2012. február 28., kedd

Fasírttal töltött gomba rántva

Mostanában mintha rákattantunk volna a gombára - lehet, hogy a tavasz teszi, de nagyon jól esik a friss gombácska (no meg persze az sem mellékes, hogy nagyon olcsón lehet bevizsgált gombához jutni mostanság). Így hát még egy gombás receptet ajánlok - természetesen kicsi husikával, bár erősen gondolkozom rajta, hogy egyszer amúgy vegetáriánus módra csak rántani való sajttal töltöm meg :)



2012. február 26., vasárnap

Gombás falatkák krumplikarikán

Nos, mint írtam, maradt még egy adag a tegnapi kenyértekercs töltelékéből, amit valahogy fel kellett használni. Minthogy még egy jó adag krumpli is csücsül a hűtőben, abból terveztem az alapot és nem felejtettem el betervezni a maradék apró gombafejeket is a menübe :)

Hozzávalók: pár szem krumpli, apró gombafej, maradék rizses-húsos-gombás szósz, juhtúró/burduf, kis fűszer; díszítéshez pedig kreativitás :)

Persze nem csak három falatka volt a vacsora... a Kedves engem evett volna meg desszertnek :)

2012. február 24., péntek

Tavaszváró kenyértekercs, avagy hogyan használjuk fel a megszikkadt kenyeret

Bár most éppen elég borongós az idő, az elmúlt napokban úgy sütötte a napocska Kolozsvár szürke blokktetőit, mintha ki akarná őket rügyeztetni. Ha pedig napsütés és tavasz-illat terjeng a levegőben (nálunk megspékelve a tömbház alatti pékség frissensült kenyereinek csodás illatával), akkor az ember lányának kedve támad zöldséget zöldséggel enni. Nos, ezt a vágyat kellett formába önteni - úgy, hogy az ember lányának legkedvesebbik Párja is fogyaszthatónak ítélje a menüt :)
Minthogy az óriás-adag fánk szépen beosztva fogyogatott, a kenyér valahogy kimaradt a tegnapelőtti-tegnapi menüből (és milyen csodás is volt: néhány finom fánkocska egy nagy csupor tejjel reggelire...), ez viszont a drága kenyerünk megszikkadásával járt. Sebaj, gondoltam, kifogok rajta - és összekötendő a kellemest a hasznossal, elkészítettem ezt a roládot:


2012. február 23., csütörtök

Lekváros fánk farsangfarkán

Mostanában csak úgy repül az idő, keveset is vagyunk itthon, s mikor igen, akkor örülünk, hogy végre hazaértünk és elnyúlhatunk egy kicsit, úgyhogy mostanában nem nagyon remekeltem. Már régóta terveztem, hogy majd farsangban fánkot is sütünk, de a korai Húsvét megtréfált - mire észrevettem magam, már itt van a farsang farka. Ettől függetlenül úgy gondoltam, hogy egy nagy adag fánkot megéri kisütni bár egyszer ebben a farsangban -íme:

baracklekvárral...

2012. február 11., szombat

Krumplis finomságok

Az elmúlt szűk két hét kicsit rohanósra sikeredett, emiatt sajnos nem hogy a blogra nem jutott időm, de még főzőcskézni is ritkán tudtunk. Azért egy pár finomság csak sikeredett, és még az együttlétünk harmadik évfordulóját is sikerült megünnepelni egy kis finom borral meg egy régóta tartogatott mennyei camembert-tel.
Bár a camembert eszembe juttatott egy pár nagyon ínycsiklandozó receptet, azokat kicsivel későbbre tartogatom, most egyszerű krumplis vacsora következik - a hosszú kimaradás miatti bocsánatkérésként egyszerre kettő.

2012. január 30., hétfő

Sajtos-almás csirke háromfajta rizzsel

Nagy bánatunkra ez már egy régebbi recept - azért nagy bánatunkra, mert szívesen elfogyasztanánk most is :) Ez is almás recept, de ha valakinek mondjuk aszalt szilvája van otthon, azzal is kipróbálható - de akkor nekünk is küldjetek egy kis csomag szilvácskát :) Lássuk hát!


2012. január 28., szombat

Krumplis buckók darált húsos töltelékkel

Erősen ránk tört a krumpli-láz mostanában, ezért nem csak palacsintában, de minden lehetséges módon igyekeztem krumplival tervezni az ételeinket. Most egy krumplis ravioli-féle készült belőle, bár én inkább buckónak kereszteltem :)



Palacsintatorta újratöltve, Főkóstolói feldolgozásban

Nem is tudom már, hogy hogyan került szóba, de megbeszéltük a Kedvessel, hogy szeretne kicsit főzőcskézni Ő is. Mint egyszerű-de-nagyszerű ételt, a palacsintát ajánlottam Neki elsőre, hiszen az könnyen elkészül és nagyon sokszínűen variálható. Most épp konzervhúsból készült szósszal pakoltuk meg, és biza, nagyon-nagyon finom lett :)
Most tehát (bár tudom, hogy kicsit eső után köpönyeg, hiszen már jó pár palacsintás receptet feltettem ide) a Kedveshez hasonló kiskukták kedvéért ajánlok Nektek egy nagyon alapos palacsinta-receptet és azt is megmutatom, hogy milyen ínycsiklandozó lett az én Főkostolóm első saját készítésű vacsorája :)
Nagyon szép...


2012. január 15., vasárnap

Palacsinta-lasagne virslis töltettel

Csütörtökön egy nagyon kedves barátunk ünnepelte a születésnapját, úgy gondoltuk, kiteszünk magunkért. Minthogy jóbarátunk bentlakásban lakik, nála nem lehetett semmiféle összejövetelt tartani, ezért felajánlottuk, hogy szülinapozzon nálunk. Az ajánlat elfogadtatott, így gőzerővel kezdtük tervezgetni az este ránk tarozó részét - lásd kajafelhozatal. Szerencsére már szilveszter óta várakozik egy csodarecept a tarsolyomban, úgyhogy a főmenüre nem volt gondunk, a tortát pedig seperc alatt kitaláltam - meg is lepődtem magamon. 
Szóval következzék az est menürésze:
Sütés előtt...

Pudingos piskótatorta csokiöntettel és cukrozott narancshéj-díszítéssel

A születésnap második attrakciója volt ez a szemtelenül egyszerű és gyors torta, amit még a kevésbé édesszájúak - lásd: én - is megesznek. Minthogy az egész tortában csak a cukrozott narancshéj az, ami abszolút az én érdemem, arra külön is ki fogok térni, de azért gyorsan leírom, hogy is készült a süti.


Káposztás buckó

Egy hosszú, városban töltött délután kénytelenek voltunk valami üzleti kaját vásárolni, mert hazajönni - s pláne főzni valamit - nem volt idő. Irány tehát a kisbolt, ott is a pékárus részleg, káposztás palacsinta leemel, fizet, eszi, szereti. Vagyis ez mind csak rám vonatkozott, mert a Kedves perecet vett - és mint kiderült, nem ismerte a káposztával töltött palacsintát-buckót-bármit. Ezt pótolandó másnapra gyorsan elkészült egy nagyobb adag káposztás buckó; finom lett, a Kedves is megszerette, úgyhogy még készül majd.

Szépek, mosolygósak...

2012. január 7., szombat

Túrós-paradicsomos rakott hajdina

Bár nem erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy megvan az új év első receptje, de azért ez is jól sikerült. Valamit ki kellett már találnom az én legkedvesebb Főkóstolómnak, hiszen újév óta leginkább csak maradékon éltünk - bár tény, hogy bőven volt mit eltüntetni :) Igaz, készült még valami meglepően finom: bundáskenyér kocsonyával (érdemes kipróbálni, eléggé hamis velő íze van, kicsit megborsozva mennyei finom!), de azt a Kedves készítette nekem, hogy egyem a csöpp szívét. Úgyhogy épp itt volt az ideje a viszonzásnak s ezzel együtt a konyhai újévkezdésnek is :)

2011. december 29., csütörtök

Szilveszter és egyéb bohóságok


Minthogy idén nálunk tartjuk a szilvesztert, a Kedvessel nagy szilveszteri haditanácsot tartottunk. Megbeszéltük, hogy nem készítek nagy, tányérra rakandó, sokfogásos vacsorát, inkább a falatkák teszik majd ki a kajafelhozatal nagy részét. Nagyobb attrakcióként pizzában gondolkodtunk (hagymás tésztaalappal és halas illetve sajtos-császárszalonnás változatban), de ha legkedvesebb Zsuzsikánk is megtisztel minket, akkor az egyik pizzát elhagyjuk, a helyébe pedig a régen megígért palacsintatorta kerül.
Az alábbi posztokban szerepelnek a receptek, amelyek felkerültek a listára - jövőre majd képekkel is kiegészítem őket :)

Ezúton is kívánok nagyon boldog új esztendőt mindenkinek és szívesen várom az ötleteket, hogy Ti mit készíttek szilveszterre!

Szilveszter és egyéb bohóságok - juhtúrós-szalonnás csiga

Juhtúrós-császárszalonnás csiga

Mint látszik is, ha megnézitek a receptet, elég jereváni módon kívánom átvenni az ötletet: feta helyett juhtúró, sonka helyett császárszalonna. Majd beszámolok róla, hogy milyen lett a fetás-sonkás csiga Csilla-féle változata :)

Szilveszter és egyéb bohóságok - zsidótojás tortillával


Zsidótojás házi tortilla falatkákon

Ezt az ötletet két helyről pászítottam össze:  ebből és ebből az alapötletből alakult ki a tortillás zsidótojás ötlete, ahol persze a tortilla-lapokat kisebbre sütöm és félig kukoricalisztből készítem, a zsidótojásba pedig (libazsírunk nem lévén) fél rész vaj, fél rész tyúkzsír kerül majd.
zsidótojásos tortillácskák

Szilveszter és egyéb bohóságok - virsli hagymás pizzatésztában


Virsli hagymás pizzatésztában

Ezt az ötletet is loptuk, méghozzá innen. Itt sokat nem tervezünk változtatni, csak a tésztába kerül majd némi hagyma, mert nem fogok emiatt külön pizzatésztát gyúrni.


Szilveszter és egyéb bohóságok - töltött bagett

Töltött bagett

Ez pedig már jövőre készül, pontosabban elsején reggelre (délre - attól függ, hogy meddig bírjuk éjszaka). Minthogy valószínűleg nem sok kedvem lesz ébredés után a kávéfőzésen kívül bármit is csinálni, megoldjuk egy előre elkészített töltött bagettel a reggelit, így "hajnalban" majd csak szeletelni kell. Ha pedig ez nem lesz elég... nos, akkor majd kitalálom 2012 első receptjét :)



Karácsonyra készült finomságok

Mint ahogy a tegnap is írtam, pár aprósággal készültem csak karácsonyra. Minthogy a Kedves hazament, én pedig nem vagyok édesszájú, inkább a sós apróságokkal foglalkoztam, valamint (az ajándék részeként) egy fincsi hagymás kenyeret sütöttem a nővéremnek. Íme a receptek: