2011. november 9., szerda

Beköszönő - és májas rizs tepsiben

Nem tudom, hogy illenék kezdeni egy ilyen blogot, mindenesetre köszöntök mindenkit, aki idetévedt. Remélem, sok hasznos ötletet, receptet találtok majd az én konyhámban :)
Amit a félreértések elkerülése végett előre elmondanék, az az, hogy nem tudok egységeket mondani. Tőlem soha ne várjatok olyan receptet, amelyik úgy kezdődik, hogy fél kiló liszt, két deka vaj és a többi... Minthogy én meglehetősen intuitív módon főzök, általában csak halvány fogalmaim vannak róla, hogy miből mennyit használok fel - jó, a tojásból tudom :) Ha valakinek pontosabb mennyiségek kellenek, megpróbálok majd segíteni, de a bejegyzésekben csak a hozzávalók listáját fogom közölni. Remélem, így is segítséget nyújtok majd néhány kísérletező kedvű konyhatündérkének :)


Az első recept, amit felajánlok Nektek, egy megborult rizses zacskó eredménye. Egyik este, egy hosszú-hosszú nap után halas rizs készült vacsorára s az újonnan megbontott zacskó rizs megfutott a kezemben. A maradékot (jó nagy adag volt, három személyre bőven elegendő) lefedtem, jégre raktam, másnap pedig körülnéztem, hogy mi akad még felhasználható és felhasználni való a hűtőben. Ez lett belőle:) 

Májas rizs tepsiben


Hozzávalók:
            Rizs, máj, curry, bors, só, oregano, szerecsendió, egyéb fűszerek ízlés szerint, sajt, tejföl, 2 tojás, Piros Arany, mustár, zsír vagy olaj a máj pirításához, vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
            A rizset felteszem főni egy csapott kanál curryval (ez esetemben egy nappal hamarabb történt...). Amíg fő, a májat megpirítom, majd feldarabolom, de nem töröm meg – az a lényeg, hogy ügyes falatok legyenek belőle. A megfőtt rizset leszűröm és két részre osztom kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobb adag rizset egy felvert tojással, kis Piros Arannyal, fél kanál tejföllel és mustárral összekeverem, curryvel, szerecsendióval fűszerezem. A maradék rizset összekeverem a májdarabkákkal, a másik tojással, borssal, oreganoval, ízlés szerint egyéb fűszerekkel ízesítem.
A tepsit jó bőven kivajazom, az aljára és az oldalára egyenlő vastagságban elkenem a rizset, úgy, hogy még maradjon egy kicsi. A közepére betöltöm a májat, majd a maradék rizset elosztom a tetején úgy, hogy mindenütt befedje. A tetejét jó bőven megkenem tejföllel, megszórom reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben nagyjából fél órát sütöm. Akkor jó, ha a sajt szépen megpirult rajta. 

Elkészítési idő: másfél óra


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése