2016. január 2., szombat

Karácsony, ajándék, befőzés

Na, azt sem hittem, hogy én egyszer lekvárt fogok főzni - már hogy ebben a hangyaköpésnyi lakásban. Mikre nem készteti az embert a karácsony :)


Sajnos nem tudtam időben megmutatni nektek ezeket a recepteket, mert ugye ajándékba készültek ezek a fincsiségek, és a megajándékozottak jó része olvassa a blogot :D De persze nem csak karácsonyra lehet ilyesmiket adni, sőt, odaadni sem muszáj - biztos otthon is hamar elfogynak, mert ooolyan finomak :)
Idén háromfajta lekvárt készítettem karácsonyra, meg egy házi vaníliaesszenciát. Ez utóbbira nem is vesztegetnék sok szót: kell hozzá kb 1 deci jófajta vodka, 1 vaníliarúd, meg egy szép üveg. A vaníliarudat végig bemetszem, beleteszem az üvegbe (ha hosszabb, mint az üveg, akkor kettévágom), felöntöm a vodkával - és kész. Illetve igazán kész kb 2-3 hét, vagy akár egy hónap után lesz, de munka nincs több vele. Na jó, néha fel lehet rázni az üveget, de tényleg ennyi.



 És akkor következzenek a lekvárok :) A mennyiségek 3-4 dl-nyi lekvárra vannak számolva.

Fügelekvár/füge chutney

Hozzávalók: 6-8 friss vagy 1 csomag aszalt füge, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 ek barna cukor, 1 ek balzsamecet, 1/2 ek olívaolaj

Itt most nagyon könnyű dolgom van, mert a fügelekvár, vagyis a füge chutney elkészítését már leírtam egyszer, úgyhogy csak belinkelni kell. Illetve szépen megírt üvegbe tölteni, ha megfőtt ;)


Narancslekvár/ narancs chutney

Hozzávalók: 5-6 szép narancs, 5-6 kanál barna cukor, fahéj, narancshéj-reszelék

4 narancsot megpucolok, a fehér részeket is eltávolítom, amennyire lehet; a gerezdeket apróra kockázom, és lábosba teszem. A maradék két narancsot ráfacsarom a felaprított narancshúsra, hozzáadok annyi csapott kanál barna cukrot, ahány narancsot használtam. Alaposan elkeverem, majd az egészet felteszem főni, és addig főzöm, amíg elkezd besűrűsödni. Ekkor hozzáteszek egy teáskanálnyi fahéjat és egy csomag narancshéj-reszeléket, elkeverem, és még egyet hagyom rottyanni. Kész is :) Ha esetleg túl darabosnak tűnik, ilyenkor lehet egyet pürésíteni rajta botmixerrel, de akkor érdemes újra visszatenni rottyanni egyet utána.


Hagymalekvár

Hozzávalók: 8 szép fej vöröshagyma, 1 ek barna cukor, 1-2 tk balzsamecet, 2 ek olívaolaj, nagy csipet , kakukkfű

A hagymákat megpucolom, apróra vágom, besózom és állni hagyom nagyjából 5 percet. Közben az olívaolajat és a cukrot felteszem melegedni, folyamatosan kevergetve. Amint a cukor kezd karamellizálódni, rádobom a hagymát, megszórom kakukkfűvel és alaposan összekeverem, hogy jól bevonja a hagymadarabokat a cukros olaj. Ekkor hozzáadom a balzsamecetet, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzöm lassú tűzön, amíg minden levét elfőtte. Ekkor érdemes kóstolni, ha valami hiányzik belőle, pótolni, ha túl darabos, mixelni, és valahogy megállni, hogy ne zabálja fel az ember az egészet, mielőtt megtöltené az ajándéküvegeket.


Elkészítési időt nem tudok írni, mert nálam kb szimultán készültek a lekvárok, de egy másfél óránál egyik sem készült több ideig.

Nekem határozottan a hagyma lett a kedvencem, mert nagyon különleges, és nem annyira édes; de a többi is igen finom. A fügelekvár felhasználására már kaptatok receptet, és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb a többi is előkerül majd egy-egy vacsoránál :)

ÁPDÉTT: itt hallgatható :)

2 megjegyzés:

  1. Nahát Csilluka, te tényleg fenomenális vagy, szerintem valami világrekord lekvárt főzni a konyhádban :) következő a zakuszka lesz?
    Én is kaptam anyukámtól szilva chutneyt karácsonyra, szóval adhatsz még tippeket a felhasználáshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Köszi-köszi :D Nem, a zakuszkát kihagyom, még a szagától is rosszul vagyok :/ Azt majd Lehel főzi magának, de szigorúan csak jól szellőztethető helyiségben, és csak akkor, ha nem vagyok otthon :P
      Én szilvacsatnihoz így elsőre borjúhúst ajánlanék, mondjuk római tálban sütve, füstölt szalonnával tűzdelve, héjában sült fokhagymával kenve :)

      Törlés