Valamikor réges-régen volt egy vacsora. Volt hozzá leves (finom málnaleves, ugye), meg volt hozzá vacsoravendég (kedvenc nővérkém, ugye). Lett volna több vacsoravendég is, csak egyesek visszariadtak a "bárány" szótól. Pedig ha tudták volna, hogy az én bárányom milyen finom - és mennyire nem intenzíven bárányízű... ;)
Báránycomb meggymártással, újkrumplival
Hozzávalók:
egy fiatal bárány 1 szép combja, 3 fej fokhagyma, 1 tk szekfűbors, 1/2 tk gyömbérpor, 1/2 tk kurkuma, 1 tk édeskömény, 2 tk rozmaringos só, frissen őrölt színes bors ízlés szerint, kb 3 ek olívaolaj;
200 g (házi) meggy, 300 ml húsleves-alaplé, 2 tk méz, 1 tk citromlé, 1/2 tk fahéj, 1 tk kardamom, 1/2 tk szerecsendió;
700 g aprószemű újkrumpli, rozmaringos só, napraforgó-olaj
Először a fokhagymákkal kezdem: alufóliába tekerve sütőbe teszem őket, és kb 20 perc alatt megsütöm. Ha kész, kicsit hűlni hagyom, majd az aljukat levágva kinyomkodom a kész fokhagymakrémet. Ezt az olívaolajjal és a fűszerekkel kikeverem, majd ezzel a krémmel alaposan bekenem a báránycombot, és frissentartó fóliába tekerve legalább két órára a hűtőbe teszem pácolódni (de egy éjszakát is nyugodtan csücsülhet a pácban a cucc...) Ezután kibontom a combot, sütőpapírral bélelt, olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe teszem, és alufóliával letakarva sütőbe tolom. Nagyjából 40 percet sütöm fóliával, majd kb ugyanennyit fólia nélkül - ekkor már gyakrabban fordítom meg a tepsit, és ha kell, egy kevés vizet löttyintek alá.
A krumplikat alaposan ledörzsölöm, majd félbevágva tepsibe sorakoztatom, és megszórom rozmaringos sóval. Egy pár perc állás után felöntöm annyi napraforgó-olajjal, amennyi éppen ellepi a krumplikat, majd a sütőbe tolom, és egyszeri forgatással kb 40 perc alatt aranypirosra sütöm.
A meggyet kimagozom és a húsleves-alaplével főni teszem. Ha megpuhult, a fűszerekkel összekeverve darabosra turmixolom, majd a mézzel és a citromlével beállítom az ízeit. Tálalásig forrón tartom.
Elkészítési idő: 2 óra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése