2015. október 3., szombat

Mert azért ünnepelni is kell

Igaz, hogy már majdnem egy hónap is eltelt azóta, de azért muszáj beszámoljak kedvenc Férjecském szülinapi vacsorájáról :)


Nem pont a születésnapján készült, mert akkor otthon ünnepeltünk Apósékkal együtt - és hümmm, milyen finomat vacsoráztunk szombaton az Orientében... :D -, így egy kicsit hamarabb köszöntöttem az én kedvenc Főkóstolómat. 
Valamelyik augusztus végi Szabédi-beli látogatásomkor beszélgettünk egy sort DTK-val, aki megemlítette egyik kedvenc nyárutói vacsoráját, az almaszószos főtt húst. No, az én fejemben a főtt hús igen gyorsan kiesett a rostán, mert még mindig nem tudtam megbarátkozni a csak főzött húsfélékkel, de az almaszósz nagyon ragaszkodóvá vált, és folyamatosan birizgálta a tudatomat. Addig-addig, amíg végül elő nem halásztam egy borjúcombot a fagyasztóból, és neki nem láttam megvalósítani ezt a fincsiséget.

Borjúcomb római tálban, almaszósszal és bundázott krumpligolyókkal

Hozzávalók a húshoz: 500 g borjúcomb, 3 ek mustár, 2 ek ecetes mustármag, 3 ek joghurt, 3 ek olívaolaj, 2-3 közepes fej hagyma, 1,5 dl fehérbor, szalonna a tűzdeléshez, , szekfűbors
a szószhoz: 3-4 szép nyárialma, 0,5 dl fehérbor, 2 ek olívaolaj, 2 ek liszt, 1 ek barna cukor, kardamom, sáfrány
a krumpligolyókhoz: 5-6 közepes krumpli, 1 tojás, prézli





A húst alaposan megtűzdelem keskeny szalonnacsíkokkal. A mustárból, mustármagból, joghurtból és olívaolajból homogén szószt keverek, sózom, borsozom. A hagymákat megpucolom és felkarikázom.
Az egy órára beáztatott római tál külsejét papírtörlővel leszítatom, az alját kibélelem a hagymaszeletekkel, majd belefektetem a húst és nyakonöntöm a mustáros szósszal. Lefedve 45 percre a sütőbe teszem (nem kell előmelegíteni). 45 perc után leveszem a római tál fedelét, a közben besűrűsödött szószt felöntöm a borral, átkeverem és alaposan meglocsolom vele a hús tetejét, majd visszateszem pirulni még 20-25 percre, közben alkalmanként még ránézek, és meglocsolgatom. Ha kész, kiveszem, és 5 percig hűlni hagyom szeletelés előtt.


Az almákat feldarabolom, a magházukat kiveszem. Kevés vízzel felteszem párolni. Közben egy másik edényben 2 ek olívaolajon megpirítom a barnacukrot, majd amikor már karamellizálódni kezd, rádobom a lisztet is. Ha az is megpirult, felöntöm a borral és habverővel kavargatom, amíg besűrűsödik. A közben megfőtt almacikkekről leöntöm a megmaradt vizet, és hozzáadom a boros rántást, majd habverővel homogénné keverem. Végül megszórom egy kis kardamommal és sáfránnyal, és hagyom rottyanni még egyet.


A krumplit apró lyukú reszelőn lereszelem, a levét kinyomkodom, sózom, és belekeverek egy tojást, majd annyi prézlit, hogy könnyen formázható, de nem túl lágy masszát kapjak. Diónyi darabokat szaggatok belőle, kézzel meggömbölyítem, ha kell, még átforgatom egy kis prézliben, végül forró olajban kisütöm.
Ha minden készen van, a húst felszeletelem, tányérra teszem, melléhalmozom a megpárolódott hagymát és a krumpligolyókat, majd a húst nyakonöntöm az almaszósszal - és kész :)


Elkészítési idő: 1,5 óra

UPDATE: ide katt, ha hallgatnád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése