2018. augusztus 11., szombat

És nyáridőben, jó emberekvel igen boldog vala

Bár az elmúlt hetek, sőt hónapok sok-sok munkáról, meg egy kis munkáról, meg szabadságképpen újra egy kis munkáról szóltak, azért - ahogy a múltkor is mondtam - mégiscsak sikerült beiktatni (méghozzá aránylag sokszor) valami fontosat: a szívünknek kedves emberekkel való találkozást.




Volt ugyan, akit elkerültünk (bocsi, DT. és E.), de szerencsére akadt néha alkalom a találkozásra és vendéglátásra is. Innen is sok puszi neked, Bátyó, meg a csudivagány életed párjának is ;) És voltak barátok, akiket alig vártuk, hogy újra lássunk, meg voltak új emberek, akiket megismerhettünk, és voltak régi ismerősök, akikkel újra és talán jobban sikerült találkoznunk... Szóval jó volt ez a nyár. Reméljük, így is marad.
A mai kaja kivételesen csak kettőnknek készült, de szívesen megismétlem, ha újra jó emberek jelentkeznek be hozzánk vacsorára :)

Sertésoldalas párolt káposztával, knédlivel

Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas, 200 g paradicsomszósz, 1 ek olívaolaj, 2 tk , 1 tk színes bors, 3 ek víz;
fél fej fehér káposzta, 2 tk színes bors, 1 tk , 2 ek napraforgó-olaj;
500 g liszt, 25 g élesztő, 150 ml langyos víz, 1 tojás, 1 tk , egy csipet cukor


A knédlihez felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos vízzel és a cukorral. A lisztet összekeverem a sóval, majd hozzáadom a tojást és a felfutott élesztőt, majd annyi vízzel, amennyit felvesz, egy puha, buborékos tésztát gyúrok belőle. Kb egy óra alatt duplájára kelesztem, majd alaposan átgyúrom, és két részletben forró víz fölött, egy szitában megpárolom nagyjából 20-25 perc alatt.
A húst bő háromujjnyi darabokra vágom - nagyjából két csont maradjon egy darabban. Én gyönyörűszép fiatal húst kaptam, a csontok alig érződtek, és sütés után szinte el is tűntek a húsban - ha ti karakteresebb oldalast találtok, pácoljátok is be a szószba egy pár órára :) A paradicsomszószt kikeverem az olívaolajjal és a fűszerekkel meg egy kevés vízzel, és a sütőpapíros tepsibe sorakoztatott oldalas-darabokra kenem, jó alaposan. Alufóliával letakarva kb 30 percig sütöm, majd alufólia nélkül rápirítok még egy 15 percet. (És nem, a képeken lévő oldalas sem égett meg ennyi idő alatt, csak szarok a fényeim :P )
A káposztát apróra szelem. Egy serpenyőben olajat melegítek, és kisebb részletekben  - hogy igazán pirulni tudjon - átsütöm rajta a káposztát. A végén sózom és borsozom.


Elkészítési idő: knédli-kelésestül kb 2 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése