2012. november 25., vasárnap

Édesemnek édesen

A hűtő átmeneti lebetegedése arra is jó volt, hogy a régóta halasztgatott majd-megcsináljuk-kaják most hirtelen muszáj-megcsinálni-kajákká léptek elő. Ez is ilyen :)


Áfonyás pite

Hozzávalók: 100-150 g áfonya, 5 kanál méz, 3 kanál cukor, egy kiskanál citromlé, kb. 200-220 g liszt ( plusz amit felvesz nyújtáskor), kb. 100-120 g vaj vagy sütőmargarin, fél mokkáskanálnyi só, fél pohár jéghideg víz

Egyszer a tésztát készítem el, ugyanúgy, mint a sós piténél, csak most egy kicsit nagyobb adagot, hogy legyen miből csíkokat hengergetni. Ügyesek észrevehetik, hogy bár a lisztmennyiség nőtt, a vajmennyiség viszont csökkent - időközben rájöttem, hogy nem szükséges annyi vaj, kevesebbel is finom porhanyós lesz, sőt, mintha még jobb is lenne így... Az első pitémnél még az eredeti recept alapján szerepelnek  a mértékegységek (amit sajnos már nem találok, de ezúton is köszönöm a szerzőnek :) )
Ha a tészta elkészült, letakarom és hűtőbe teszem - vagy működőképes hűtő híján az erkélyre :). Amíg a tészta áll, összekeverem a tölteléknek valót. Az áfonyát, ha friss, megmosom és megtakarítom; nekem ugye most fagyasztott áfonyám volt, azt csak jó alaposan le kellett csepegtetni. Ha tényleg nagyon alaposan lecsöpögött, hozzákeverem a citromlevet, a mézet és végül a cukrot és szintén hideg helyen állni hagyom.
A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztom, a nagyobbik részt lisztes kézzel átgyúrom és lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom, egy kicsivel nagyobbra, mint a tortaformám. A formát kivajazom és beleegyengetem a tésztát, a szélén kunkorítok neki egy kis peremet, megszurkálom fogpiszkálóval és előmelegített sütőben 6-8 perc alatt elősütöm. Amíg sül, a kisebbik adag tésztát is kinyújtom, csíkokra vagdosom és kézzel meghengergetem. Ha a tészta kicsit megpirult (elősütésnél épp csak egy kicsit meg kell kérgesedjen a tészta teteje), kiveszem, belehalmozom a tölteléket - ami közben ügyes kis levet eresztett - és meglocsolom a maradt áfonyás-mézes lével, végül rárakosgatom a hengerecskéket szépen, keresztben. Nagyjából húsz perc alatt szépre sütöm. Kivéve bőven megszórom porcukorral és erős tiltásokkal védem az éhes szájaktól legalább addig, amíg egy kicsit hűl és amíg lefotózom :)

Elkészítési idő: egy és fél óra




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése