2012. október 24., szerda

Mini pite gazdagon

Maradék gomba, egy kis darált hús meg sajt várt a sorára a hűtőben, én pedig krónikus köret-ötlettelenségben szenvedvén úgy gondoltam, legyen sok-az-egyben kaja estére. Hát lett :) Bár maga az elkészítés pofonegyszerű, egy húzósabb hétköznap estére mégsem ajánlom, mivel a mini pitécskék megformálása rengeteg időt felemészt.

Mini pite húsos-gombás töltelékkel

Hozzávalók - a tésztához: kb. 18 dkg liszt, kb 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, fél mokkáskanál só, fél pohár jéghideg víz
- a töltelékhez: kb negyed kiló darált hús, kicsit több mint negyed kiló gomba, sajt, tojás, ketchup/paradicsomszósz, tejföl, fűszerek



A tészta hozzávalóiból pitetésztát gyúrok - ugyanúgy, mint a nagy piténél -, ha elkészült, fóliába csavarva a jégre rakom. A darált húst vajon egy kicsit előpirítom, összekeverem egy pár kanálnyi ketchuppal és egy tojással, fűszerezem. A gombát apróra vágom, a hús után maradt vajas lében megfonnyasztom (ha kell, még lehet önteni hozzá egy kis vizet). Ha kész, leszűröm, két kanál tejföllel összekeverem. A sajtot lereszelem.
A muffinsütőt bőven kivajazom. (Ha csak egy sütőforma van és több adagnyi készül, akkor a következő adag előtt már nem kell kikenni a formát!) A tésztát bőven lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Először a muffin-formánál kb egy centivel nagyobb köröket vágok, majd a maradék tésztából akkorákat, amekkora a sütőforma teteje. A nagyobb formákat a mélyedésekbe igazítom, megszurkálom fogpiszkálóval, majd beléjük halmozom a tölteléket: alól egy kis sajt, rá két kanál gomba, egy kanál darált hús, majd még egy kis sajt. Végül lefedem őket egy-egy kis karika tésztával, amit négy irányban bevágtam. Le lehet kenni őket egy felvert tojással, de nem feltétlenül kívánják meg.
A megrakott tepsit előmelegített sütőbe tolom, 15-20 perc alatt készre sütöm.


Elkészítési idő: másfél óra, mert a formába igazítás hoooooooosszú...


2 megjegyzés:

  1. Csilluka, az utóbbi időben nem főztél? Kíváncsian várom az újdonságokat :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj dehogynem főztem, csak nincs időm feltenni, pedig blogszületésnap is volt időközben :) De most már hamarosan következik egy nagyobb adag, a képek már elő vannak készítve :)

    VálaszTörlés