Kedves szüleim jóvoltából naaaagy adag krumpli ücsörgött a hűtőben jobb sorsra várva. Liszt még akadt, pár kockányi élesztő is várt a fagyasztóban, kenyérre való pénzünk azonban nem volt - így hát nekiálltam kenyeret sütni :)
És megint érkezett egy jókora adag fagyasztott étel, jó része kedves anyósoméktól. Természetesen megint akadt darált juhhús, úgyhogy kénytelen voltam megmozgatni kis szürke agysejtjeimet és kitalálni valami újat, finomat, érdekeset - hát ez lett...
Készülődtem már egy ideje pitét sütni, de valahogy mégis mindig eltolódott. Most viszont semmi egyéb ötletem nem volt, viszont darált húsom nagyon is, így hát megszületett az Ötlet :)
Darált húsos pite
Hozzávalók - a tésztához: kb. 18 dkg liszt, kb 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, fél mokkáskanál só, fél pohár jéghideg víz
A töltelékhez: darált hús, paradicsompaszta, tejföl, 2 tojás, fűszerek
Rég nem ettünk halat és már nagyon hiányzott, így hát hazafele útba ejtettem a halas pultot. És mivel még mindig tombol a tavasz, vettem két zöldségkonzervet is (murok-kukorica-borsó kombináció), aztán körbenéztem még itthon és kész is lett a recept :)
Csirkemell a fagyasztóban, egy ananászkonzerv a kamrában, kicsi rizs - és egy kis tavaszias hangulat. Mivel kedves Főkostolóm még nem evett ananászos csirkét, úgy gondoltam, épp itt az ideje megkóstolnia :)
Ananászos csirke fűszeres rizzsel
Hozzávalók: 2 csirkemell / fő, egy ananászkonzerv, egy bögre rizs, tejföl, vaj, gyömbér, só, egy kevés sajt
Valamelyik netes gasztrokalandozás közben találtam ezeket a képeket és - természetesen - nagyon megtetszett az ötlet. Szeretettel ajánlom Alettának és Gabinak, szíves elnézésüket kérve, hogy ilyen sokáig vártak a receptre :) (és az egyszerűség kedvéért száraz élesztővel is elkészíthető)
Érkezett a tavasz és a tavasszal együtt a zöldség-éhség. Így hát előkerestem egy régi receptet, amit még a tél elején találtam, kicsit átgondoltam és nekifogtam... Igazából - az alaprecept szerint - ez hús nélküli calzone lett volna, de hát persze nálunk a "hús nélkül" fogalom ismeretlen, úgyhogy csak került bele egy pár kockányi oldalas - de persze háromszor annyi zöldséggel.
Igazából nincs sok köze ennek a receptnek a nők napjához, hacsak az nem, hogy nyolcasokat is bele lehet látni a hernyócskába. Már régebben kinéztem ezt a receptet Gabojszánál, most kipróbáltam - és van egy olyan érzésem, hogy nagy kedvenc lesz :) Amúgy a Gabojsza-féle recepthez képest a legnagyobb változtatás, hogy én nem virslivel, hanem lengyelkolbásszal készítettem el, mert az - lévén nagyobb - nem veszlődik el annyira a kelt tésztában. Ja és hogy hatszor annyi bazsalikomot meg oreganot tettem a tésztába:)
Este, a Kedvestől kapott gyönyörű rózsával együtt :)
És igen, már megint gombát találtam az akciós polcon, úgyhogy ismét egy gombás recepttel jelentkezem - de megéri :) Enikő mondotta volt, hogy mi nagyon szerethetjük a gombát. Ez így is van, és reménykedem benne, hogy Ti is megszeretitek - esetleg egy kicsit az én segítségemmel is :)
Egzotikum után következzen valami igazán finom, hagyományos dolog, gyerekkorom nagy kedvence: a túrós gombóc. Igazából úgy jutott eszembe ez, hogy túrós csuszához kerestem finom tehéntúrót, aztán annyira finomat találtam, hogy muszáj volt többet vegyek belőle :) Így aztán szombati ebédként (és igen, végre egyszer hivatalosan is ebédeltünk, azaz meleg ételt ettünk) elkészült ez a fincsi gombócocska, és még a morzsája is hamar elfogyott :)
A gomba mellett a hal a másik dolog, ami most beakadt nekem, úgyhogy azt is vettem egy adaggal. Ez egy nagyon egyszerű és nagyon nagyszerű étel, könnyen elkészíthető, de nagyon laktató, úgyhogy vendégvárónak is tökéletes :) Igazából ennek a receptnek az eredetijéhez lazac kellene, de annyira jól sajnos azért nem állunk, úgyhogy maradtam az olcsóbb makrélánál - és így is igazán finom dolog sikeredett :) Akinek lazacra is futja, az vásároljon be emellé még egy szép kis sárgadinnyét is, ahhoz dukál egy szelet belőle... Higgyétek el, a lazacos változat tényleg kéri a sárgadinnyét - ez én mondom, aki pedig amúgy nem vagyok kibékülve ezzel a gyümölccsel :)