2014. április 25., péntek

Reneszánsz vagy nem reneszánsz?

Természetesen nem az. (Azt ugye már amúgy is mindenki tudja, hogy ha egy címben eldöntendő kérdés van, arra a válasz mindig nem. Kivéve, mikor igen.) Ez a ház biztosan nem reneszánsz, még csak nem is műemlék, ahogy láttam, ettől függetlenül, hogy is mondjam, érdekes :)



Közelről megnézve van némi szecessziós-rokokós beütés is a mintákban, szóval fogalmam sincs (hozzáértő holnapszülinaposok segíthetnek :P) Egyebet nem tudok mondani róla: a Napoca, vagyis leánykori nevén Jókai utcán található, a legkedvencebb házam melletti ház, és hát azért úgy felfigyel rá az ember. Mert olyan kis különleges :)
Sokat nincs amit szövegelni tovább, nézzétek meg, miről beszélek :)

Fentről lefele: ilyenek a homlokfrízek,

aztán az emeleti ablakok, 

és a földszint meg a kapu.
 Szerintem gyönyörű ez a ház is, bár nagyon-nagyon szeretném tudni, hogy ki, mikor és miért épít(t)ette így. Én mindenesetre örülök neki, hogy a díszek legnagyobbrészt megmaradtak, meg persze hogy a kaput nem cserélték le valami modernre - mert az bármikor is készült, mindenképpen nagyon szép.

A földszinti ajtók/ablakok frízei közelről - kicsit koszosak, de szépek :)
Én egyelőre semmit nem találtam erről a házról, de becsszó, még kutakodok utána, s ha találok valamit, megosztom majd veletek is :)

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Az egy XVIII-XIX szazadi lakoepulet, es muemlek (B kategorias). Groisz-, Veress-haz neven talalsz ra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszííí :) Ezek szerint elnéztem a műemlék-listát :) Javítani fogom!

      Törlés