2014. április 5., szombat

Készítsük el a tavasz kedvenc kajáját!

A tavasz egyik legbiztosabb jele a napsütés a zöldségek utáni olthatatlan vágy. Kiléptem a minap a piacra, spenótot venni, mert ugye A. úgy megkívánta, és akkor már vettem egyéb zöldeket is. 
 


Azt hiszem amúgy, azért is lehet a legkedvesebb évszakom a tavasz, mert ilyenkor tobzódni lehet a mindenféle zöldekben, és hát a zöldből, tudjuk ugye, sosem elég. (Nagyon szomorú lennék, ha csak egy szín maradhatna a világon, de azért elég gyorsan rá tudnám vágni, hogy a zöld maradjon, a maga milliónyi árnyalatával.)
Szóval az ipari mennyiségű spenót mellett (amiből készült egy nagy adag "békebeli" ízű, hagyományosan híg főzelék, ami következik majd a blogon is, meg készülni fog egy általam jobban kedvelt, natúrabb verzió, meg fagyasztok is belőle, ha már... ), becsúszott a szatyromba még két fej gyönyörű friss saláta, meg egy pár köteg zöldhagyma meg -fokhagyma, és persze friss, harsogópiros retek. (A tegnap hagymáért meg retekért vissza is mentünk, olyan csodálatosan finom volt :) ) És mivel A. szólt, hogy tegyük át másnapra a spenótozást (aztán másnapra, aztán ... :P), hát a saláta került első helyre a vacsilistán. (A. azóta sem evett spenótot nálunk, ilyen salátát - mondjuk csirkehús nélkül - viszont igen.)
Így hát gyorsan kikaptam két csirkemellet a fagyasztóból, és nekiálltam.

Palacsintás-csirkés maxisaláta


Hozzávalók (mennyiségben ez kb négy embernek lenne elég, de semmiképpen ne csináljatok kisebb adagot, két ember is boldogan bepuszilja seperc alatt): egy szép fej saláta, 6-8 retek, 5-6 zöldhagyma, 4 zöldfokhagyma, 2 csirkemell, 6-8 palacsinta, tejföl, majonéz, citromlé, balzsamecet, bazsalikom, rozmaring, olívaolaj

A salátát laskára vágom,

a retket, hagymát, friss fokhagymát felaprítom.


Egy tálban összekeverem, sózom, megöntözöm balzsamecettel, és a hűtőbe teszem.
Kikeverem a palacsintatésztát és felaprítom a csirkemellet. A csirkemell darabokat sózom, borsozom, paprikázom, majd olívaolajon megsütöm. Ezután kisütöm a palacsintákat és felkockázom őket.

3 kanál tejfölt egy kis majonézzel, citromlével és balzsamecettel kikeverek, teszek hozzá bazsalikomot és rozmaringot, ha szükséges, kis vízzel hígítom.

A felaprított és kihűlt palacsintát, a csirkemellet és a szószt a salátához adom, alaposan összekeverem és még egy 20-30 percre hűtőbe teszem.

Mindenképpen készítsétek el, a tavasz kedvenc étele lesz (nálunk már az, és biztos vagyok benne, hogy nálatok is dobogós lesz, úgyhogy csak rajta :) ). Mint írtam, tegnap este elkészült csirkehús nélkül is, így is nagyon fincsi volt, A. egy kis sonkát javasolt még hozzá, és biztos vagyok benne, hogy úgy is finom lenne. Én ezt a salátát fetasajttal nem tudnám elképzelni, viszont esetleg egy kis felkockázott ementálival simán. Sör is megy hozzá, bor is megy hozzá, szóval tényleg egy jolly joker kaja, könnyen elkészíthető, és nem hiszem, hogy lenne ember, akinek nem ízlene. (A hagyma- és fokhagymaelleneseknek üzenem, hogy az ilyen fiatal hagymácskáknak inkább csak zöld íze van, nem hagyma; meg amúgy is: a hagyma jó, tessék szeretni, meg nem tudjátok, mit hagytok ki nélküle :) ) 

ÁPDÉT: ide kattintva meg is hallgathatjátok a receptet :)

2 megjegyzés:

  1. Tegnap mi is ehhez hasonlót vacsoráztunk. Enyhe különbség, hogy a csirkét és a palacsintát sült kaizer-szalonna és kruton helyettesítette, a zaft pedig meleg sajtos paradicsomszósz volt. Ja, és szinte kihagytam a gombát -a felsorolásból, nem a salátából :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tudtam, hogy a jereváni rádióban is leközlik a receptjeimet, s pláne nem, hogy hallgatod :P

      Törlés