2012. szeptember 1., szombat

Valami gyönyörű

Legkedvesebb Barátunk ünnepi vacsorájának főfogása :) Nagyon büszke vagyok ezekre a gyönyörűségekre, de Neki köszönhetjük: jól választott :)
Amúgy köszönettel tartozom Alettánknak is, mivel egyrészt hozott egy tepsinyi fantasztikus tiramisut, másrészt vidáman besegített a tökök-gombák töltésében (bár egy percig féltettem a gombákat, olyan finomnak minősítette az előkóstoláson a beléjük szánt szószt :) )


Darálthúsos tök-karikák, halas-baconos gombafejek

Hozzávalók - a tökhöz: fejenként egy közepes tök vagy cukkini, darált hús, ketchup  vagy házi paradicsomszósz, majonéz, 2 tojásfehérje, fűszerek, olaj, sajt, tejföl, paradicsom;
- a gombához: fejenként 3-5 szem gomba, egy konzervnyi hal (nálunk most tonhal), főtt tojássárga, hagyma, majonéz, fűszerek, bacon

Elkészítés
A tököket megpucolom, kb 4 ujjnyi vastag karikákra vágom, a közepüket kiszedem. Minden karikát alaposan bedörzsölök sóval és állni hagyom (normálisan a hűtőben, de van, amikor a hűtő űrtartalma nem arányos a befogadandó étel- illetve italmennyiséggel; nna, ilyenkor jön jól a hideg fürdőszoba meg a kád :) ).
A darált húst pici olajon megpirítom. A tűzről levéve belekeverek két tojásfehérjét (igen, pontosan azt, ami a majonézből maradt - amúgy ha nincs felhasználni való tojásfehérje, akkor egész tojást használok), fűszerezem, de nem sózom, mert a tökök elég sósak lesznek. Kis ketchuppal, tejföllel, majonézzel lazítom.
Egy nagyobb sütőlapra sütőpapírt teszek, erre helyezem a tök-karikákat, ha kell, leszítatom őket. A karikák közepébe elosztom a darált húst, bőven megszórom sajttal és mindegyikre teszek egy fél paradicsomot. Megszórom őket egy kis rozmaringgal és bazsalikommal is. Nagyjából fél óra alatt készre sütöm: akkor jó, ha a tökökbe könnyen belemegy a villa, de még érzik a ruganyosságuk.




A gombákat megpucolom, megmosom, a szárukat kiszedem (nem dobom el, a szárból lesz a legfinomabb krémleves - bár én most mást tervezek velük :) ). A halat olajostól belekeverem a töltött tojások maradék szószába, még egy picit fűszerezem. (Ha nem készítettünk töltött tojást előételnek (bár javallott :) ), akkor két-három tojást főzzünk meg és azokat egészében, apróra felvágva is belekeverhetjük a szószba.) 
A gombafejeket sütőpapíros tepsire teszem, megtöltöm a halas-tojásos keverékkel. Mindegyiket körbetekerem egy-egy vékony baconszelettel és megszórom oreganoval. Ez is nagyjából fél óra alatt készül el, úgyhogy ajánlatos egyszerre sütni a tökkel :)

Elkészítési idő: 1 1/2 óra




Mi megpróbáltuk, hogy mindenféle értelemben egyszerre süssük a tököcskékkel a gombácskákat, de valahogy nem akartak felférni a legnagyobb sütőlapomra sem. Így hát külön tepsiben szorongtak, de így utólag nem is bánom. A tökök pont annyi levet eresztettek maguknak, amennyivel még kellőképpen párolódtak, a gombák viszont rengeteg levet eresztettek. A baconszeletek épp ezért csak a felső felükön pirultak meg, az alsó felük (tekintve, hogy kisujjnyi gombás-szalonnás lében álltak) inkább főtt. Nagyon finom lett :D



És igen, azért lett ennyi kép felpakolva, mert az én Drágám olyan gyönyörűeket fotózott, hogy nem elégedhettem meg a szokásos egy-két képpel :)
Sőt, most még bónusz-kép is jár: annak a fenséges tiramisunak a képe, amit Aletta barátosnénk hozott az estére. Efelől a részleteket Tőle kérdezzétek, akár itt is, a megjegyzések között :) Én csak annyit tudok mondani, hogy nagyon-nagyon fincsi volt :)




1 megjegyzés: