Az elmúlt szűk két hét kicsit rohanósra sikeredett, emiatt sajnos nem hogy a blogra nem jutott időm, de még főzőcskézni is ritkán tudtunk. Azért egy pár finomság csak sikeredett, és még az együttlétünk harmadik évfordulóját is sikerült megünnepelni egy kis finom borral meg egy régóta tartogatott mennyei camembert-tel.
Bár a camembert eszembe juttatott egy pár nagyon ínycsiklandozó receptet, azokat kicsivel későbbre tartogatom, most egyszerű krumplis vacsora következik - a hosszú kimaradás miatti bocsánatkérésként egyszerre kettő.
2012. február 11., szombat
2012. január 30., hétfő
Sajtos-almás csirke háromfajta rizzsel
Nagy bánatunkra ez már egy régebbi recept - azért nagy bánatunkra, mert szívesen elfogyasztanánk most is :) Ez is almás recept, de ha valakinek mondjuk aszalt szilvája van otthon, azzal is kipróbálható - de akkor nekünk is küldjetek egy kis csomag szilvácskát :) Lássuk hát!
2012. január 28., szombat
Krumplis buckók darált húsos töltelékkel
Palacsintatorta újratöltve, Főkóstolói feldolgozásban
Nem is tudom már, hogy hogyan került szóba, de megbeszéltük a Kedvessel, hogy szeretne kicsit főzőcskézni Ő is. Mint egyszerű-de-nagyszerű ételt, a palacsintát ajánlottam Neki elsőre, hiszen az könnyen elkészül és nagyon sokszínűen variálható. Most épp konzervhúsból készült szósszal pakoltuk meg, és biza, nagyon-nagyon finom lett :)
Most tehát (bár tudom, hogy kicsit eső után köpönyeg, hiszen már jó pár palacsintás receptet feltettem ide) a Kedveshez hasonló kiskukták kedvéért ajánlok Nektek egy nagyon alapos palacsinta-receptet és azt is megmutatom, hogy milyen ínycsiklandozó lett az én Főkostolóm első saját készítésű vacsorája :)
Most tehát (bár tudom, hogy kicsit eső után köpönyeg, hiszen már jó pár palacsintás receptet feltettem ide) a Kedveshez hasonló kiskukták kedvéért ajánlok Nektek egy nagyon alapos palacsinta-receptet és azt is megmutatom, hogy milyen ínycsiklandozó lett az én Főkostolóm első saját készítésű vacsorája :)
![]() |
Nagyon szép... |
2012. január 15., vasárnap
Palacsinta-lasagne virslis töltettel
Csütörtökön egy nagyon kedves barátunk ünnepelte a születésnapját, úgy gondoltuk, kiteszünk magunkért. Minthogy jóbarátunk bentlakásban lakik, nála nem lehetett semmiféle összejövetelt tartani, ezért felajánlottuk, hogy szülinapozzon nálunk. Az ajánlat elfogadtatott, így gőzerővel kezdtük tervezgetni az este ránk tarozó részét - lásd kajafelhozatal. Szerencsére már szilveszter óta várakozik egy csodarecept a tarsolyomban, úgyhogy a főmenüre nem volt gondunk, a tortát pedig seperc alatt kitaláltam - meg is lepődtem magamon.
Szóval következzék az est menürésze:
Pudingos piskótatorta csokiöntettel és cukrozott narancshéj-díszítéssel
A születésnap második attrakciója volt ez a szemtelenül egyszerű és gyors torta, amit még a kevésbé édesszájúak - lásd: én - is megesznek. Minthogy az egész tortában csak a cukrozott narancshéj az, ami abszolút az én érdemem, arra külön is ki fogok térni, de azért gyorsan leírom, hogy is készült a süti.
Káposztás buckó
Egy hosszú, városban töltött délután kénytelenek voltunk valami üzleti kaját vásárolni, mert hazajönni - s pláne főzni valamit - nem volt idő. Irány tehát a kisbolt, ott is a pékárus részleg, káposztás palacsinta leemel, fizet, eszi, szereti. Vagyis ez mind csak rám vonatkozott, mert a Kedves perecet vett - és mint kiderült, nem ismerte a káposztával töltött palacsintát-buckót-bármit. Ezt pótolandó másnapra gyorsan elkészült egy nagyobb adag káposztás buckó; finom lett, a Kedves is megszerette, úgyhogy még készül majd.
![]() |
Szépek, mosolygósak... |
2012. január 7., szombat
Túrós-paradicsomos rakott hajdina
Bár nem erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy megvan az új év első receptje, de azért ez is jól sikerült. Valamit ki kellett már találnom az én legkedvesebb Főkóstolómnak, hiszen újév óta leginkább csak maradékon éltünk - bár tény, hogy bőven volt mit eltüntetni :) Igaz, készült még valami meglepően finom: bundáskenyér kocsonyával (érdemes kipróbálni, eléggé hamis velő íze van, kicsit megborsozva mennyei finom!), de azt a Kedves készítette nekem, hogy egyem a csöpp szívét. Úgyhogy épp itt volt az ideje a viszonzásnak s ezzel együtt a konyhai újévkezdésnek is :)
2011. december 29., csütörtök
Szilveszter és egyéb bohóságok
Minthogy idén nálunk tartjuk a szilvesztert, a Kedvessel nagy szilveszteri haditanácsot tartottunk. Megbeszéltük, hogy nem készítek nagy, tányérra rakandó, sokfogásos vacsorát, inkább a falatkák teszik majd ki a kajafelhozatal nagy részét. Nagyobb attrakcióként pizzában gondolkodtunk (hagymás tésztaalappal és halas illetve sajtos-császárszalonnás változatban), de ha legkedvesebb Zsuzsikánk is megtisztel minket, akkor az egyik pizzát elhagyjuk, a helyébe pedig a régen megígért palacsintatorta kerül.
Az alábbi posztokban szerepelnek a receptek, amelyek felkerültek a listára - jövőre majd képekkel is kiegészítem őket :)
Ezúton is kívánok nagyon boldog új esztendőt mindenkinek és szívesen várom az ötleteket, hogy Ti mit készíttek szilveszterre!
Szilveszter és egyéb bohóságok - juhtúrós-szalonnás csiga
Juhtúrós-császárszalonnás csiga
Mint látszik is, ha megnézitek a receptet, elég jereváni módon kívánom átvenni az ötletet: feta helyett juhtúró, sonka helyett császárszalonna. Majd beszámolok róla, hogy milyen lett a fetás-sonkás csiga Csilla-féle változata :)
Szilveszter és egyéb bohóságok - zsidótojás tortillával
Zsidótojás házi tortilla falatkákon
Ezt az ötletet két helyről pászítottam össze: ebből és ebből az alapötletből alakult ki a tortillás zsidótojás ötlete, ahol persze a tortilla-lapokat kisebbre sütöm és félig kukoricalisztből készítem, a zsidótojásba pedig (libazsírunk nem lévén) fél rész vaj, fél rész tyúkzsír kerül majd.
![]() |
zsidótojásos tortillácskák |
Szilveszter és egyéb bohóságok - virsli hagymás pizzatésztában
Virsli hagymás pizzatésztában
Ezt az ötletet is loptuk, méghozzá innen. Itt sokat nem tervezünk változtatni, csak a tésztába kerül majd némi hagyma, mert nem fogok emiatt külön pizzatésztát gyúrni.
Szilveszter és egyéb bohóságok - töltött bagett
Töltött bagett
Ez pedig már jövőre készül, pontosabban elsején reggelre (délre - attól függ, hogy meddig bírjuk éjszaka). Minthogy valószínűleg nem sok kedvem lesz ébredés után a kávéfőzésen kívül bármit is csinálni, megoldjuk egy előre elkészített töltött bagettel a reggelit, így "hajnalban" majd csak szeletelni kell. Ha pedig ez nem lesz elég... nos, akkor majd kitalálom 2012 első receptjét :)
Karácsonyra készült finomságok
Mint ahogy a tegnap is írtam, pár aprósággal készültem csak karácsonyra. Minthogy a Kedves hazament, én pedig nem vagyok édesszájú, inkább a sós apróságokkal foglalkoztam, valamint (az ajándék részeként) egy fincsi hagymás kenyeret sütöttem a nővéremnek. Íme a receptek:
2011. december 28., szerda
Nagyon gyors vacsora: rántott sajt fasírtgolyókkal
Mint láthattátok, az elmúlt időben nem igazán kerültem gép elé, az adventi-karácsonyi hajsza megártott a blognak - szerencsére a mi asztalunknak nem :) Az elmúlt időben voltunk vendégségben, fogadtunk vendégeket és úgy általában pörgősen éltünk; az alábbi recept azonban csak kettőnknek készült advent utolsó vasárnapjára.
2011. december 12., hétfő
Gomba mindörökké
Mint már lejjebb is írtam, szép nagy adag gomba ücsörgött a hűtőnkben. Igaz, hogy ez a szép nagy adag most csak a legújabb pizzát ízesítette, de attól még felteszek egy másik, nagyon-nagyon egyszerű és nagyszerű gombás receptet is, hátha lesz olyan, akinek még több gombája vár a sorsára :) A rántott gomba kettőnk vacsorája volt (már meg is említettem egyszer, kivételesen pénteki vacsora volt és nem vasárnapi), a pizzát egy spontán összeverődött baráti társaság és az ezzel együtt járó házi-sörözés ihlette. Bár már készült itthon nagyon fincsi hagymás kenyér, a mostani hagymás pizzatészta ötletéért a pizza-pizzeria csapatának kell köszönetet mondanom, mert a nagy sürgölődésben nem jutott volna eszembe - igaz, nem is tésztareceptet kerestem, hanem alapszósz-ötletet. Szóval köszönöm az ötletet, igaz, kicsit megpofoztam azt a receptet - és nem csak annyiban, hogy megdupláztam az adagot :)
2011. december 5., hétfő
Rakott káposzta Csilla módra, gombaborítással
Mint azt a tegnap ígértem, íme egy kis rakott káposzta. A gomba nem volt benne az eredeti tervben, de mivel van egy szép adag belőle a hűtőben és mert a káposzta valahogy kevés lett a húshoz képest (nem mintha annyira bántuk volna...), gondoltam, kicsit feldobom vele. Jó lett, kedvenc Főkóstolómmal az egész tepsit bepakoltuk - nem lehetett abbahagyni :)
![]() |
Sütés előtt |
2011. december 4., vasárnap
Két recept
Mint láthattátok, az elmúlt héten nem kerültem oda, hogy bármit is feltölthessek Nektek, most azonban - bocsánatkérésként - két receptet is felteszek. Az egyik a spenótos-túrós táskákhoz kapcsolódik: minthogy mind a spenótból, mind a túrókrémből maradt még egy kicsi, ki kellett találnom valamit belőle. Minthogy a spenót volt a hangsúlyosabb, ezért a receptben csak az szerepel, a túrókrémet kihagytam :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)