2012. február 11., szombat

Krumplis finomságok

Az elmúlt szűk két hét kicsit rohanósra sikeredett, emiatt sajnos nem hogy a blogra nem jutott időm, de még főzőcskézni is ritkán tudtunk. Azért egy pár finomság csak sikeredett, és még az együttlétünk harmadik évfordulóját is sikerült megünnepelni egy kis finom borral meg egy régóta tartogatott mennyei camembert-tel.
Bár a camembert eszembe juttatott egy pár nagyon ínycsiklandozó receptet, azokat kicsivel későbbre tartogatom, most egyszerű krumplis vacsora következik - a hosszú kimaradás miatti bocsánatkérésként egyszerre kettő.


Töltött sült krumpli

Hozzávalók: fejenként legalább 3 közepes szem krumpli, egy tojás, hagyma, kolbász, tejföl, sajt, fűszerek, vaj

Elkészítés
A krumplikat alaposan megmosom, majd bő sós vízben közepesen puhára főzöm. A megfőtt krumplikat hideg vízzel leöblítem (NEM pucolom meg, a héja plusz zamatot ad), majd kalapot vágok rájuk és kiskanállal óvatosan kikaparom a belsejüket úgy, hogy nagyjából fél centis fala maradjon mindegyiknek. A kikapart krumplikat bőven kivajazott tepsibe teszem - a kalapokat érdemes úgy sorba tenni egy tálkára, ahogy az alsó felük sorakozik a tepsiben. A krumpliforgácsokat, ha kell, még egy kicsit darabolom, majd az aprólékhoz hozzákeverem a tojást, hozzáadom a kolbászkarikákat és a felaprított hagymát, végül megkeverem még egy kis tejföllel is. Fűszerezem - a zöldfűszereket tilos kihagyni! - és szépen megtöltögetem vele a kikapart krumplikat. A töltésnél érdemes vigyázni arra, hogy a kolbászdarabkákból kerüljön a töltelék tetejére is. Egy pici reszelt sajttal megszórom a készre töltött krumplikat és - egyelőre a kalapjuk nélkül - az előmelegített sütőbe tolom. Addig hagyom kalap nélkül sülni, amíg a sajt kicsit megpirul rajtuk, ekkor kiveszem a tepsit, a kalapokat a krumplikra borítom és még legalább tíz percet sütöm őket együtt. Akkor jó, ha a krumplik héja kicsit megrepedezik.
Azon forrón tálalom, a kalapok tetejére kicsi tejfölt teszek, megszórom egy csipetnyi oregano-val és megöntözöm a tepsiben maradt olvadt vajjal. Nagyon fincsi; a sóssága miatt leginkább egy korsónyi hideg sör talál mellé :)

Elkészítési idő: egy óra

sajnos a képek nem lettek a legjobbak, de azért a lényeg talán látszik...

Természetesen - ahogy az szokott lenni - a tölteléknek majdnem a fele megmaradt, így másnapra valami olyasmit kellett kitalálnom, amibe ezt is belesüthettem. Minthogy háztartásunk alapanyagai között jelenleg a krumpli dominál, így logikus volt, hogy krumplit eszünk krumplival - íme:

Rakott krumpli tojás nélkül, füstölt sajttal

Hozzávalók: (legalább) 7-8 közepes vagy nagy szem krumpli, tejföl, kruplitöltelék megkeverve (lásd fentebb), prézli, darált hús vagy húskonzerv, füstölt sajt

Elkészítés
A krumplikat megpucolom, felkarikázom és bő sós vízben puhára, de nem szétesősre főzöm (vigyázat, a felaprított krumpli hamarabb fő!). A húskonzervet kis vajban átpirítom, hozzáadom a krumplitöltelék-maradékot, egy kis tejföllel és ketchuppal felengedem és kicsit rotyogni hagyom. A füstölt sajtot lereszelem (szokásos aranyszabály: sajtból minél több van, annál jobb). A megfőtt krumplikarikákat leszűröm. Kivajazott tepsibe (ha a töltött krumpli után készítjük, bőven marad még vaj a tepsiben, érdemes félretenni a finnyáskodást és egy napig mosatlanul tartani a tepsit :) ) szépen egymás mellé fektetem a karikákat. Rájuk simítok egy adag tölteléket, majd megint krumplit és így tovább, csak az a lényeg, hogy legfelül krumplikarikák maradjanak. A legfelső réteget megkenem tejföllel, vékonyan megszórom egy kis előre pirított prézlivel és befedem a lereszelt füstölt sajttal. Nagyjából 20-25 percre a sütőbe tolom, és ha a sajt szép pirosan mosolyog a tetején, már tálalhatom is.

Elkészítési idő: bő egy óra



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése