2013. november 15., péntek

Egyszerűen tökéletes

Azt hiszem, régóta nem sikerült ennyire harmonikus ételt kreálnom... legalábbis a top tízben biztosan benne van, halas párjával együtt.
Pedig igazából semmi különleges nincs benne, sőt, ez már olyan vacsora volt, aminél nem is cetliztem ki a konyhafalra, hogy mit is akarok csinálni. De jó lett. 

2013. november 10., vasárnap

Szolgálati közlemény kiegészítése

No akkor pontosítsuk egy kicsit a menetrendet a régi receptek feltöltése kapcsán.
Nagyon sokat gondolkodtam, hogy hogy lehet megoldani azt, hogy tűnjön is fel Nektek, hogy van új recept, de ne kerüljön mindegyik novemberre, hanem legyenek szépen beütemezve a helyükre.
Férjjel arra a döntésre jutottunk, hogy arra a dátumra töltöm fel őket, ahogy elkészültek (tehát nem a legelső helyen, hanem valahol lentebb jelennek meg), ő pedig mindegyiket gyorsan kiteszi fácséra, hogy lássátok. És persze lehet követni az arhívumban is, hogy mikor melyik hónap jelenik meg 2013-ból :)

Na, bocsánat, ha fölöslegesen fárasztottalak Titeket és amúgy is mindenkinek tiszta volt, hogy hogy működik majd a dolog, nekem szükségem volt az írásos megerősítésre. Ja, és van pisztrángos cikk augusztusban/ból :D

2013. november 9., szombat

Mert velünk sosem történik semmi

Pont a múlt héten panaszkodtam a Zuramnak, hogy mennyire nem történik semmi velünk. Aztán kicsit utánaszámoltunk.
1) múlt hét hétfőn eljött R.bátya vacsorázni.
2) kedden érkezett Ernő, itt lakott csütörtökig
3) pénteken nekiindultunk világítani, csak úgy, fél Erdélyben
4) következő csütörtökön, vagyis tegnapelőtt jött Rita barátnénk Pestről, meg Ernő, úgyhogy már négyen lakunk kedvenc garzonunkban, és persze eszünk meg iszunk rendesen (mérték a vödör... vagy legalábbis a flakon :P)
Csak soha ne történjen ennél kevesebb :)

Szolgálati közlemények

Köszöntelek mindannyiótokat újra, az új helyen. Mivel tudom, hogy emberek ezrei várták szívrepesve az új bejegyzéseket (na jó, nem, de Aletta igazán sokszor kérdezte, hogy mikor lesz új, mert unja a banánt...), ezért még jobban szégyellem magam, hogy ilyen későre tértem vissza a világot jelentő billentyűzetre. A helyzet az, hogy időközben nagy változások történtek nálunkfele, a Főkóstolóból nagyon helyre kis Férj vált, én pedig ebből kifolyólag nevet váltottam. Sajnos azonban a Gúgli olyan aktívan védi a fiókokat, hogy igen macerássá vált új névvel-címmel a régi blogba bejelentkezni, aztán ki, aztán vissza, aztán... Na, értitek.
DE.
Mivel ma két éves a blog (és nem, nem fogom kivonni azt a fél évet, amíg nem élt), ezért visszatértem, és újra elárasztalak Titeket receptekkel :)
A következőkben úgy fog működni a dolog, hogy az aktuális receptek mellett a régi blogról is elkezdem átpakolni a cuccokat*, illetve párhuzamosan kezdem majd feltöltögetni azt a mintegy nyolcvan receptet, amit ebben az évben gyűjtöttünk, készítettünk és előkóstoltunk Nektek :) Mellesleg pedig kicsit a struktúrán is változtatunk, Férjjel egyetértésben nem csak receptes, hanem olyan mindenes blogként működünk majd tovább, mert rájöttünk, hogy nem tudunk annyi embert meghívni magunkhoz, mint amennyire szeretünk dicsekedni a hóm-méd cuccainkkal :) (Úgyhogy lehet, hogy Férj is írogat majd Nektek, bár ő erről még nem tud :P)

Boldog születésnapot :D 

*ápdét: a blog szülinapja alkalmából nagy nehézségek árán sikerült megtalálni az importálás opciót, úgyhogy MÁR MOST elérhető minden régi recept :D

2013. október 25., péntek

Lélekmelengető

A múltkori pisztrángozás után kezdtük úgy gondolni, hogy nagyon is helye van az életünkben egy kis halacskának. Persze nem lehet mindig pisztrángot venni, de pangasius mindig van - és nem igaz, hogy annyira egészségtelen. És mivel kellőképpen morcos és minden-bajom-van hangulatban voltam, Lehel vállalta, hogy lemegy sütnivalót venni, pedig ő is fáradt volt a heti munka után. Egy kis hal, egy kis gomba, és kész.
Igazából még neve sincs, csak annyit tudok, hogy bármikor, bármilyen elkenődött nőszemélyt és kifáradt Férjet képes megvigasztalni ez a csoda.


2013. augusztus 3., szombat

Mediterrán hangulat avagy mit esznek a kéthetes házasok?

Az úgy történt, hogy kenyérért mentünk a Kerfúrba. Aztán ott megláttunk valami gyönyörűszép pisztrángokat. Aztán eldöntöttük, hogy másnap veszünk belőlük, vacsorára. Aztán hazajöttünk, én nekiültem ötleteket keresni és összefutott a nyál a számban, mire összehoztam a lentebbi receptet. Aztán másnap lementünk megint, és persze már nem volt abból a kinézett pisztrángból (ekkor döntöttem el, hogy többé nem mondom semmi szükségesre azt, hogy majd megveszem később, mert nem lesz - ezt az elmúlt hónapokban nagyon-nagyon sokszor tapasztaltam), de kijelentettem, hogy mostmár aztán pisztrángot szerzünk, lesz, ami lesz. Hát, hajtóvadászat lett, meg - nagyon finom vacsora :)

2013. január 2., szerda

Majmok vacsorája

Igaz, hogy én nem szeretem a banánt, de a Kedves igen, ez a recept pedig már nagyon régóta izgatta a fantáziámat. Jelentem: bár nem lesz a kedvencem, de így elkészítve még máskor is képes leszek megenni ezt a gyümölcsöt :)

Szezámmagos bundában rántott banán lapkasajttal, chips-szel

Hozzávalók: fejenként legalább egy banán, liszt, só, tojás, szezámmag, olaj, fejenként egy lapkasajt, méz, mustár, sima sós vagy tejfölös chips

2013. január 1., kedd

Ó, az a kenyér...

Bár szilveszterre volt szánva, mégis elsején este ettük meg ezt a csudifinom töltött kenyeret, amit Kifli és levendula blogján találtam... Valami mennyei :)


2012. december 31., hétfő

Pizzába tekert virsli 2.0

Majdnem olyan, mint a tavaly, de mégsem :)

Pizzatésztában sütött virsli saslikpálcára szúrva

Hozzávalók:  kb 200-250 g liszt, fél csomag száraz élesztő, 2-3 kanál olaj,2 kanál bazsalikom, 2 kanál só, 1 kiskanálnyi bors, víz; virsli; saslikpálca; 1 tojás


Szilveszteeeer :)

És ismét eltelt egy év, úgyhogy ismét szilveszteri menü következik :) Idén négyen lettünk szilveszterre, úgyhogy igyekeztem olyan menüt összeállítani, hogy legyen is elég, de ne legyen túl sok - de ha t. vendégeink esznek, mielőtt hozzánk jönnének... :P

Előétel: kenyérkosárkák vadas hússal, majonézzel


2012. december 25., kedd

Szilvaízes pitécske

A karácsonyi menühöz járultam hozzá - egy nagy adag hajtovány mellett - ezzel a pitécskével. Gondolom, sokat nem kell rajta magyarázni, úgy készül, mint az áfonyás pite, csak most nem egy nagy, hanem sok kicsi lett belőle. A szilvalekvárt amúgy egy picike citromlével hígítottam, más nem került bele és még porcukrozni sem jutott időm :)A tetejére karácsonyi kiszúróval vágtam a fenyőket és harangocskákat; csillag is lett volna, de olyan formám akkor még nem volt :)

Áldott ünnepet! :)


Ajándék :)

Bár nagy ügyességet nem igényel az elkészítése, viszont kellőképpen látványos lett ez a kis fűszerkollekció, úgyhogy úgy gondoltam, megosztom veletek :)

Kell hozzá: egy szép fűszertartó szett :)
olívaolaj, borecet, csípős paprika, fokhagyma, szemesbors (lehetőleg fekete és zöld; nekem sajnos csak feketém volt), babérlevél, só, bors, pirospaprika, bazsalikom, oregano

2012. december 24., hétfő

Kiskarácsony, nagykarácsony

Az elmúlt hetekben nem igazán volt időm írogatni, szerencsére azonban főzőcskézni igen. Bár semmi új nem készült, a régi receptek azonban szép sikert arattak az ünnep előtti baráti vacsorákon :)
Bár az ünnepre készültek újabbacska dolgok (vagyis régi receptek új köntösben), most nem receptet szeretnék megosztani Veletek. Most csak szeretnék áldott, békés, kellemes ünnepet kívánni Nektek és mindazoknak, akik fontosak a számotokra :)

Csilla, vagyis a blog Konyhatündére :)


2012. december 7., péntek

Az első kevert süti - és a századik bejegyzés :)

Csütörtökön  - amikor a hajtovány is készült - kedves Aletta barátnénkkal forraltboroztunk egyet (no meg hennáztunk, nagyon szép lett a hajam :D ) és a bor aljából maradt egy kicsi, pont annyi, hogy már nem volt mit meginni rajta, de ahhoz sok, hogy kilöttyintsük. Lett belőle sütemény.


2012. december 6., csütörtök

Nagy sikerű hajtovány

Ismét blogbarangoltam egyet, és Limara fantasztikus pékségében találtam egy nagyon izgalmas péksüteményt. A receptet kicsit átalakítottam a mi hűtőnk-kamránk és ízlésünk alapján, de az biztos, hogy nagyon finom dolog lett belőle :) 

Sajtos-pástétomos hajtovány

Hozzávalók - a tésztához: 1 kg liszt, egy csupor tej, egy csupor szána, 2 tojás sárgája, egy dl olaj, 2 ek só, pici cukor, 5 dkg élesztő
- a krémhez: 20 dkg májkrém, 1 tk só, 1 tojás, 20-25 dkg reszelt sajt, oregano - és/vagy bármi, ami a házban található, pl tepertőkrém, vagy konzervhal (amit az utolsó adagnál én is használtam, tekintve, hogy a krém kevésnek bizonyult a tésztához). Amúgy a legnagyobbat talán itt változtattam a eredeti recepthez képest, ugyanis ott margarinnal van kikeverve a krém, de azt el nem tudtam volna képzelni - esetleg egy kis vajat (pláne fűszervajat) találnék illőnek :)
- a tetejére: a maradék tojásfehérje, szezámmag, lenmag, só

2012. december 3., hétfő

A könnyűség dícsérete

Ugye még maradt egy kis tök, meg előkerült egy nagyon-gyorsan-elfogyasztandó burduf, és már alig volt ötletem... De összejött - és ennél gyorsabban elkészíthető, de kellőképpen laktató ételt már nagyon rég nem kreáltam :)

Puliszkás rakott tök
(muszáj szurkálódnom egy kicsit: ez a cím divatosul úgy hangzana, hogy polentás rakott tök; izgalmas, de azért mééért kell átkeresztelni a jó öreg puliszkánkat?!)

2012. december 2., vasárnap

Tökös vacsora

Szombat este vendégeink voltak, terveink szerint a sütőtökös csirkecomb készült volna egy új variációban, de kiderült, hogy a sütőtökként érkezett zöldségecskék rendes mezei tökök voltak. (Vagyishogy az egyik valami hibrid volt a tök és a döblec között, de...) Úgyhogy a vacsora csak szimpla szószban sült csirke lett tepsis krumplival, viszont a tököcskékkel valamit kellett kezdeni... Két napig ettünk belőle, az egyik feléből az alábbit.

2012. december 1., szombat

Eccerű és naccerű :)

Valamikor nagyon régen láttam ezt az ötletet - már nem találom, hogy hol. Aztán most megint rámjött a rántott sajt-evési láz (ez amúgy elég gyakran előfordul), úgyhogy elkészült. Finom lett :)