2012. február 24., péntek

Tavaszváró kenyértekercs, avagy hogyan használjuk fel a megszikkadt kenyeret

Bár most éppen elég borongós az idő, az elmúlt napokban úgy sütötte a napocska Kolozsvár szürke blokktetőit, mintha ki akarná őket rügyeztetni. Ha pedig napsütés és tavasz-illat terjeng a levegőben (nálunk megspékelve a tömbház alatti pékség frissensült kenyereinek csodás illatával), akkor az ember lányának kedve támad zöldséget zöldséggel enni. Nos, ezt a vágyat kellett formába önteni - úgy, hogy az ember lányának legkedvesebbik Párja is fogyaszthatónak ítélje a menüt :)
Minthogy az óriás-adag fánk szépen beosztva fogyogatott, a kenyér valahogy kimaradt a tegnapelőtti-tegnapi menüből (és milyen csodás is volt: néhány finom fánkocska egy nagy csupor tejjel reggelire...), ez viszont a drága kenyerünk megszikkadásával járt. Sebaj, gondoltam, kifogok rajta - és összekötendő a kellemest a hasznossal, elkészítettem ezt a roládot:


Tavaszváró kenyértekercs sok zöldséggel Stefánia módra

Hozzávalók: 10-12 kenyérszelet (lehet kevesebb is, attól függ, mekkora szeletek); kb egy (kisebb) csupor rizs, kb negyed kiló gomba (konzerv is jó, de a friss a tökéletes), 3-4 közepes szem paradicsom, 1-2 szép piros paprika, 7 tojás, tej, víz, tejföl, kicsi kolbász, fűszerek, vaj

Elkészítés

A gombát megmosom, megtisztítom és félrerakok belőle pár szebb fejet (én most mini gombákat kaptam, úgyhogy a nagyobb fejek jelentették ez esetben a szebbet). A kiválogatott gombafejeket vékonyra szelem és kis, sós vízben főni teszem, a többi gombát (fejeket és szárakat is, ha szépek) kislyukú reszelőn lereszelem. A rizst és a lereszelt gombát együtt főni teszem fél rész tej, fél rész víz keverékben (akinek van elég teje, lehet egészen tejben főzni); kicsit sózom és cseppentek pár csepp olajat is bele, hogy a rizs kevésbé tapadjon az edény aljára. Gyakran kevergetve addig főzöm, amíg felissza az összes vizes tejet, de még könnyen  keverhető. Közben 5 tojást bő, sós vízben keményre főzök.
Amíg az alapanyagok fődögélnek, előkészítem a többi hozzávalót: a paradicsomot, paprikát (és persze bármilyen egyéb zöldséget) felkarikázom, a kolbászt felkockázom és kis vajon picit átpirítom. Az elkészült gombareszelékes rizst ráborítom a kolbászkockákra, jól összekeverem, fűszerezem és pár kanál tejföllel még egyszer összerottyantom - ennek a folyamatnak a végén jól formázható massza kell maradjon a serpenyőben. A megfőtt gombaszeleteket leszűröm, a tojásokat megpucolom.
Ha már minden elő van készítve, előveszek egy magas falú tepsit, bőven kivajazom - akinek van, őzgerinc-formát használjon! Egy tányérkába tejet töltök, egy másikban felverem a maradék két tojást és mind a tejet, mind a tojást fűszerezem (én most csak magyarost használtam). Előveszem a kenyeret, és a szeletek mindkét oldalát tejbe, majd az egyik oldalukat tojásba mártom és úgy helyezem el a kivajazott tepsi alján és oldalán, hogy a tojásos felük legyen kívül, a tepsi oldala felé. Ha lékmentesen kiraktam a formám alját és oldalát a kenyérszeletekkel, akkor veszem a paradicsom- illetve paprika-karikákat, szépen végigrakom velük a kenyereket alul és oldalt. Ebbe a keretbe lapátolom bele a rizses-gombás-kolbászos szószt, nagyjából a tepsi feléig. A szószt mindenütt jól lenyomkodom, majd a tepsi hosszában, középre leszórom a gombaszeleteket - erre az ágyra kerülnek majd az egész főtt tojások. Ezután a maradék rizses szószt a tojások köré és fölé halmozom, jól lenyomkodom; megpakolom a maradék zöldségkarikával és beborítom három-négy kenyérszelettel. Az egészet fóliába csavarom, egy lapítóval jól lenyomkodom és pár órára a hűtőbe teszem.
Amikor eljön a felhasználás ideje, begyújtom a sütőt, a tepsiről leszedem a fóliát és félrerakott tojásfehérjével (mondtam, hogy jól fog majd az a fánknál elrakott három tojás :) ) bővel átkenem. A tepsit forró sütőbe tolom. Kb. tíz perc után egy kicsit kiveszem, a már pirulni kezdő tetejét még egyszer átkenem tojásfehérjével (ettől lesz fényes) és kis fűszerrel (én jelen esetben grillfűszert szórtam rá) megszórva a tetejét újra a sütőbe tolom nagyjából 40-45 percre. Frissen, lehetőség szerint valami friss zölddel megszórva tálalom.

Elkészítési idő (sütéssel együtt): 2 óra

-- Fentebb említettem, hogy akinek van, az őzgerinc-formát használjon. Azért javasolnám ezt, mert az őzgerinc-formából (ha jól meg van vajazva) könnyen kifordítható lesz a kenyértekercsünk. Én így csinálnám: nem venném ki az első tíz perc után a formát, hanem kb. 30-35 percet hagynám sülni. Ezután kivenném, a tekercset egy nagyobb tepsibe borítanám, az eddigi alját kenném át még egyszer tojásfehérjével és fűszerezném, majd 10-15 perc alatt pirosra sütném. Szebben nézne ki, könnyebben lehetne szépre szeletelni és könnyebben díszíthető is. Mivel a Kedvesnek igen ízlett, amint találok egy jó őzgerinc-formát, becsszó kipróbálom - és persze beszámolok róla Nektek is :)
De van valami, amit biztosabbra és időben jóval közelebbre tudok ígérni: mint mindig, most is maradtam egy kis plusz szósszal. Azoknak, akik szintén így jártak, ajánlom a holnapi receptet :)

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése