Még mindig bajban vagyok, ha pölö három emberre kell főzzek, mert ugye minden kétszemélyes adagokba van porciózva, de legalább mosolyogva tudok nekifogni a vacsorakészítésnek, ha az én egyetlen uracskám épp csirkecombra, rántott húsra, húsos pitére vagy éppen halfilére vágyakozik.
*Itt jegyzem meg csendben, hogy a fagyasztás előtti porciózást mindenkinek javaslom (írtam volna, hogy melegen ajánlom, de hát ugye fagyasztásról van szó...). Ha tálcán vesztek darált húst, combot, vagy másegyéb fagyasztható husit, mindig bontsátok ki, és csomagoljátok újra, beosztva akkora adagokra, amekkorát megesztek egyszerre. Egyrészt több helyetek marad, lévén hogy a tálca nem foglal plusz teret, másrészt nem kell sem óriás adagot kiengedni és aztán napokig ugyanazt enni, sem pedig az összefagyott cuccot feszegetni, hogy az aktuálisan szükséges mennyiséghez jussatok. Ha pedig több embert láttok vendégül, még mindig ki lehet engedni több kis csomagocskát ;)*
Miután ilyen szépen betáraztam, a múlt vasárnap előhalásztam egy adag sertéslapockát, betettem a házi kiolvasztóba és elkezdtem ötletelni, hogy mégis mit csináljak belőle. Mivel a rakott hosszúhús után mind az egyben sütjük-szeleteljük módi birizgálta a fantáziámat, ez lett belőle.
Egyben sült sertéslapocka, mellette párolt hagymával, szalonnával, római tálban sütve
Hozzávalók: ~250 g kicsontozott sertéslapocka, 2 ökölnyi fej hagyma, egy fej fokhagyma, szalonna, só, bors
Azzal kezdődik, hogy a római tálat beáztatjuk, ugye. Ameddig a tál ázik, a szalonnát felkockázom, a húst leöblítem és megszárítgatom, majd alaposan átkenem szalonnával, és bedörzsölöm sóval meg borssal, hogy kéreg legyen rajta. A hagymákat felkarikázom, a fokhagymagerezdeket megpucolom.
A beáztatott római tál alját megszórom szalonnakockával, kirakom hagymakarikával meg fokhagymagerezdekkel, majd erre teszem rá a húst. A tetejét beborítom a maradék hagymával-szalonnával. Ráteszem a fedőt, és hideg sütőbe teszem, majd a begyújtástól számított 20 perc után leveszem a fedőt és visszatéve bő negyed órát sütöm még, hogy szép színe is legyen.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Bár a recepthez most semmi köze, azért természetesen kívánok minden kedves hölgyolvasónak
NAGYON BOLDOG NŐNAPOT,
Apósnak pedig még boldogabb névnapot ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése