz, fűszerek, sajt, tejföl, vaj vagy zsír a tál kikenéséhez

Elkészítés
2 tojásból, lisztből, tejből és vízből palacsintatésztát keverek, bőven fűszerezem (én són és borson kívül oreganot, pici köményt, citromhéj-reszeléket és édes pirospaprikát tettem bele), majd nagyjából fél óra állás után kisütöm. (Természetesen fel lehet használni maradék sima palacsintát is, de ha lehet, inkább készítsétek el ezt a fűszeres változatot, jobban megy a lasagne ízeihez.) A sajtot lereszelem (legyen jó sok belőle...). A virslit feldarabolom: hosszában négybe vágom, majd karikázom - így elég kicsi, de nagyjából egyforma darabkákat kapok - és kis vajban átpirítom. Ha megpirultak a virslidarabkák, a serpenyőbe öntöm a paradicsomszószt, fűszerezem, mennyiségtől függően egy-két kanál tejfölt és három-négy maréknyi reszelt sajtot keverek bele.
Egy (vagy csütörtök esti esetünkben: két) jénai tálat kivajazok, két-három palacsintát fektetek bele úgy, hogy a tál alja egészen fedve legyen - az sem baj, ha a palacsinták szélei rásimulnak a tál oldalára is. A palacsintákat bőven megkenem a virslis-paradicsomos szósszal, majd befedem egy újabb sor palacsintával - és így tovább, amíg megtelik a tál. A legfelső palacsintákat bőven megkenem tejföllel és megszórom a reszelt sajttal - és már mehet is a sütőbe. Nagyjából fél óra alatt kész van, a sajt most is szép aranybarnán kell mosolyogjon az elkészült lasagne tetején.

Elkészítés idő (palacsintakeveréssel együtt): 2 óra


... és után 

A recept osztatlan tetszést aratott, el is fogyott mind a két tálnyi aznap este (pedig hogy reméltem, hogy marad még másnapra is, legalább csemegének :) ). Talán ezért volt, hogy a torta viszont nem fogyott már annyira, bár ízleni ízlett - azért abból is volt repeta :) De az a lentebbi poszt része lesz :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése