Bár nagy ügyességet nem igényel az elkészítése, viszont kellőképpen látványos lett ez a kis fűszerkollekció, úgyhogy úgy gondoltam, megosztom veletek :)
Kell hozzá: egy szép fűszertartó szett :)
olívaolaj, borecet, csípős paprika, fokhagyma, szemesbors (lehetőleg fekete és zöld; nekem sajnos csak feketém volt), babérlevél, só, bors, pirospaprika, bazsalikom, oregano
2012. december 25., kedd
2012. december 24., hétfő
Kiskarácsony, nagykarácsony
Az elmúlt hetekben nem igazán volt időm írogatni, szerencsére azonban főzőcskézni igen. Bár semmi új nem készült, a régi receptek azonban szép sikert arattak az ünnep előtti baráti vacsorákon :)
Bár az ünnepre készültek újabbacska dolgok (vagyis régi receptek új köntösben), most nem receptet szeretnék megosztani Veletek. Most csak szeretnék áldott, békés, kellemes ünnepet kívánni Nektek és mindazoknak, akik fontosak a számotokra :)
Csilla, vagyis a blog Konyhatündére :)
Bár az ünnepre készültek újabbacska dolgok (vagyis régi receptek új köntösben), most nem receptet szeretnék megosztani Veletek. Most csak szeretnék áldott, békés, kellemes ünnepet kívánni Nektek és mindazoknak, akik fontosak a számotokra :)
Csilla, vagyis a blog Konyhatündére :)
2012. december 7., péntek
Az első kevert süti - és a századik bejegyzés :)
Csütörtökön - amikor a hajtovány is készült - kedves Aletta barátnénkkal forraltboroztunk egyet (no meg hennáztunk, nagyon szép lett a hajam :D ) és a bor aljából maradt egy kicsi, pont annyi, hogy már nem volt mit meginni rajta, de ahhoz sok, hogy kilöttyintsük. Lett belőle sütemény.
2012. december 6., csütörtök
Nagy sikerű hajtovány
Ismét blogbarangoltam egyet, és Limara fantasztikus pékségében találtam egy nagyon izgalmas péksüteményt. A receptet kicsit átalakítottam a mi hűtőnk-kamránk és ízlésünk alapján, de az biztos, hogy nagyon finom dolog lett belőle :)
Sajtos-pástétomos hajtovány
Hozzávalók - a tésztához: 1 kg liszt, egy csupor tej, egy csupor szána, 2 tojás sárgája, egy dl olaj, 2 ek só, pici cukor, 5 dkg élesztő
- a krémhez: 20 dkg májkrém, 1 tk só, 1 tojás, 20-25 dkg reszelt sajt, oregano - és/vagy bármi, ami a házban található, pl tepertőkrém, vagy konzervhal (amit az utolsó adagnál én is használtam, tekintve, hogy a krém kevésnek bizonyult a tésztához). Amúgy a legnagyobbat talán itt változtattam a eredeti recepthez képest, ugyanis ott margarinnal van kikeverve a krém, de azt el nem tudtam volna képzelni - esetleg egy kis vajat (pláne fűszervajat) találnék illőnek :)
- a tetejére: a maradék tojásfehérje, szezámmag, lenmag, só
Sajtos-pástétomos hajtovány
Hozzávalók - a tésztához: 1 kg liszt, egy csupor tej, egy csupor szána, 2 tojás sárgája, egy dl olaj, 2 ek só, pici cukor, 5 dkg élesztő
- a krémhez: 20 dkg májkrém, 1 tk só, 1 tojás, 20-25 dkg reszelt sajt, oregano - és/vagy bármi, ami a házban található, pl tepertőkrém, vagy konzervhal (amit az utolsó adagnál én is használtam, tekintve, hogy a krém kevésnek bizonyult a tésztához). Amúgy a legnagyobbat talán itt változtattam a eredeti recepthez képest, ugyanis ott margarinnal van kikeverve a krém, de azt el nem tudtam volna képzelni - esetleg egy kis vajat (pláne fűszervajat) találnék illőnek :)
- a tetejére: a maradék tojásfehérje, szezámmag, lenmag, só
2012. december 3., hétfő
A könnyűség dícsérete
Ugye még maradt egy kis tök, meg előkerült egy nagyon-gyorsan-elfogyasztandó burduf, és már alig volt ötletem... De összejött - és ennél gyorsabban elkészíthető, de kellőképpen laktató ételt már nagyon rég nem kreáltam :)
Puliszkás rakott tök
(muszáj szurkálódnom egy kicsit: ez a cím divatosul úgy hangzana, hogy polentás rakott tök; izgalmas, de azért mééért kell átkeresztelni a jó öreg puliszkánkat?!)
Puliszkás rakott tök
(muszáj szurkálódnom egy kicsit: ez a cím divatosul úgy hangzana, hogy polentás rakott tök; izgalmas, de azért mééért kell átkeresztelni a jó öreg puliszkánkat?!)
2012. december 2., vasárnap
Tökös vacsora
Szombat este vendégeink voltak, terveink szerint a sütőtökös csirkecomb készült volna egy új variációban, de kiderült, hogy a sütőtökként érkezett zöldségecskék rendes mezei tökök voltak. (Vagyishogy az egyik valami hibrid volt a tök és a döblec között, de...) Úgyhogy a vacsora csak szimpla szószban sült csirke lett tepsis krumplival, viszont a tököcskékkel valamit kellett kezdeni... Két napig ettünk belőle, az egyik feléből az alábbit.
2012. december 1., szombat
Eccerű és naccerű :)
Valamikor nagyon régen láttam ezt az ötletet - már nem találom, hogy hol. Aztán most megint rámjött a rántott sajt-evési láz (ez amúgy elég gyakran előfordul), úgyhogy elkészült. Finom lett :)
2012. november 30., péntek
Kalendárium
Még mindig dekoráció, de most már azért kezdek visszatérni az alapokhoz - ebben a bejegyzésben már lesz recept is :)
Adventkalendárium csokis keksszel
Hozzávalók - egy nagy adag (kb 50 db) kekszhez: 500 g liszt, 2 tojás, 250 g sütőmargarin vagy vaj, 70 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 70 g kakaó (instant; ha étkezési kakaót használtok, akkor több cukor kell), kb 70 g reszelt vagy aprított étcsoki, citromhéj-reszelék
- a kalendáriumhoz: kreativitás és szeretet :)
Adventkalendárium csokis keksszel
Hozzávalók - egy nagy adag (kb 50 db) kekszhez: 500 g liszt, 2 tojás, 250 g sütőmargarin vagy vaj, 70 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 70 g kakaó (instant; ha étkezési kakaót használtok, akkor több cukor kell), kb 70 g reszelt vagy aprított étcsoki, citromhéj-reszelék
- a kalendáriumhoz: kreativitás és szeretet :)
Bejegyezte:
Tacsi
dátum:
21:38
2 megjegyzés:
Címkék:
adventkalendárium,
csoki,
csokis keksz,
desszert,
kreatív,
ünnep
2012. november 29., csütörtök
Hangolódunk
Lassan itt a december (te jó ég...), az ember lánya pedig elgondolkodik, hogy idén milyen díszbe öltöztesse a lakást az ünnepre. Igaz, hogy a fára való díszek még egy hónapig készülgethetnek, de koszorút és advent-kalendáriumot már épp ideje készíteni. Most - szíves engedelmetekkel - nem receptet fogok közölni, hanem az én kicsi díszecskéimet mutatom meg nektek - persze ha kell, szívesen írok hozzá készítési útmutatót ;)
2012. november 26., hétfő
Ronda, de finom
Naaagy terveim voltak, hogy milyen szépet s fincsit fogok készíteni ebből az ötletecskéből - aztán szép nem lett szegényke, de finom - aaaz igen :)
Spenótos-juhsajtos puliszkatekercs
Hozzávalók: kb 200 g spenót, kb. 100 g juhsajt, egy bögre kukoricaliszt, tejföl,víz, só, olaj, egy tojás, luxusnak majonéz
Spenótos-juhsajtos puliszkatekercs
Hozzávalók: kb 200 g spenót, kb. 100 g juhsajt, egy bögre kukoricaliszt, tejföl,víz, só, olaj, egy tojás, luxusnak majonéz
2012. november 25., vasárnap
Édesemnek édesen
A hűtő átmeneti lebetegedése arra is jó volt, hogy a régóta halasztgatott majd-megcsináljuk-kaják most hirtelen muszáj-megcsinálni-kajákká léptek elő. Ez is ilyen :)
2012. november 17., szombat
2012. november 10., szombat
Gasztroajándék kettes szám, és még mindig születésnap
Ez volt az egyetlen születésnapi ételféle, amiről nem tudtak jóanyámék - szóval ez volt az igazi meglepetés :)
Szilvás muffin mogyorókrémes töltettel
No, ez megint olyan kedvemre való recept, tudniillik ez a muffin pont olyan, mint a nektarinos-pudingos muffin, csak éppen más :) Vagyis magyarabbul annyi a különbség, hogy ebben a muffinban a nektarin helyén finom, lédús szilva, a vaníliapuding helyén pedig mogyorókrém (hogy az itthoniak is értsék: finetti :p) figyelget - bár javaslom, hogy akinek ideje van, inkább főzzön hozzá egy csokipudingot, eredetibb lesz tőle :)
Falatozzatok vígan belőle :)
Szilvás muffin mogyorókrémes töltettel
No, ez megint olyan kedvemre való recept, tudniillik ez a muffin pont olyan, mint a nektarinos-pudingos muffin, csak éppen más :) Vagyis magyarabbul annyi a különbség, hogy ebben a muffinban a nektarin helyén finom, lédús szilva, a vaníliapuding helyén pedig mogyorókrém (hogy az itthoniak is értsék: finetti :p) figyelget - bár javaslom, hogy akinek ideje van, inkább főzzön hozzá egy csokipudingot, eredetibb lesz tőle :)
Falatozzatok vígan belőle :)
Gasztroajándék egyes szám - születésnap
Egyetlen idesanyám kérésére és születésnapjára készült :)
Tormás sonkarolád
Hozzávalók: reszelt (almás) torma, majonéz, sonka, sajt, alma
Jelen esetben a torma is házilag készült (nem volt már időm lefotózni az üvegben :) ), ami sok-sok sírással járt, de megérte :) A tormákat a Kedves hathatós segítségével lereszeltük, majd kevertem hozzá egy fél pohár vizet, egy kiskanál sót, két teáskanálnyi cukrot és egy fél pohár alma-és borecetet, majd üvegbe raktam, megnyomkodtam, lefedtem és hűtőbe raktam. Két napot ért; nagyon fincsi lett és nagyon erős :)
Tormás sonkarolád
Hozzávalók: reszelt (almás) torma, majonéz, sonka, sajt, alma
Jelen esetben a torma is házilag készült (nem volt már időm lefotózni az üvegben :) ), ami sok-sok sírással járt, de megérte :) A tormákat a Kedves hathatós segítségével lereszeltük, majd kevertem hozzá egy fél pohár vizet, egy kiskanál sót, két teáskanálnyi cukrot és egy fél pohár alma-és borecetet, majd üvegbe raktam, megnyomkodtam, lefedtem és hűtőbe raktam. Két napot ért; nagyon fincsi lett és nagyon erős :)
2012. november 9., péntek
SZÜLETÉSNAAAAAP
És eljutottunk ide is, immár egy éves ez a picinyke blog. Köszönöm mindenkinek, aki eddig figyelemmel követte konyhai ténykedésemet és remélem, hogy a következő években is segíthetek egy-egy finom és szép recepttel :)
Bár nagy terveim voltak az első születésnapra, most erre a hétvégére is bejött valami egyéb, méghozzá egy közös születésnapozás - kedves szüléimnek van mostanában születésnapja. Úgyhogy külön csak a blognak most nem készült nagy szülinapi kaja, de azért persze kivettem a részem az ünnepi készülődésből - az ezután felkerülő receptek bizonyítják majd ;)
Most csak egy fincsi és ötletes reggelit tudok megosztani Veletek, de remélem, ez nem tántorít el a blog látogatásától :) További jó böngészgetést és jó étvágyat kíván
a Konyhatündér
Bár nagy terveim voltak az első születésnapra, most erre a hétvégére is bejött valami egyéb, méghozzá egy közös születésnapozás - kedves szüléimnek van mostanában születésnapja. Úgyhogy külön csak a blognak most nem készült nagy szülinapi kaja, de azért persze kivettem a részem az ünnepi készülődésből - az ezután felkerülő receptek bizonyítják majd ;)
Most csak egy fincsi és ötletes reggelit tudok megosztani Veletek, de remélem, ez nem tántorít el a blog látogatásától :) További jó böngészgetést és jó étvágyat kíván
a Konyhatündér
Pi én, pi te
Az eddigi legfinomabb sós pitém volt ez, még morzsája sem maradt. Arassatok vele hasonló sikereket :)
2012. november 6., kedd
Az idei utolsó cukkini
Legalábbis nagy valószínűséggel az utolsó lesz most már... Mostanában rákattantam a tekercsekre, eddig sikert arattam vele :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)