2018. augusztus 6., hétfő

A tökéletes visszatérés

Nos, hát esment eltűntem egy időre, de most már mentegetőzni sem fogok, úgysem hinnétek nekem. Inkább egyezzünk meg abban, hogy olyan lesz ez a blog, mint amikor két jóbarát ritkán ugyan, de összetalálkozik, és onnan folytatják a beszélgetést, ahol legutóbb - egy hónapja vagy egy éve - abbamaradt. 




Ismét sok minden történt az elmúlt időszakban, még mindig túl sok fele pörgünk, és emiatt még mindig sok minden szívünknek fontos dolog háttérbe szorul. De nyár van, néha-néha még pihenésre is jutott egy csöpp idő, és sok jó emberrel sikerült sok jó órát is eltölteni mostanság.
Ilyen volt például a legutóbbi szombat délután is - meg az este, meg a fél éjszaka. Merthogy szerencsére vannak még olyan csodabogarak a földön, akik képesek belefelejtkezni egy jó beszélgetésbe, akikkel lélekemelő szellemi párbajokat lehet vívni éjfélkor, és lelkesen hajlandóak átválogatni nyolc láda könyvet éjjel fél háromkor is, hogy aztán kilószám cipelhessék haza az új  kedvenceiket. Sz., Zs. - köszönjük a szombat estét, szuper volt, csináljunk még ilyet :)

De persze nem csak a szellemnek, hanem a testnek is kell a jóféle táplálék, és mivel már régóta ígérgettem egy vacsorát kedves vendégeinknek, hát most erre is sikerült sort keríteni. Könnyű, egyszerű, nyári - és felhatalmazást kaptam rá, hogy közöljem veletek: a vendégsereg minden tagja szerint igencsak finom volt ez a most következő fogásocska :) (És bocsássatok meg, hogy alig van fotó a kajáról, ezeket is épp a konyhában lőttem tálalás előtt - hiába na, egy baráti vacsorát nem trollkodunk szét fotózással ;) )

Töltött tök kapros mártással

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb és 1 kicsi főzőtök (ízlés szerint a kicsi cukkini is lehet), 500 g minél soványabb darált sertéscomb (igazából szárnyas is lehetett volna, csak azt éppen nem darálnak málunkfelé a hentesek még kérésre sem, pedig elvileg mindent a kedves vevő óhaja szerint...), 100 g rizs, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy csokor kapor, 1 kujaknyi fehér hagyma, 100 g házi(as) tejföl, kb 1 tk kukoricakeményítő, 150 g keménykébb sajt, olívaolaj, , bors, és végül 2 tojás - avagy (ha közben ti is ki akartok keverni egy kis vinettát is előételnek, és valamiért az első tojásból nem akar megindulni a majonéz, akkor) 2 tojássárgája és egy egész tojás

A tököket megpucolom, kb három ujjnyi karikákra vágom őket, majd minden karikának kiszedem a közepét, vigyázva, hogy az egyik oldalán maradjon egy kis talp. Szitába teszem és besózva állni hagyom őket. A kivájt tökbelsőket - amennyiben nem nagyon erősek még a magok - és a szintén megpucolt, felaprított kisebb tököt közben főni teszem, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi őket.

Töltött tök:
A hagymát megpucolom és nagyon apróra vágom. Forró serpenyőben egy pár csepp olívaolajon átpirítom, majd hozzáadom a darált húst, és azt is átsütöm. Közben a rizset is gyorsan kifőzöm, még roppanósra. Ha minden kész, egy keveset hűlni hagyom őket, majd összekeverem a tojásokkal és a csokor apróra vágott petrezselyemmel, végül pedig sózom és borsozom.
A tökkarikákat átöblítem, konyharuhával leszárogatom, majd sütőpapíros tepsire teszem, megspriccolom olívaolajjal és meghintem egy kevés sóval és borssal. A kész húsos masszával alaposan megtömve púposra töltöm őket, majd fóliával lazán letakarva kb 30 percre sütőbe tolom. Ezután leveszem a fóliát, egy nagy adag reszelt sajtot teszek minden tököcskére, majd kb 15 perc alatt pirosra sütöm őket.

Szósz:
A megfőtt tököt leszűröm, botmixerrel simára pépesítem, végül nagyobb lyukú szitán az egészet átpasszírozom. A kész szószt gyengén sózom, behabarom egy kevés keményítővel kikevert tejföllel, és hozzákeverem a nagy csokornyi apróra vágott kaprot. Végezetül egy kevés mézzel és meggy-ecettel beállítom az ízeket - de balzsamecetet is simán elvisel a cucc :) Tálalásig hűtőbe teszem.


Mi jól behűtött, száraz királyleánykát ittunk és ajánlottunk mellé - azt még Sz. is megnyalintotta, pedig szegény amúgy alkohol nélkül kellett végigülje az egész hosszúra nyúló estét... hiába na, az a nagy láda könyv nem megy ám haza gyalog :D

Elkészítési idő: másfél óra

ÁPDÉTT: ide kattintva lehet majd belehallgatózni a receptbe :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése