2012. november 17., szombat

Az ősz ízei - variációk sütőtökre

Olyan régóta ki szerettem volna próbálni ezt... Végre sikerült. És jobb, mint gondoltam :)


Sütőtökös-csirkés palacsintabatyu

Hozzávalók: kb fél kiló sütőtök, 3-4 csirkemellfilé (vagy csirkehát, vagy bármi, attól függ, hogy mennyi időnk van pepecselni a feldarabolásával :) ), liszt, 1 tojás, tej, ásvány- vagy szódavíz, tejföl, bors, pirospaprika, só, leostyán, majoránna, olaj

A tököt megpucolom, nagyjából ujjbegynyi darabokra kockázom és sütőpapíros tepsibe téve nagyjából egy óra alatt megsütöm. Amíg sül, a lisztből, tojásból egy kis tejjel és vízzel palacsintatésztát keverek, majd kisütöm őket. Két-három kanál lisztet összekeverek egy kiskanál pirospaprikával, fél kiskanál borssal és fél kiskanál sóval (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni), majd a felkockázott, megtisztított csirkét beleforgatom ebbe a keverékbe és egy kis olajban gyorsan kisütöm. Ha a csirke kifehéredett, a közben elkészült tökből belekeverek annyit, hogy egyenlő arányban legyen a csirkével, hozzákeverek két-három kanál tejfölt, megszórom leostyánnal és majoránnával és egy kicsit még felrottyantom. Az elkészült szószból egy-két kanálnyit teszek egy palacsintára, majd a palacsinta széleit összecsippentem és megtűzöm. Egy-két kanál tejfölből és egy kis majoránnából szószt keverek, ezzel díszítem.

Elkészítési idő: egy és fél óra

Frissítés - 2012. november 25.
Egyrészt sok-sok döblec érkezett Farkaslakáról, másrészt vendégek is jelentkeztek a hétvégére, harmadrészt pedig rákényszerültünk a mélyhűtő gyors kiürítésére, úgyhogy elkészült még egy verzióban. 
Annyi a különbség, hogy a csirkecombot a már egyszer bemutatott nagyon-nagyon fincsi szószban sütöttem meg, a palacsintába pedig csak a tejfölös sütőtök került. Sikert arattunk :)


UPDATE: itten meg is lehet hallgatni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése