Csirkemell a fagyasztóban, egy ananászkonzerv a kamrában, kicsi rizs - és egy kis tavaszias hangulat. Mivel kedves Főkostolóm még nem evett ananászos csirkét, úgy gondoltam, épp itt az ideje megkóstolnia :)
Ananászos csirke fűszeres rizzsel
Hozzávalók: 2 csirkemell / fő, egy ananászkonzerv, egy bögre rizs, tejföl, vaj, gyömbér, só, egy kevés sajt
2012. április 30., hétfő
2012. április 14., szombat
Amerika, Amerika
Nem nagyon vagyunk jóban az AEÁ-val, de ezt érdemes kipróbálni... tudnak azért ők is valamit :)
Amerikai palacsinta
Hozzávalók - sós változat: 30 dkg liszt, egy csomag sütőpor, egy tojás, 2 tk só, 3 dl tej, 2 ek olaj + díszítéshez, ízesítéshez zöldség, szalonna, stb.
- édes változat: 30 dkg liszt, egy csomag sütőpor, egy tojás, 1/2 tk só, 2 tk cukor vagy méz, 3 dl tej, 5 dkg vaj + díszítéshez, ízesítéshez lekvár, fahéj, porcukor, stb.
2012. április 6., péntek
Töltött tojás Húsvét módra
Valami olyasmit kellett kitalálnom, ami hamar elkészül, még éppen csomagolható is és nem utolsó sorban finom. Ez lett belőle.
2012. március 19., hétfő
Hal a halban
Valamelyik netes gasztrokalandozás közben találtam ezeket a képeket és - természetesen - nagyon megtetszett az ötlet. Szeretettel ajánlom Alettának és Gabinak, szíves elnézésüket kérve, hogy ilyen sokáig vártak a receptre :) (és az egyszerűség kedvéért száraz élesztővel is elkészíthető)
2012. március 12., hétfő
Calzone, avagy töltött pizza
Érkezett a tavasz és a tavasszal együtt a zöldség-éhség. Így hát előkerestem egy régi receptet, amit még a tél elején találtam, kicsit átgondoltam és nekifogtam... Igazából - az alaprecept szerint - ez hús nélküli calzone lett volna, de hát persze nálunk a "hús nélkül" fogalom ismeretlen, úgyhogy csak került bele egy pár kockányi oldalas - de persze háromszor annyi zöldséggel.
2012. március 9., péntek
Bazsalikomos kenyérhernyók nők napjára
Igazából nincs sok köze ennek a receptnek a nők napjához, hacsak az nem, hogy nyolcasokat is bele lehet látni a hernyócskába. Már régebben kinéztem ezt a receptet Gabojszánál, most kipróbáltam - és van egy olyan érzésem, hogy nagy kedvenc lesz :) Amúgy a Gabojsza-féle recepthez képest a legnagyobb változtatás, hogy én nem virslivel, hanem lengyelkolbásszal készítettem el, mert az - lévén nagyobb - nem veszlődik el annyira a kelt tésztában. Ja és hogy hatszor annyi bazsalikomot meg oreganot tettem a tésztába:)
![]() |
Este, a Kedvestől kapott gyönyörű rózsával együtt :) |
2012. március 8., csütörtök
2012. március 7., szerda
Megint gomba, de új fajta: laskagombával töltött csirke
2012. március 4., vasárnap
Egyszerű-de-nagyszerű: túrós gombóc
Egzotikum után következzen valami igazán finom, hagyományos dolog, gyerekkorom nagy kedvence: a túrós gombóc. Igazából úgy jutott eszembe ez, hogy túrós csuszához kerestem finom tehéntúrót, aztán annyira finomat találtam, hogy muszáj volt többet vegyek belőle :) Így aztán szombati ebédként (és igen, végre egyszer hivatalosan is ebédeltünk, azaz meleg ételt ettünk) elkészült ez a fincsi gombócocska, és még a morzsája is hamar elfogyott :)
Bejegyezte:
Tacsi
dátum:
18:08
Nincsenek megjegyzések:
Címkék:
ebéd,
főétel,
gombóc,
tehéntúró,
túró,
túrós gombóc
2012. március 1., csütörtök
Egy kis egzotikum: halas puliszka
A gomba mellett a hal a másik dolog, ami most beakadt nekem, úgyhogy azt is vettem egy adaggal. Ez egy nagyon egyszerű és nagyon nagyszerű étel, könnyen elkészíthető, de nagyon laktató, úgyhogy vendégvárónak is tökéletes :)
Igazából ennek a receptnek az eredetijéhez lazac kellene, de annyira jól sajnos azért nem állunk, úgyhogy maradtam az olcsóbb makrélánál - és így is igazán finom dolog sikeredett :) Akinek lazacra is futja, az vásároljon be emellé még egy szép kis sárgadinnyét is, ahhoz dukál egy szelet belőle... Higgyétek el, a lazacos változat tényleg kéri a sárgadinnyét - ez én mondom, aki pedig amúgy nem vagyok kibékülve ezzel a gyümölccsel :)
Igazából ennek a receptnek az eredetijéhez lazac kellene, de annyira jól sajnos azért nem állunk, úgyhogy maradtam az olcsóbb makrélánál - és így is igazán finom dolog sikeredett :) Akinek lazacra is futja, az vásároljon be emellé még egy szép kis sárgadinnyét is, ahhoz dukál egy szelet belőle... Higgyétek el, a lazacos változat tényleg kéri a sárgadinnyét - ez én mondom, aki pedig amúgy nem vagyok kibékülve ezzel a gyümölccsel :)
Bejegyezte:
Tacsi
dátum:
1:06
1 megjegyzés:
Címkék:
főétel,
hal,
halas puliszka,
lapkasajt,
makréla,
puliszka
2012. február 28., kedd
Fasírttal töltött gomba rántva
Mostanában mintha rákattantunk volna a gombára - lehet, hogy a tavasz teszi, de nagyon jól esik a friss gombácska (no meg persze az sem mellékes, hogy nagyon olcsón lehet bevizsgált gombához jutni mostanság). Így hát még egy gombás receptet ajánlok - természetesen kicsi husikával, bár erősen gondolkozom rajta, hogy egyszer amúgy vegetáriánus módra csak rántani való sajttal töltöm meg :)
![]() |
2012. február 26., vasárnap
Gombás falatkák krumplikarikán
Nos, mint írtam, maradt még egy adag a tegnapi kenyértekercs töltelékéből, amit valahogy fel kellett használni. Minthogy még egy jó adag krumpli is csücsül a hűtőben, abból terveztem az alapot és nem felejtettem el betervezni a maradék apró gombafejeket is a menübe :)
Hozzávalók: pár szem krumpli, apró gombafej, maradék rizses-húsos-gombás szósz, juhtúró/burduf, kis fűszer; díszítéshez pedig kreativitás :)
Hozzávalók: pár szem krumpli, apró gombafej, maradék rizses-húsos-gombás szósz, juhtúró/burduf, kis fűszer; díszítéshez pedig kreativitás :)
![]() |
Persze nem csak három falatka volt a vacsora... a Kedves engem evett volna meg desszertnek :) |
2012. február 24., péntek
Tavaszváró kenyértekercs, avagy hogyan használjuk fel a megszikkadt kenyeret
Bár most éppen elég borongós az idő, az elmúlt napokban úgy sütötte a napocska Kolozsvár szürke blokktetőit, mintha ki akarná őket rügyeztetni. Ha pedig napsütés és tavasz-illat terjeng a levegőben (nálunk megspékelve a tömbház alatti pékség frissensült kenyereinek csodás illatával), akkor az ember lányának kedve támad zöldséget zöldséggel enni. Nos, ezt a vágyat kellett formába önteni - úgy, hogy az ember lányának legkedvesebbik Párja is fogyaszthatónak ítélje a menüt :)
Minthogy az óriás-adag fánk szépen beosztva fogyogatott, a kenyér valahogy kimaradt a tegnapelőtti-tegnapi menüből (és milyen csodás is volt: néhány finom fánkocska egy nagy csupor tejjel reggelire...), ez viszont a drága kenyerünk megszikkadásával járt. Sebaj, gondoltam, kifogok rajta - és összekötendő a kellemest a hasznossal, elkészítettem ezt a roládot:
Minthogy az óriás-adag fánk szépen beosztva fogyogatott, a kenyér valahogy kimaradt a tegnapelőtti-tegnapi menüből (és milyen csodás is volt: néhány finom fánkocska egy nagy csupor tejjel reggelire...), ez viszont a drága kenyerünk megszikkadásával járt. Sebaj, gondoltam, kifogok rajta - és összekötendő a kellemest a hasznossal, elkészítettem ezt a roládot:
2012. február 23., csütörtök
Lekváros fánk farsangfarkán
Mostanában csak úgy repül az idő, keveset is vagyunk itthon, s mikor igen, akkor örülünk, hogy végre hazaértünk és elnyúlhatunk egy kicsit, úgyhogy mostanában nem nagyon remekeltem. Már régóta terveztem, hogy majd farsangban fánkot is sütünk, de a korai Húsvét megtréfált - mire észrevettem magam, már itt van a farsang farka. Ettől függetlenül úgy gondoltam, hogy egy nagy adag fánkot megéri kisütni bár egyszer ebben a farsangban -íme:
![]() |
baracklekvárral... |
2012. február 11., szombat
Krumplis finomságok
Az elmúlt szűk két hét kicsit rohanósra sikeredett, emiatt sajnos nem hogy a blogra nem jutott időm, de még főzőcskézni is ritkán tudtunk. Azért egy pár finomság csak sikeredett, és még az együttlétünk harmadik évfordulóját is sikerült megünnepelni egy kis finom borral meg egy régóta tartogatott mennyei camembert-tel.
Bár a camembert eszembe juttatott egy pár nagyon ínycsiklandozó receptet, azokat kicsivel későbbre tartogatom, most egyszerű krumplis vacsora következik - a hosszú kimaradás miatti bocsánatkérésként egyszerre kettő.
Bár a camembert eszembe juttatott egy pár nagyon ínycsiklandozó receptet, azokat kicsivel későbbre tartogatom, most egyszerű krumplis vacsora következik - a hosszú kimaradás miatti bocsánatkérésként egyszerre kettő.
2012. január 30., hétfő
Sajtos-almás csirke háromfajta rizzsel
Nagy bánatunkra ez már egy régebbi recept - azért nagy bánatunkra, mert szívesen elfogyasztanánk most is :) Ez is almás recept, de ha valakinek mondjuk aszalt szilvája van otthon, azzal is kipróbálható - de akkor nekünk is küldjetek egy kis csomag szilvácskát :) Lássuk hát!
2012. január 28., szombat
Krumplis buckók darált húsos töltelékkel
Palacsintatorta újratöltve, Főkóstolói feldolgozásban
Nem is tudom már, hogy hogyan került szóba, de megbeszéltük a Kedvessel, hogy szeretne kicsit főzőcskézni Ő is. Mint egyszerű-de-nagyszerű ételt, a palacsintát ajánlottam Neki elsőre, hiszen az könnyen elkészül és nagyon sokszínűen variálható. Most épp konzervhúsból készült szósszal pakoltuk meg, és biza, nagyon-nagyon finom lett :)
Most tehát (bár tudom, hogy kicsit eső után köpönyeg, hiszen már jó pár palacsintás receptet feltettem ide) a Kedveshez hasonló kiskukták kedvéért ajánlok Nektek egy nagyon alapos palacsinta-receptet és azt is megmutatom, hogy milyen ínycsiklandozó lett az én Főkostolóm első saját készítésű vacsorája :)
Most tehát (bár tudom, hogy kicsit eső után köpönyeg, hiszen már jó pár palacsintás receptet feltettem ide) a Kedveshez hasonló kiskukták kedvéért ajánlok Nektek egy nagyon alapos palacsinta-receptet és azt is megmutatom, hogy milyen ínycsiklandozó lett az én Főkostolóm első saját készítésű vacsorája :)
![]() |
Nagyon szép... |
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)