2011. december 29., csütörtök

Szilveszter és egyéb bohóságok


Minthogy idén nálunk tartjuk a szilvesztert, a Kedvessel nagy szilveszteri haditanácsot tartottunk. Megbeszéltük, hogy nem készítek nagy, tányérra rakandó, sokfogásos vacsorát, inkább a falatkák teszik majd ki a kajafelhozatal nagy részét. Nagyobb attrakcióként pizzában gondolkodtunk (hagymás tésztaalappal és halas illetve sajtos-császárszalonnás változatban), de ha legkedvesebb Zsuzsikánk is megtisztel minket, akkor az egyik pizzát elhagyjuk, a helyébe pedig a régen megígért palacsintatorta kerül.
Az alábbi posztokban szerepelnek a receptek, amelyek felkerültek a listára - jövőre majd képekkel is kiegészítem őket :)

Ezúton is kívánok nagyon boldog új esztendőt mindenkinek és szívesen várom az ötleteket, hogy Ti mit készíttek szilveszterre!

Szilveszter és egyéb bohóságok - juhtúrós-szalonnás csiga

Juhtúrós-császárszalonnás csiga

Mint látszik is, ha megnézitek a receptet, elég jereváni módon kívánom átvenni az ötletet: feta helyett juhtúró, sonka helyett császárszalonna. Majd beszámolok róla, hogy milyen lett a fetás-sonkás csiga Csilla-féle változata :)

Szilveszter és egyéb bohóságok - zsidótojás tortillával


Zsidótojás házi tortilla falatkákon

Ezt az ötletet két helyről pászítottam össze:  ebből és ebből az alapötletből alakult ki a tortillás zsidótojás ötlete, ahol persze a tortilla-lapokat kisebbre sütöm és félig kukoricalisztből készítem, a zsidótojásba pedig (libazsírunk nem lévén) fél rész vaj, fél rész tyúkzsír kerül majd.
zsidótojásos tortillácskák

Szilveszter és egyéb bohóságok - virsli hagymás pizzatésztában


Virsli hagymás pizzatésztában

Ezt az ötletet is loptuk, méghozzá innen. Itt sokat nem tervezünk változtatni, csak a tésztába kerül majd némi hagyma, mert nem fogok emiatt külön pizzatésztát gyúrni.


Szilveszter és egyéb bohóságok - töltött bagett

Töltött bagett

Ez pedig már jövőre készül, pontosabban elsején reggelre (délre - attól függ, hogy meddig bírjuk éjszaka). Minthogy valószínűleg nem sok kedvem lesz ébredés után a kávéfőzésen kívül bármit is csinálni, megoldjuk egy előre elkészített töltött bagettel a reggelit, így "hajnalban" majd csak szeletelni kell. Ha pedig ez nem lesz elég... nos, akkor majd kitalálom 2012 első receptjét :)



Karácsonyra készült finomságok

Mint ahogy a tegnap is írtam, pár aprósággal készültem csak karácsonyra. Minthogy a Kedves hazament, én pedig nem vagyok édesszájú, inkább a sós apróságokkal foglalkoztam, valamint (az ajándék részeként) egy fincsi hagymás kenyeret sütöttem a nővéremnek. Íme a receptek:


2011. december 28., szerda

Nagyon gyors vacsora: rántott sajt fasírtgolyókkal

Mint láthattátok, az elmúlt időben nem igazán kerültem gép elé, az adventi-karácsonyi hajsza megártott a blognak - szerencsére a mi asztalunknak nem :) Az elmúlt időben voltunk vendégségben, fogadtunk vendégeket és úgy általában pörgősen éltünk; az alábbi recept azonban csak kettőnknek készült advent utolsó vasárnapjára.



2011. december 12., hétfő

Gomba mindörökké

Mint már lejjebb is írtam, szép nagy adag gomba ücsörgött a hűtőnkben. Igaz, hogy ez a szép nagy adag most csak a legújabb pizzát ízesítette, de attól még felteszek egy másik, nagyon-nagyon egyszerű és nagyszerű gombás receptet is, hátha lesz olyan, akinek még több gombája vár a sorsára :) A rántott gomba kettőnk vacsorája volt (már meg is említettem egyszer, kivételesen pénteki vacsora volt és nem vasárnapi), a pizzát egy spontán összeverődött baráti társaság és az ezzel együtt járó házi-sörözés ihlette. Bár már készült itthon nagyon fincsi hagymás kenyér, a mostani hagymás pizzatészta ötletéért a pizza-pizzeria csapatának kell köszönetet mondanom, mert a nagy sürgölődésben nem jutott volna eszembe - igaz, nem is tésztareceptet kerestem, hanem alapszósz-ötletet. Szóval köszönöm az ötletet, igaz, kicsit megpofoztam azt a receptet - és nem csak annyiban, hogy megdupláztam az adagot :)

2011. december 5., hétfő

Rakott káposzta Csilla módra, gombaborítással

Mint azt a tegnap ígértem, íme egy kis rakott káposzta. A gomba nem volt benne az eredeti tervben, de mivel van egy szép adag belőle a hűtőben és mert a káposzta valahogy kevés lett a húshoz képest (nem mintha annyira bántuk volna...), gondoltam, kicsit feldobom vele. Jó lett, kedvenc Főkóstolómmal az egész tepsit bepakoltuk - nem lehetett abbahagyni :)

Sütés előtt

2011. december 4., vasárnap

Két recept

Mint láthattátok, az elmúlt héten nem kerültem oda, hogy bármit is feltölthessek Nektek, most azonban - bocsánatkérésként - két receptet is felteszek. Az egyik a spenótos-túrós táskákhoz kapcsolódik: minthogy mind a spenótból, mind a túrókrémből maradt még egy kicsi, ki kellett találnom valamit belőle. Minthogy a spenót volt a hangsúlyosabb, ezért a receptben csak az szerepel, a túrókrémet kihagytam :)


2011. november 28., hétfő

Spenótos és sós túrós táskák vacsorára

Ezen a hétvégén kicsit felcseréltük a napokat, pénteken ettünk vasárnapi-jellegű vacsorát, ma pedig csak ilyen egyszerűbbet. Ígérem, a pénteki rántott gomba is felkerül hamarosan, de most következzen a mai:


2011. november 25., péntek

Még mindig szárnyas - fűszeres csirke krumplisalátával

Az elmúlt héten több minden is készült - azok is felkerülnek majd szépen lassan, csak találjuk meg a fényképezőgép kábelét...  Most egy régebbi receptet szedtem elő, remélem, ízleni fog - amúgy ez az egyetlen receptem, aminél pontos adagokat írtam :)

Fűszeres csirke krumplisalátával

Hozzávalók:
A combhoz: fejenként egy dupla csirkecomb (lehetőleg bőrével együtt); olivaolaj (a bedörzsöléshez mindenképp, a sütéshez ha jut); fűszerkeverék: 2 tk só, 1 tk feketebors, 2 tk édes-nemes őröltpaprika, 1/2 tk szárított oregano, 1/2 tk citromhéj-reszelék, 1/2 tk curry; két ek liszt
A krumplisalátához: krumpli; hagyma (lehetőleg egy vörös, egy fehér); salátaöntet: egy tk mustár; egy tk olivaolaj; egy ek tejföl; szána vagy joghurt (jó minőségű, édes) a szaporításhoz; petrezselyem (ha lehet, friss), kapor (ha lehet, friss), oregano, bors, só, szerecsendió, citromhéj-reszelék és ízlés szerint egyéb fűszerek.

2011. november 21., hétfő

Részeges csirke aranykrumplival és párolt almával

Legkedvesebb anyósomék jóvoltából üldögélt egy egész csirke a fagyasztóban, a kamrában pedig sorsára vár két zsák alma. Ezt találtuk ki belőle, kedves vacsoravendégeink szerint egész finom lett - ezt bizonyítja az is, hogy fél óra alatt az egész nagydarab csirkéből csak a csontok maradtak :)


2011. november 20., vasárnap

Vasárnapi regebéd későn kelőknek

Hétvége lévén a Kedvessel kilustálkodtuk magunkat - amúgy is csúnya ködös idő van odakinn, az ágy meg olyan kedvesen ölelgetett -, így elég későn kerültünk asztal mellé. A reggeli (idő szerint inkább ebéd) finom lett, mindenki nagy megelégedésére :) A "receptje" olyan egyszerű, hogy nem is kell leírnom, elég lesz a címe is: 

    kolbászos tükörtojás.

2011. november 19., szombat

Pizza kenyérmorzsából, gazdagon

Mivel ezen a héten nem sok időm volt főzőcskézni, új recepttel nem szolgálhatok, de előkerestem egy szombat estére épp megfelelő receptet. Vendégfogadáshoz vagy egy könnyebb vacsorához pont megfelelő :) Nekem úgy jött össze, hogy egyszerre két kenyeret kaptunk és nem volt mit kezdjünk annyi kenyérrel, így ki kellett találnom hozzá valamit - de akkor is jól fog, ha kevés a lisztünk vagy nincs élesztőnk. 
Az elkészítési idő hosszúságától nem kell megijedni, abban a két órában a sülés is benne van - igazából ez az egyik legkönnyebb recept, amit felpakolok ide :)

2011. november 15., kedd

Mézes-müzlis palacsinta

Minthogy a legutóbbi nagy menüből (a mézes-narancsos csirkéből, ugye) megmaradt egy jó adag isteni illatú mézes olaj, ki kellett találnom valamit, amivel felhasználhatom. Egy fincsi reggeli lett belőle :)

2011. november 13., vasárnap

Előzetes :)

No, csak felteszek valami meglepetést még ma: íme a mai vacsora :) Holnap kiírom a receptet is!
Mézes, narancsos csirke krumpligolyócskákkal:


Remélem, Nektek is jó vacsorátok volt :) Szép estét és kellemes hétkezdést!