2011. november 21., hétfő

Részeges csirke aranykrumplival és párolt almával

Legkedvesebb anyósomék jóvoltából üldögélt egy egész csirke a fagyasztóban, a kamrában pedig sorsára vár két zsák alma. Ezt találtuk ki belőle, kedves vacsoravendégeink szerint egész finom lett - ezt bizonyítja az is, hogy fél óra alatt az egész nagydarab csirkéből csak a csontok maradtak :)



Részeges csirke aranykrumplival és párolt almával

Hozzávalók
            egy egész csirke, kb. 4 dl sör, csirke fűszerkeverék, olaj, vaj, krumpli (kb. két közepes szem/fő), alma
Elkészítés
            A csirkét kívül-belül megmosom, papírtörlővel megszárítgatom, majd egy kis olajjal mindenütt jól bekenem (én a mézes olajból használtam, de normál olajjal is pont megfelelő; az ízén nem sokat változtat, de szebben csillog tőle). A beolajozott csirkét kívül-belül jól bedörzsölöm a fűszerkeverékkel, majd állni hagyom – legalább fél órát, de nyugodtan állhat akár fél napot is.
Miután a csirke eleget állt,  egy jól megmosott 720 ml űrtartalmú befőttesüveget nagyjából kétharmadig feltöltök sörrel, a csirkét ráállítom, majd sütőzacskót húzok rá és sütőlapra helyezve sülni hagyom – a sütőt nem kell előmelegíteni, hogy a sör ne forrjon fel olyan hamar.
Amíg a csirke készülget, felteszem főni a krumplit és elkezdem felcikkezni az almát (minél több, annál jobb).  A felszeletelt almát kis vízzel fedhető edényben párolni teszem (nekem van párolásra való fedőm, de normál fedővel is lehet, csak akkor többször rá kell nézni). A közben megfőtt krumplit kicsit hűlni hagyom, majd megpucolom és felszeletelem. Kis adag forró vajban megfuttatom, majd forró olajban, akárcsak a normál szalmakrumplit, átsütöm. Közben az alma is kellő módon megpárolódott – akkor jó, ha kiscit kocsonyás lett, olyasmi, mintha befőtt lenne –, ezért leoltom alatta a tüzet, de meleg helyen hagyom, hogy ne dermedjen meg.
Mire a krumpli és az alma elkészül, a csirke is nagyjából meglesz (időben ez nagyjából háromnegyed óra). Kicsit kihúzom a sütőből, leveszem róla a sütőzacskót, majd még 10-15 percet pirulni hagyom, hogy szép színt kapjon. Ha szépen megpirult, leoltom alatta a tüzet, leveszem a befőttesüvegről és tálra fektetem. Előfordulhat, hogy a bőre egy apró repedés mentén felszakad és összehúzódik, mint nálam is, de nem kell megijedni, az ízén nem ront - az esztétika pedig ilyenkor kicsit háttérbe szorul :) A párolt almákat gyorsan megforgatom a csirke sörében (nem szabad túl sokáig benne hagyni, mert akkor szétesik), majd megtömöm vele a csirke belsejét. Az almákat nem kell lecsepegtetni, az a kicsi sör, ami bekerül velük a csirke belsejébe, még jót is tesz neki. Ezután a krumplit a csirke mellé halmozom és már tálalható is :)

Elkészítési idő: 2 óra 

Előkészületben...

... és  tálalva
Remélem, másnak is olyan kellemes estét biztosít egy szép csirke, mint nekünk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése