Első
vendégszereplésem a Konyhatündér blogon rövid bemutatkozással kezdeném: emberi
lény vagyok, időhiányos gurmand, autodidakta szakács, könyvhörcsög könyvmoly, a
konyhában recepteket olvasok, a munkában néha recepteket írok, kezicsókolom, jó
napot!
Mikor Csilla megkért, hogy írjak étteremkritikát a blogra, egy percig sem gondolkoztam: étterembe gyakran járunk, kritizálni szintén gyakran szoktunk, Csilla blogját pedig hűségesen olvassuk, úgyhogy testre szabott feladatnak éreztem. Fogadjatok szeretettel J
Mit lehet kritizálni egy ilyen szép cappucinon egy olasz vendéglőben? Semmit, meg kell inni és kész :) |
Az említett
felkérés utáni első vendéglőzésünk lesz az első alanya a kivesézésnek, éspedig
a Horea úti Capriccio Bistro. Ez az egyik kedvenc helyünk Kolozsváron,
visszajáró vendégek vagyunk, és most sem kellett csalódnunk. És hogy miért is kedvenc hely ez? Röviden: jó
olasz kaja! Ha kajáról van szó, általában nem viccelünk, de az olasz konyhával
kapcsolatban különösen komoly a helyzet: mivel éltünk Olaszországban, és azóta
is oda vágyunk vissza, a jó pizzáról nagyon pontos elképzeléseink vannak, és a kolozsvári
pizzázók nagyrésze nem szokott megfelelni a várakozásnak. Szóval pizzára éhezve toppantunk be hármasban
a barátommal és az unokaöcskössel – ügyelet, munkahelyi stressz és unalmas
karácsonyfadísz-barkácsolás után ránk fért valami finomság.
Hely, kinézet, berendezés
Belépéskor rögtön
megragad a hely egyszerű, de ízléses és praktikus berendezése. Csinos fa
asztalok, kényelmes, világos árnyalatú székek, természetes anyagok, kevés, nem
tolakodó dekoráció. Az asztalok jellemzően kisebbek, általában 4 főre vannak
előkészítve, de ha netalán többen érkezünk, össze lehet tolni őket. Jó pont,
hogy van nemdohányzó szalon. Rossz pont, hogy az alagsorban. Ahol nincs jel. És
a berendezés sem olyan csinos, mint fent, vonatfülke jellegű 4 személyes
szeparék vannak. Mégis itt telepedtünk le, mert nem szeretem, ha vacsorázás
közben a másik asztalnál ülők az arcomba fújják a füstöt és elnyomják a pizzám
ízét! Ha gyerekkel vagyunk, akkor pedig különösen kerüljük a dohányos
részt. A mosdó megfelelő, semmi
kifogásom nem volt ellene. A fiúknak sem.
Kiszolgálás, ételminőség
Már a bejáratnál
köszöntött minket egy kedves pincér, megmutatta, hogy merre van a nemdohányzó
rész, és szinte azonnal jött valaki az étlapokkal. A hely különlegessége, hogy
minden asztalon van külön pincérhívó gomb, mikor az ember eldöntötte, hogy mit
szeretne, gombnyomásra jön a pincér. Ha gyerekkel vagytok, ez lesz a legjobb
dolog a vendéglőzésben. Csak aztán arra kell figyelni, hogy ne nyomogassa
kétpercenként. A kedves pincér hölgy jött is gombnyomásra, felvette a
rendelést, sőt, kacsintás kíséretében megkérdezte, hogy a limonádét ugye jég
nélkül kérjük. Naná.
Nehéz fotózni két éhes férfiú mellett |
Előételnek vegyes
felvágottat rendeltünk, hamar kihozták, nem volt rossz, de annyira nem voltam
elragadtatva tőle, és igazi olasz prosciuttonak titulálni a sonkát erős
túlzásnak éreztem. Kétféle sonka,
szalámi, sajt és néhány ruccola levél. Ezzel
együtt hozták az italainkat is: kiskorúak mentás limonádét, nagykorúak sört
ittak, mindenki elégedettségére. A limonádét én is megkóstoltam (mert
tudtam, hogy értékelést kell írjak róla), kellemesen savanykás volt, nem
cukrozták túl, és jó sok mentalevél is volt benne. Kérésre hoztak volna extra
cukrot vagy mézet, de mivel a kis ünnepeltünk elégedett volt, ezt kihagytuk.
A jég nélküli limonádé |
Mire elfogyott az
előétel, hozták is a pizzát, az ellen sem volt kifogása a pincérnek, hogy kettő
darabot kértünk három tányérral. Unokaöcsi
magabiztosan Quattro Stagionit rendelt, másodiknak pedig Cappricciot
kértünk, ez utóbbin mozzarella, gorgonzola, rukkola, radicchio, gomba és sonka
van. Ráadásnak rendeltünk extra paradicsomszószt és fokhagymaszószt, amit
csinos kis porcelán kancsókban hoztak ki.
Nos, továbbra is tartom magam ahhoz,
hogy Kolozsvár egyik legjobb pizzázója ez a hely: a pizzalap vékony, de
kellemesen át van sülve, még a szélét is elrágcsáltuk, a feltétek finomak és
bőségesek, a paradicsomszósz pedig paradicsomszósz, finom zöldfűszerrel, nem
kechuppal akarják kiszúrni a szemünk.
Capricciosa |
A fokhagymaszósz is kellemes volt, nem
émelyítően erős. Falatozás közben még visszajött egyszer a pincérnő és
megkérdezte, hogy minden rendben van-e, a végén pedig azt, hogy ízlett-e a
pizza. A fizetésnél pedig az is kiderült, hogy neki is van egy kisfia, ezért
külön megkérdezte, hogy az ifjú vendég is elégedett volt-e. Számomra abszolút
pozitív dolog ez, egy jó hely egyik
ismérve nálam, hogy a kliens elégedettsége fontos legyen a személyzetnek. Ha
elégedett vagyok, akkor nem szoktam szűkmarkú lenni a dícsérettel – hiszen mindenki
örül annak, ha megdícsérik a munkáját.
Kicsit elmosódott, de annál finomabb szószok |
Az árak közepesnek
mondhatók Kolozsvárhoz képest: 23-26 lej volt a pizza, és három átlagos étvágyú
személy jól is lakott két nagy pizzával. Az előétel 18 lej volt, ő volt a
leggyengébb láncszeme az estnek, nem rendelném újra. De mivel pizzázni mentünk
és a pizza remek volt, most is elégedetten mentünk haza.
Összegzésként:
szeretjük ezt a helyet. Az étel mindig jó minőségű és a kiszolgálás profi és
udvarias. Nem először jártunk itt, ezért nyugodtan tudom ajánlani a lasagnet és
a saltimboccat is, de vannak tradicionálisabb helyi fogások is, ha valaki nem
szeretné az olasz konyhát. (De hát lehet azt nem szeretni? – kérdem én). És
mivel mi imádjuk az olasz konyhát, biztos, hogy jövünk még a Capriccioba.
Pontozás: Általában jó rendőr – rossz rendőr
munkamegosztásban az egyikünk csomót keres a kákán is, másikunk pedig
engedékenyebb, de ezúttal egyetértettünk, úgyhogy csak egy pontozás következik.
Unokaöccs szerint a legjobb a pincérhívó gomb, azért részéről öt pont az ötből.
Kinézet,
berendezés: 4 pont (a nemdohányzó rész miatt)
Kiszolgálás: 5
pont, maximális elégedettség
Ételminőség: 4.5
Ár: 4 – vannak
olcsóbb helyek is, de igazából megéri az árát.
Konyhatündéri hozzáfűzés: Nos, ez lett volna az első vendégposztunk a Kritikus Pont rovatban, naaaagy köszönet Alettának (meg a társkóstolóknak) érte. Hogy ízlett? Nekem nagyon ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése