Igaz, hogy nincs tévénk, de azért alkalmanként követek egyes
műsorokat online - és ezek a legritkább esetben sorozatok :)
Az elején persze csak én néztem az adásokat, de aztán, mikor
egy-kétszer bekapcsolva maradt az aktuális rész Férj hazaérkezése után is, ő is
rákapott - főleg, hogy ilyenkor, ha hagyta, hogy főzőműsort nézzek, igencsak
fincsi kajákat kapott estére (nem mintha másképp nem azt kapott volna, na... :P
)
Amúgy ennek az adásnak köszönhető az is, hogy ismét rákaptam
a házi laska gyártására. Igaz, hogy csak kis mennyiségeket (hmm... a múltkor is
két napig ettünk belőle) készítek, mert nincs helyem kitenni száradni a laskát,
de az az igazság, hogy teljesen más íze van egy frissen készített metéltnek
vagy kockának, mint az előre gyártottnak. És még csak azzal sem lehet
előhozakodni, hogy hosszú idő, mert egy vacsorányi adag laska elkészítése
főzéssel együtt sem több, mint húsz perc. Jó, persze nem bánnék olyan extra
segítségeket, mint egy ügyes kis tésztanyújtó-vágó gépecske, bár az a kis sima, kézzel
tekerős - de tényleg, anélkül sem nagy meló.
Így hát, amikor egy teljesen más elképzeléssel vásárolt zsák
spenót, meg egy feldarabolni tervezett, de ahhoz túl szép csirkemell-pár
érkezett haza Férj zsákjában, kitaláltam az elmúlt hónap kedvenc és legszebb
és legfinomabb kajáját.
Fokhagymás sajttal töltött csirkemell házi spenótos
metélttel
Hozzávalók: 2 szép csirkemell-filé, 5-6 szép gerezd
fokhagyma, 100 g trappista vagy gouda sajt, egy petrezselyemkocka (kb 2 ek-nyi
aprított petrezselyem + 1 ek olívaolaj), bazsalikom, só, szekfűbors; liszt,
tojás, prézli és olaj a kirántáshoz; 250 g fagyasztott spenót, 300 g liszt, 3
tojás; 3 ek fűszeres (fokhagyma-paradicsom) olaj, 3 csapott ek liszt, 200 ml
főzőtejszín, 1/2 dl száraz fehérbor
Kezdésként előkészítem a csirkemelleket: mindkét mellet
kihajtom, majd kettévágom, a kapott szeleteket pedig fólia alatt megpotyolom
egy kicsit. A töltelékhez a megpucolt fokhagymagerezdeket és a sajtot apró
lyukú reszelőn lereszelem - a fokhagymához egy Édesanyámtól kapott,
hihetetlenül cukker minireszelőt használtam: a nagy reszelőn túl sok ment volna
kárba, akármilyen kicsi mozdulatokkal próbálok dolgozni. A lereszelt sajtot és
fokhagymát összekeverem, majd hozzádolgozok egy petrezselyemkockát és egy
kevés szárított bazsalikomot, két-három csipet szekfűborsot és egy kevés sót.
Az így kapott masszából kis hengereket készítek, és szépen betöltöm velük a
megpotyolt csirkemelleket, majd hagyom, hogy egy kicsit szunnyadjanak és a hús
jobban össze tudjon tapadni. Ezután lisztbe, fűszerezett (szekfűbors, só)
tojásba és prézlibe forgatom a göngyölegeket, és forró olajban aranybarnára
sütöm őket.
A laskához kis lángon gyorsan kiengedem a spenótot,
fűszerezem (fokhagymapor, só). A kész spenótmasszához adom a három tojást,
majkd szépen a lisztet is hozzágyúrom, amíg egy szép sima, puha tésztát nem
kapok. A tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtom, majd pizzavágóval (amivel
pizzát azt hiszem, még sohasem vágtam, lévén a vastagabb tésztát szeressük)
nagyjából fél centis csíkokra vágom. A csíkokat lobogó sós vízben 4-5 perc
alatt kifőzöm - kevesebb idő alatt megvan, mint a száraz, hiszen eleve nagyobb
a nedvességtartalma -, majd egy kevés vajra szedem és átforgatom.
A mártáshoz felforralom a három kanálnyi fűszeres olajat,
átpirítom rajta a lisztet, majd felöntöm a tejszínnel és a borral, alaposan
elkeverem. Érdemes úgy számolni a szósz készítését, hogy bőven maradjon idő a
bornak kiforrni, mert másképp a kellemes helyett túl erős, keserű ízű lehet.
Elkészítési idő: kb egy óra
ÁPDÉTT: ide lehet kattintani a hanganyagért :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése