2013. december 27., péntek

Keksz karácsonyra

Ha az ember lánya szerencsés, akkor talál darált mandulát. Ha még szerencsésebb, akkor talált olyan Férjet magának, aki egy kis keksz reményében boldogan aprítja a szemes mandulát, ha már az aprítógép nem akarja megdolgozni a magocskákat. És megsúgom nektek, hogy a nagyobban maradt manduladarabokkal csak finomabb lesz a keksz :)



Mandulás keksz

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 13 dkg vaj/sütőmargarin, 8-10 dkg aprított mandula, 8 dkg vaníliás cukor, 2 tk fahéj, 1 1/2 tk gyömbér, 1 tk szerecsendió, 1 citrom reszelt héja, 1 citrom és 1 narancs leve, csipet

A liszthez keverem a sót, a mandulát, a cukrot és a fűszereket. A vajat kockára vágom és összemorzsolom a liszttel, majd annyi citrom-narancslevet adok hozzá, amivel szépen összeáll. Folpackba csomagolom és beültetem a hűtőbe - legalább három órára, de ha valaki ügyes és meggyúrja este, akkor egy egész éjszakát is csücsülhet a hidegben.
Ezután már csak annyi dolog van vele, hogy nyújtsuk, szaggassuk, forró sütőbe tegyük és 10-13 perc alatt fíííínomra süssük :)

Amúgy köszönöm az ötletet a Rizsázzunk blog szerzőjének, az utolsó pillanatban mentette meg a karácsonyunkat a keksznélküliségtől :) És minthogy utólag - lásd: miután mind egy szálig elfogyott - kiderült, hogy a kekszek nem kerültek megörökítésre, ezért nézzétek meg őket a forrásoldalon, itt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése