2014. április 17., csütörtök

És minden sarkon vannak házak...

Ha sütne megint a nap, akkor nagy valószínűséggel ismét kiülnénk egyet a Fő térre, gyönyörködni egyet. És akkor ismét megakadna a szemünk ezen a házon.


Ezzel a házacskával én olyan tíz éve ismerkedtem meg, akkor vitt el egy akkori jóbarátom egy ismerőséhez, aki ebben a házban lakott - sőt, ha jól tudom, még ott is lakik, csak már egy pár éve nem nagyon beszélgetünk. A házba ettől függetlenül igencsak szerelmes lettem akkor, és vagyok még a mai napig is.
Az épület szerencsétlensége, hogy a Fő tér és az Egyetem utca sarkán helyezkedik el, egy olyan környezetben, ahol nagyon sok hangsúlyos épület áll, így nem tudja kibontakoztatni valódi adottságait. Persze azért így is uralja - ha nem is az egész teret, de a délnyugati sarkot biztosan :)
Kis háztörténet: az épületet Sebestyén Dávid építési vállalkozó építtette, miután az elődjét, egy alig húsz éves eklektikus bérházat nem találtak elég méltónak a város főteréhez. (Az eklektikus épület előtt meg a reneszánsz kori házakat nem találták kellőképpen korszerűnek, pedig most mennyire jó lenne egy reneszánsz-kori Fő téren ücsörögni :) ) Az 1910-es évek elején épült bérház stílusát tekintve a bécsi szecessziót követi, bár a Fő térre néző homlokzata határozottan klasszicista. Belső díszítések tekintetében azonban nyilvánvaló, hogy a szecesszió jegyeit viseli magán.
Ennyit a szövegelésről, beszéljenek helyettem inkább a képek :)
Ilyen gyönyörű kapun léphetünk be a bérház előterébe:


Az előtér egyik kis szellőzője:

Belső udvar:


A belső udvarra vezető ajtó is gyönyörű lehetett fénykorában, mostanra sajnos csak ennyi maradt belőle:


Így néz ki a lépcsőház a belső udvarról...


... és így belülről:


Gyönyörű korlát...


... és ha lehetséges, még gyönyörűbb lépcsőforduló:


A lépcsőház eredeti lámpái sajnos már eltűntek, a lámpa-alapok azonban még mindig megtalálhatóak itt-ott. Az egyik kreatív lakó pedig kihasználta a formát:


Az első emeleti lépcsőforduló: az egyes számú lakás bejárata.


Ugyancsak az első emeleten egy kisebb "mellékajtó". Ne hagyjátok figyelmen kívül az ajtó fölötti szellőzőt sem!

Ennek a bérháznak (ha jól tudom, Kolozsváron először, de erre nem vennék mérget) már épült liftje is, egy ilyen kis gyönyörűség:


Nekem még volt szerencsém utazni vele, mostanra már le van zárva, nem használják. Kár, nagyon megérné felújítani, de gondolom, a típusnak megfelelő felújítás nagyon sokba kerül. Szerencsére az épület műemlék-jellege miatt nem cserélhetik le. Így néz ki belülről - sajnos csak az üvegen keresztül tudtunk fotózni, de a lényeg talán látszik :)


És mivel élőben is ömleszti a ház a szebbnél-szebb részleteket, hát most én is a nyakatokba zúdítom - jó csemegézést! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése