2015. november 3., kedd

Uccakaja

Igaz, ami igaz: a gyorskaja-kultúránk eléggé gyér. A leggyakrabban rántottsajtot veszünk, ha veszünk, néha-néha becsúszik (főleg a Zembernél, engem nem győzött meg) egy-egy cordon bleu, de úgy amúgy kábé ennyi. (Ja, és még mindig szeretettel emlékszünk vissza a temesvári szép napokra, meg az ottani igenjó gyrosra :) ) De azért azt ennyiből is meg tudtuk állapítani, hogy nem a gasztronómia csúcsa a dolog.



Pedig gondoljunk bele egy kicsit: az alapanyagok - a sajt, a cordon bleu, a húspogácsa, meg persze mellette a sok zöldség - nem rosszak, ki lehet hozni belőlük valami izgalmasat. Igaz, ehhez időt és energiát kell belefektetni. De azért alkalmanként igazán megéri, még ha nem is nevezhető igazán gyorsnak a végeredmény :)
Valamikor a legutóbbi nagyrendezvény alatt kattant be a fejembe egy újabb fast- illetve street food kaja, nevén nevezve egy szép kis hamburger, finomra fűszerezett húspogácsával (és most muszáj zárójeleznem, hadd nevessetek ti is: új a billentyűzetem, nagyobb, mint amit mostanában megszoktam, ezért szegény húspogácsából hőspogácsa lett az eredeti verzióban :D ), olvadós sajttal, harsanó salátával és persze pirosan mosolygó bucival. Aztán vagy két héttel ezelőtt terápiás célzattal nekiálltam elkészíteni (igaz, hogy a tésztát Férj dagasztotta be, mert én amúgy még gyűltem kajagyártás közben), és aszonta a lelkes fogyasztóközönség, hogy egész jól sikerült :)
A tésztához Limara bucireceptjét használtam, egyrészt, mert még nem sütöttem hamburgertésztát, másrészt mert péksütiknél még mindig ő az első, akinél ihletet keresek vagy ellenőrzöm magam; a húspogácsához pedig Millie csodás receptjéből inspirálódtam.

Házi hamburger gazdagon és szépen :D



Hozzávalók - a tésztához: 1 dl tej, 1 ek cukor, 1 tk , 4 ek olaj, 1 tojás, ~100 g joghurt, 600 g liszt, 2,5 dkg élesztő, a kenéshez még 1 tojás és szezámmag
a pogácsához: 1/2 kg darált hús (nálam most malac, hogy a marhaérzékeny kollégám is bele merjen kóstolni, de amúgy legalábbis vegyeset vennék), 50 g szalonna, 2 tk szárított petrezselyem, 1 tk szárított bazsalikom, 2 tk fokhagymapor, 1 közepes fej fehér hagyma
egyébként: lapkasajt, majonéz és ketchup ízlés szerint, paradicsom és saláta - én most a gyorsaság és egyszerűség kedvéért (na meg mert nem találni már szép salátát ilyenkor a pulton) zacskózott verziót vettem, fiatal fejessalátával és julienne-re vágott céklával, és megbolondítottam egy kevés, a nővérem által hozott Tokai körtés-levendulás balzsamecettel (köszi amúgy, nagyon-nagyon fincsi :D )

A bucik tésztáját bedagaszt(ta)tom, majd kelni hagyom - én a gyorsabb eredmény érdekében betoltam a sütőbe, és alátettem egy tepsinyi gőzölgő vizet. Amikor megkelt, kilencfele osztom, mindegyik darabot átdagasztom, megformázom a bucikat és újabb 10-15 percig kelni hagyom, közben előmelegítem a sütőt. Sütőpapíros tepsin sütöm, egy felvert tojással megkenve és szezámmaggal megszórva, kábé 20 percig.
A darált húst még egyszer átaprítom, majd nagyon apróra vágom a szalonnát és a hagymát is, az egészet a húshoz keverem. Hozzáadom a szárított fűszereket is, és kézzel alaposan eldolgozom, majd állni hagyom legalább 20 percet (közben lehet gyűlni, ugyebár :D ). Végül közepes hagyma-nagyságú gombócokat szakítok belőle, kézzel szépen formára lapogatom - vastagságban kb 1 centi körül legyenek - és nagyon forró, kizsírozott grillen mindkét oldalukat 3-4 percig sütöm.
Amíg a buci meg a húspogácsa készül, elő lehet készíteni a salátát, megkeverni esetleg egy majonézt, vagy hasonlók - mivel nekünk még volt csúnya bolti majonézünk és a salátát is konyhakészen vettem, csak a paradicsomokat kellett vékonyra szelni.
A friss bucikat aztán kettévágom, az alsó részre teszek egy kis majonézt, rá a húspogácsa, majd egy lapkasajt, a paradicsomkarikák és a saláta. Én még csurgattam a tetejére is egy kis majonézt meg ketchupot, aztán a fejébe nyomtam a kis pirospozsgás felső részt, és gyorsan kitálaltam, hogy ne éhezzenek tovább szegény kedveskéim a szobában :)


Elkészítési idő gyűlés nélkül: 1 óra - 1 óra 20 perc

ÁPDÉT: hallgassátok meg, hogyan készül :)

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Juuuuj, te, jut eszembe, ha még nem faltátok fel egészen, azt a körtés-levendulásat megnyalinthatom? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen kincseket csak óvatosan adagoljuk, úgyhogy van még, s azt a kóstolást is megoldjuk valahogy :) Amúgy tényleg nagyon-nagyon fincsi :D

      Törlés