2011. november 14., hétfő

Mézes-narancsos csirkecomb krumpligolyócskákkal

Íme, az ígért recept... Jó étvágyat hozzá!




Mézes-narancsos csirkecomb krumpligolyócskákkal

Hozzávalók:
            A combhoz: méz, só, fahéj, szerecsendió, narancs vagy mandarin, olaj (lehetőleg oliva) és természetesen csirkecomb, fejenként (legalább) kettő darab.
            A krumpligolyókhoz: három-négy szem közepes krumpli, egy tojás, tejföl, fűszerek, ha kell, prézli a sűrítéshez, szezámmag
Elkészítés:
            A krumplikat felteszem főni. A combokat  jól bedörzsölöm egy kicsi sóval (vagy magyaros fűszerkeverékkel) és a fahéjjal, szerecsendióval, majd állni hagyom. A megfőtt krumplit megpucolom, péppé töröm, majd hagyom hűlni egy kicsit. Közben megkeverem az alapot: a tojást felverem (nekem volt még elrakott tojásfehérjém, abból is tettem hozzá, így szép habos lett), fűszerezem és egy jó nagy kanál tejföllel simára keverem. A nagyjából kihűlt krumplipépet a tojásba öntöm, jól összekeverem. Mivel az enyém nagyon híg lett, egy kis prézlivel sűrítettem, de ez elhagyható – az a lényeg, hogy jól formálható massza legyen belőle. A masszából kis golyócskákat formálok, szezámmagba forgatom (nekem most csak a felére jutott szezámmag sajnos...) és forró olajban aranylóra sütöm.
            Amíg a krumpligolyócskák elkészülnek, egy serpenyőben olajat forralok és a befűszerezett combokat beleteszem. Ha félig megsültek, kicsit kiveszem őket, egy-egy kanál mézzel minden oldalukat jól megkenem, majd visszatéve készre sütöm őket. Ahogy a combok a mézfürdő után visszakerültek az olajba, a felcikkezett narancsot is belehajigálom a serpenyőbe – ezekkel nem kell foglalkozni, a mézes olaj jól körülveszi őket és nem égnek oda. A combokat meg-megforgatom és ha minden oldaluk szép pirosra sült, készen is van az ínycsiklandozó vacsora :)
Megjegyzés: ehhez a vacsorához bor jár – ízlés szerint száraz, félszáraz vagy félédes, de mindenképpen vörös.

Elkészítési idő: 1 óra

 most azt láthatjátok, mi  maradt a tányéron kb 15 perccel a fotózás után :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése